Lisans
Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Bitki Doku Kültürü

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
MBG6013 Bitki Doku Kültürü 1/0/2 SA Türkçe 4
Dersin Amacı
Bitki Doku Kültürü kavramı, yapay besin ortamlarında hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarından yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesi üzerinde durularak verilecektir. Doku kültür teknikleri öğrenciye laboratuvarda uygulamalı olarak öğretilirken aynı zamanda bu tekniğin kullanıldığı alanlardaki (bitkilerin çeşitli özelliklerinin geliştirilmesi, hastalıksız bitki üretimi, mikroçoğaltım, sentetik tohum gibi konulardaki) önemi üzerinde durulacaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Çimen Atak
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Her gün, Ataköy Kampüsü, MOBIGEN
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Öğretim üyesi kaynaklı sunu, öğrenci kaynaklı sunu, Laboratuvar uygulaması
Temel Kaynaklar

Babaoğlu, B. Gürel, E., Özcan, S. Bitki Biyoteknolojisi S.Ü. vakfı yayınları, ISBN 975-6652-03-9, 2001.

Trigiano, R.N., Gray, D. Plant Tissue Culture Concepts and Laboratory Exercise. CRC Pres, ISBN 0-8493-2029-1, 2000.

Smith, R.H. Plant Tissue Culture Techniques and Experiments. Academic Pres, 2000.

George, E.F., Hall, M.A., Klerk, J.D. Plant Propagation by Tissue Culture 3rd Edition. Volume 1. The Background. Springer ISBN978-1-4020-5004-6.

Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Bitki doku kültürlerinin tarihi gelişimi ve uygulama alanları, Bitki doku kültür laboratuarlarının düzeni, sterilizasyon teknikleri Otoklav ve fırın sterilizasyonu üzerinde uygulama Sözlü Anlatım Laboratuvar
2. Hafta Besin ortamları, Bitki büyüme düzenleyicileri Bitki doku kültür tipleri Farklı doku sterilizasyon işlemlerinin karnabahar doku kültüründe mukayesesi Sözlü Anlatım Laboratuvar
3. Hafta Kallus ve hücre kültürleri Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerinin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
4. Hafta Organogenesis tekniği, Besin ortamı, organogenesis çeşitleri Bitki doku kültürlerinde sürgün oluşumunun gösterilmesi: Karnabahar bitkisinde sürgün oluşumunun oluşturulması Sözlü Anlatım Laboratuvar
5. Hafta Mikrocoğaltım,Somatik embiryogenesis Mikrocoğaltım ve bitki rejenerasyonunun gösterilmesi: Afrika menekşesinde mikroçoğaltım Sözlü Anlatım Laboratuvar
6. Hafta Sentetik tohum, Gen aktarımı, Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
7. Hafta Ara Sınav Sınav
8. Hafta Haploid bitki üretimi, Anter kültürü Steril koşullarda tohumların çimlendirilmesi Steril koşullarda soya gibi büyük tohumların çimlendirilmesi Sözlü Anlatım Laboratuvar
9. Hafta Mikrospor kültürü Direkt organogenesis ve kallus kültürleri Soya bitkisine ait eksplantlarda direkt organogenesis ve kallus oluşumu Sözlü Anlatım Laboratuvar
10. Hafta Ovul ve ovaryum kültürü Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
11. Hafta Embriyo kültürü Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
12. Hafta Mutasyonlar M2 döllerinde klorofil mutasyonlarının gözlenmesi Sözlü Anlatım Laboratuvar
13. Hafta Somaklonal varyasyon Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
14. Hafta Protoplast kültürü Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması Sözlü Anlatım Laboratuvar
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 20
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 30
Final 1 50


ÖÇ-1Doku kültür tekniklerinin bitki biyoteknolojisinde kullanımının öğrenilmesi
ÖÇ-2Doku kültür tekniklerinin bitki ıslahındaki uygulamalarının yanında diğer alanlarda kullanımının öneminin ortaya konulması
ÖÇ-3Doku kültürlerinde somaklonal varyasyonun ortaya çıkışı ve seleksiyon ile yeni çeşitlerin geliştirilmesindeki rolünün gösterilmesi
ÖÇ-4Mikroüretimin öneminin laboratuvar uygulamalarıyla gösterilmesi
ÖÇ-5Laboratuvarda doku kültürü deneylerinin kurulması, gözlenmesi, sonuçlarının yorumlanması ve bulunan sonuçların çeşitli yayınlarla desteklenmesi
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13
ÖÇ 1             
ÖÇ 2             
ÖÇ 3             
ÖÇ 4             
ÖÇ 5