İktisat

İktisat Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Küreselleşme ve Uluslararası Ticaretin Güncel Sorunları

Küreselleşme ve Uluslararası Ticaretin Güncel Sorunları

IKT0088 Küreselleşme ve Uluslararası Ticaretin Güncel Sorunları 2/0/0 SA TÜRKÇE 4
Bu dersin temel amacı öğrenciye kürelleşme ve uluslararası ticaret ile başlayan kültürel ve ekonomik entegrasyonu ve yeni küresel sorunları gösterebilmektir.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Barış Esen
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
Temel Kaynaklar 1. Ders Notları
2. Sunumlar
Diğer Kaynaklar - Konuyla alakalı okuma parçaları
- Makaleler
- Online Kaynaklar (Youtube, Bloglar vb.)
- CATS'te paylaşılan alıştırmalar ve sunumlar
1. Hafta Bilgilendirme, Amaç, İçerik ve Kurallar. Ders tanıtımı ve on dört haftalık programın açıklanması Anlatım, Tartışma
2. Hafta Küreselleşme kavramının açıklanması, Küreselleşme tanımı ve boyutları, Küreselleşmenin Tarihsel Süreci Uluslararası ticaretin genel işleyişi hakkında bilgilendirme Anlatım, Tartışma
3. Hafta Dünya Sistemi Teorisi Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş süreci, enformasyon toplumu, Ağ Toplumu Anlatım, Tartışma
4. Hafta Modernizm ve Post Modernizm kavramları Modern toplumun boyutları Anlatım, Tartışma
5. Hafta Küreselleşme ve Kültür Globalleşme Kavramı ve tüketim kültürü Anlatım, Tartışma
6. Hafta Küreselleşme, melezleşen kültür ve çevre Homojenleşme Tezi Anlatım, Tartışma
7. Hafta Uluslararası Ticaret sistemi Uluslararası ticaretin önemi ve temel kavramları Dış ticaret politikasının amaç ve araçları Anlatım, Tartışma
8. Hafta Uluslararası Ticaret ve Kur politikaları Para Birimi Değerinin Dış Ticarete Etkisi Merkez Bankası Politikaları Anlatım, Tartışma
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
11. Hafta Uluslararası Tedarik zincirleri Küreselleşme ve tedarik zincirlerine etkisi Anlatım, Tartışma
12. Hafta Dış ticarette korumacılık ABD-Çin Ticaret Savaşı Anlatım, Tartışma
13. Hafta Koronavirüsün ülkeler arası dış ticarete etkileri Anlatım, Tartışma
14. Hafta Genel tekrar ve tartışma Anlatım, Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme

ÖÇ-1Küreselleşme olgusunu tanımlar; ekonomik literatürü bu kavram üzerinden analiz eder.
ÖÇ-2Uluslararası ticaret kavramını açıklar; uluslararası ticareti etkileyen faktörleri sıralar.
ÖÇ-3Modern toplumun boyutlarını açıklar, modern ile modern olmayan toplumlar arasındaki farkı değerlendirir.
ÖÇ-4Uluslararası ticaret sisteminin önemini kavrar; bu doğrultuda güncel ekonomik gelişmeleri yorumlar.
ÖÇ-5Dünya sistemi teorisini açıklar ve sanayi toplumu ile bilgi toplumları arasındaki farkı analiz eder.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11