Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Biyoistatistik

MBG3003 3 Biyoistatistik 2/2/0 Z Türkçe 4
Biyoistatistiğin tanımının ve ilgilendiği alanların doğru bir şekilde öğrenciye anlatılması, biyoistatistiğin sağlık hizmetlerindeki önemini kavratmak ve kullanım alanlarını göstermek. Doğru ve güvenilir istatistik verileri olmadan sağlık hizmetlerinin verimli bir şekilde planlanamayacağını, yürütülemeyeceğini ve hizmette başarılı olunamayacağını örneklerle göstermeye çalışmak ve çeşitli istatistiksel analizleri yapıp, çıkan sayısal göstergelerin nasıl yorumlanacağını öğretmek dersin başlıca hedefleridir.
Ön Koşullar Matematik
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Dr. Yeliz Sevimli Saitoğlu
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe ,09.00-13.00 , 4C-8-10-12-14
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 11.00-12:00 İncirli Kampüs, ofis No:2A05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Moleküler Biyoloji ve Gnetik Konu yaklaşımlı problem çözümü

Bilgisayar laboratuvarı, istatistik uygulamaları canlı gösterimi

Konu ppt sunum anlatımı
Temel Kaynaklar Temel Biyoistatistik-Prof.Dr. Mustafa Şenocak,
Sağlık Alanına Özel İstatistiksel Yöntemler-Prof.Dr. Kadir Sümbüllüoğlu,
SPSS ile Biyoistatistik, Kazım Özdamar
Bioistatistik-Prof.Dr. Kadir Sümbüllüoğlu,
Uygulamalı İstatistik Özer Serper
Basic&Clinical Biostatistics, Beth Dawson, Robert G. Trapp

Diğer Kaynaklar -Statistics Murray R.Spiegel
Probability and statistical inference Rober V.Hogg , Elliot A.Tanis
1. Hafta Biyoistatistiğin tanımı, önemi, amaçları ve sağlık hizmetlerinde kullanımı, veri çeşitleri ve veri toplama yöntemleri Sözlü anlatım ve uygulama
2. Hafta Verilerin düzenlenmesi: seriler Sözlü anlatım ve uygulama
3. Hafta Tanımlayıcı İstatistikler Sözlü anlatım ve uygulama
4. Hafta Değişkenlik Ölçüleri Sözlü anlatım ve uygulama
5. Hafta Olasılık Teorisi Sözlü anlatım ve uygulama
6. Hafta Kesikli ve Sürekli Olasılık Dağılımları Sözlü anlatım ve uygulama
7. Hafta Vize Sınavı Yazılı sınav
8. Hafta Örnekleme Yöntemleri Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
9. Hafta Araştırma Türleri: Gözlemsel ve Deneysel Çalışmalar Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
10. Hafta Sağlık alanına özel istatistikler Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
11. Hafta Parametrik Hipotez testleri Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
12. Hafta Varyans Analizi: ANOVA Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
13. Hafta Parametrik Olmayan Hipotez testleri: Ki-Kare Testi Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
14. Hafta Regresyon ve Korelasyon Analizi Sözlü anlatım ve SPSS uygulama
15. Hafta Final sınavı Yazılı sınav
16. Hafta Final sınavı Yazılı sınav
17. Hafta Final sınavı Yazılı sınav
Kısa sınav(lar) 1 20

ÖÇ-1Biyoistatistiğin tanımının ve ilgilendiği alanların ve sağlık hizmetlerindeki öneminin kavratılması,
ÖÇ-2Sağlık hizmetinin verimli bir şekilde yürütülmesinde doğru ve güvenilir istatistik verilerinin kullanılmasının önemini kavratmak,
ÖÇ-3Veri çeşitlerini ve veri toplama yöntemlerini bilmek,
ÖÇ-4Tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikleri yapabilmek,
ÖÇ-5Çeşitli İstatistiksel analizlerden elde edilen sonuçların (sayısal göstergelerin) nasıl yorumlanacağını öğretmek
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13