İktisat

Bu dersin amacı, öğrencilere işletme yönetim ve kavramları ile ilgili işletme fonksiyonlarını genel bir çerçeve içerisinde kavramalarını sağlamaktır.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta İşletme Kavramı, İşletme Bilimi, Bir Sistem Olarak İşletme Sözlü Anlatım
2. Hafta İşletme Türleri Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
3. Hafta Küreselleşme ve İşletmeler Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
4. Hafta Küreselleşme ve İşletmeler Sözlü Anlatım, okuma, tartışma
5. Hafta İnsan Kaynakları Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
6. Hafta Muhasebe Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
7. Hafta Muhasebe Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
8. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Finans Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
11. Hafta Pazarlama Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
12. Hafta Pazarlama Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
13. Hafta Üretim Alt Sistemi Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
14. Hafta Tedarik Alt Sistemi ve Genel Değerlendirme Sözlü Anlatım, okuma, örnek olay, tartışma
15. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
Kısa sınav(lar) 1 10

ÖÇ-11: İşletmelerin ekonomik ve sosyal yaşam içindeki yerini tanımlamak, önemini belirtmek.
ÖÇ-22: İşletmeleri girdiler, çıktılar, süreçler, çevre, sistemler ve alt sistemler boyutları ile birlikte açıklamak, bu boyutları birbirleri ve işletme ile ilişkilendirmek.
ÖÇ-33: İşletmelerin çevre ile etkileşimini açıklamak, sistem, alt sistemler, açık ve kapalı sistemler kavramlarını tanımlamak, öğrencinin işletmeyi sistem boyutu ile analiz etmesini sağlamak.
ÖÇ-44: İşletmenin temel fonksiyonları olan, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, lojistik vb. alt sistemlerini tanımlamak, işletme üst sistemi ile ilişkilendirmek.
ÖÇ-55: Öğrencileri işletmeleri alanında kullanılan temel literatürle tanıştırmak, rekabet, girişimcilik, büyüklük vb. temel kavramları hatırlamalarını sağlamak.
ÖÇ-66: İşletmeleri ekonomik yaşamın temel bileşeni olarak tanımlamak ve çevresel aktörler (devlet, politika, eğitim, sendikalar, müşteriler) ile bağını kurmak.
ÖÇ-77: İşletmeyi ilgili tüm paydaşlar ile birlikte betimlemek.
ÖÇ-88: Öğrenciyi daha sonraki dönemlerde alacağı alan derslerine (pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, lojistik, davranış bilimleri vb.) hazırlamak, bu derslerin işletme ile olan ilgisini ve önemini açıklamak.
ÖÇ-99: Farklı işletme türlerini sınıflamak ve karşılaştırmak .
ÖÇ-1010: Öğrencilere işletmelerle ilgili eleştirel bakış açısı kazandırmak.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.