Bitki Doku Kültürü kavramı, yapay besin ortamlarında hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarından yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesi üzerinde durularak verilecektir. Doku kültür teknikleri öğrenciye laboratuvarda uygulamalı olarak öğretilirken aynı zamanda bu tekniğin kullanıldığı alanlardaki (bitkilerin çeşitli özelliklerinin geliştirilmesi, hastalıksız bitki üretimi, mikroçoğaltım, sentetik tohum gibi konulardaki) önemi üzerinde durulacaktır.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Çimen Atak
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Her gün, Ataköy Kampüsü, MOBIGEN
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Öğretim üyesi kaynaklı sunu, öğrenci kaynaklı sunu, Laboratuvar uygulaması
Temel Kaynaklar
Babaoğlu, B. Gürel, E., Özcan, S. Bitki Biyoteknolojisi S.Ü. vakfı yayınları, ISBN 975-6652-03-9, 2001.
Trigiano, R.N., Gray, D. Plant Tissue Culture Concepts and Laboratory Exercise. CRC Pres, ISBN 0-8493-2029-1, 2000.
Smith, R.H. Plant Tissue Culture Techniques and Experiments. Academic Pres, 2000.
George, E.F., Hall, M.A., Klerk, J.D. Plant Propagation by Tissue Culture 3rd Edition. Volume 1. The Background. Springer ISBN978-1-4020-5004-6.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Bitki doku kültürlerinin tarihi gelişimi ve uygulama alanları, Bitki doku kültür laboratuarlarının düzeni, sterilizasyon teknikleri
Otoklav ve fırın sterilizasyonu üzerinde uygulama
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
2. Hafta
Besin ortamları, Bitki büyüme düzenleyicileri Bitki doku kültür tipleri
Farklı doku sterilizasyon işlemlerinin karnabahar doku kültüründe mukayesesi
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
3. Hafta
Kallus ve hücre kültürleri
Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerinin yapılması
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
4. Hafta
Organogenesis tekniği, Besin ortamı, organogenesis çeşitleri
Bitki doku kültürlerinde sürgün oluşumunun gösterilmesi: Karnabahar bitkisinde sürgün oluşumunun oluşturulması
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
5. Hafta
Mikrocoğaltım,Somatik embiryogenesis
Mikrocoğaltım ve bitki rejenerasyonunun gösterilmesi: Afrika menekşesinde mikroçoğaltım
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
6. Hafta
Sentetik tohum,
Gen aktarımı, Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
7. Hafta
Ara Sınav
Sınav
8. Hafta
Haploid bitki üretimi, Anter kültürü
Steril koşullarda tohumların çimlendirilmesi Steril koşullarda soya gibi büyük tohumların çimlendirilmesi
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
9. Hafta
Mikrospor kültürü
Direkt organogenesis ve kallus kültürleri Soya bitkisine ait eksplantlarda direkt organogenesis ve kallus oluşumu
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
10. Hafta
Ovul ve ovaryum kültürü
Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması
Sözlü Anlatım
Laboratuvar
11. Hafta
Embriyo kültürü
Laboratuvarda kurulan deneyin gözlemlerin yapılması
Laboratuvarda doku kültürü deneylerinin kurulması, gözlenmesi, sonuçlarının yorumlanması ve bulunan sonuçların çeşitli yayınlarla desteklenmesi
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2
Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3
Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4
Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5
Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6
Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7
Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8
Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9
Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10
Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12
Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.