Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Moleküler Farmakoloji

MBG8013 Moleküler Farmakoloji 2/0/0 SA Türkçe 4
Farmakogenetik kavramı ve içeriğini, farmakolojinin tedavideki yeri ve önemi, ilaç etkilerinde bireysel farklılığa yol açabilecek genetik ve çevresel faktörler, reseptör polimorfizmin kavramının ve gen ekspresyonunun belirlenmesinde kullanılan öntemlerin öğretilmesi, fenotipleme ve genotipleme yöntemleri, kişiye özel ilaç tasarımı, ilaçlara direnç gözterme konuları hakkında bilgi sahibi olunması
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Özge Çelik
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Henüz belli değil.
Görüşme Saatleri ve Yeri Her gün, CATS platformu online görüşme.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Öğretim üyesi ve öğrenci merkezli sunum
Temel Kaynaklar 1. Pharmacogenetics, Kinetics, and dynamics for personalized medicine 1 Pap/Psc Edition by Kisor David F., Kane, Michael D., Sprague, Jon E., Talbot, published by Jones&Bartlett Learning (2013)

2. Principles of Pharmacogenetics and Pharmacogenomics Hardcover-January 23, 2012 by Russ B. Altman (Ed.), David Flockhart Ed.), David B. Goldstein (Ed.)

3. Pharmacogenetics and Individualized Therapy Hardcover-May 8, 2012 by Anke-Hilse Maitland van der Zee (Ed.), Ann K. Daly (Ed.)

4. Pharmacogenetics Hardcover-May 16, 2006 by Ian P. Hall (Ed.), Munir Pirmohamed (Ed.)
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Farmakogenetik ve farmakogenomik tanım ve temel konular Sözlü sunum
2. Hafta Farmakokinetik; absorbsiyon, dağılım, metabolizma ve atılım Sözlü sunum
3. Hafta İlaç farmakogenetiğinde genetik ve çevresel streslere bağlı değişiklikler Sözlü sunum
4. Hafta İlaç farmakogenetiğinde genetik ve çevresel streslere bağlı değişiklikler Sözlü sunum
5. Hafta Farmakogenetik ve gen ekspresyon polimorfizm yöntemi, çeşitleri ve analizi, mutasyonlar Sözlü sunum
6. Hafta Fenotipleme ve genotipleme yöntemleri Sözlü sunum
7. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
8. Hafta İlaç metabolizması ve genetik polimorfizm Sözlü sunum
9. Hafta İlaç yanıtında ve ilaç geliştirmede farmakogenetiğin önemi Sözlü sunum
10. Hafta Kişiye özel ilaç tasarımında dinamik ve kinetik Sözlü sunum
11. Hafta İlaç metabolizmasında yer alan enzimler Sözlü sunum
12. Hafta İlaçlara direnç geliştirme ve farmakogenetik Sözlü sunum
13. Hafta Sunumlar Sözlü sunum
14. Hafta Sunumlar Sözlü Sunum
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Projeler 1 15
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Farmakogenetik ile ilgili kavramları öğrenmek
ÖÇ-2İlaç farmakokinetiğinde genetik faktörler bağlı değişliklikler hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-3İlaç farmakodinamiğinde genetik faktörlere bağlı değişikliklerhakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-4Farmakogenetiğin ilaç geliştirmedeki önemini ve hedeflerini betimlemek
ÖÇ-5Bireye özgü tedavi hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13