İktisat

Hukukun temel kavram ve ilkeleri, kaynakları, dalları, Türk yargı sistemi ve Türk özel hukuku çerçevesinde öğrenciye genel bir hukuk bilgisi vermek.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Dersin tanıtımı, "hukuk" ve "hukuk kuralı" kavramlarının anlamı Sözlü Anlatım
2. Hafta Hukukun evrensel ilkeleri Sözlü Anlatım
3. Hafta Türk hukukunun yazılı ve yazılı olmayan kaynakları Sözlü Anlatım
4. Hafta Hukukun dalları olarak kamu hukuku ve özel hukuk ayrımı Sözlü Anlatım
5. Hafta Yasama, yürütme, yargı erkleri ve Türk yargı sistemi Sözlü Anlatım
6. Hafta Türk yargı sistemi Sözlü Anlatım
7. Hafta Medeni hukuka giriş ve kişiler hukuku Sözlü Anlatım
8. Hafta Vize haftası Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Vize haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Aile hukuku Sözlü Anlatım
11. Hafta Miras hukuku Sözlü Anlatım
12. Hafta Eşya hukuku Sözlü Anlatım
13. Hafta Borçlar hukuku Sözlü Anlatım
14. Hafta Dönem içerisinde işlenen konuların özeti ve değerlendirilmesi Sözlü Anlatım
15. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası Ölçme ve Değerlendirme

ÖÇ-11- "Hukuk" ve "hukuk kuralı" kavramlarını, hukukun evrensel ilkelerini tanımlamak ve açıklamak.
ÖÇ-22- Hukuk kurallarını diğer toplumsal kurallarla karşılaştırmak, yorumlamak, hukuk kurallarının toplumsal yaşam içindeki konumunu ve önemini değerlendirmek.
ÖÇ-33- Hukukun evrensel ilkelerini açıklamak ve örneklemek.
ÖÇ-44- Hukuk kurallarının kaynaklarını tanımak, kaynaklar arasındaki hiyerarşiyi belirlemek ve hukukun farklı dallarını ayırt etmek.
ÖÇ-55- Yasama, yürütme, yargı erklerini ve Türk yargı sistemini tanımak.
ÖÇ-66- Medeni hukuk alanına ilişkin bazı temel kavram, ilke ve kuralları açıklamak, yorumlamak ve günlük hayat ilişkilerine uygulamak.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.