İktisat

Modern Büyüme Teorileri

IKT7005 7 Modern Büyüme Teorileri 2/2/0 Z Türkçe 5
Bu derste modern büyüme teorilerinin tanıtılması, farklı büyüme modellerinin karşılaştırılması öğrencilere aktarılacak, iktisadi büyüme alanındaki kuramsal ve ampirik gelişmeler ele alınacaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Deniz Dilara Dereli, Arş. Gör. İsmail Ertek
Asistanlar Arş. Gör. İsmail Ertek
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 13:00 - 14:50 / BK A-601 Çarşamba 09:00 - 10:50 / BK A-501
Görüşme Saatleri ve Yeri Doç. Dr. Deniz Dilara Dereli (d.dereli@iku.edu.tr) Arş. Gör. İsmail Ertek (i.ertek@iku.edu.tr)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü Anlatım ve Tartışma
Temel Kaynaklar Sami TABAN, İktisadi Büyüme Kavram ve Modeller, Ekin Yayınevi, 2018.

İlker PARASIZ, Büyüme Teorileri, Ezgi Kitabevi, 2008.
Diğer Kaynaklar Erinç Yeldan, İktisadi Büyüme ve Bölüşüm Teorileri, Efil Yayınevi: İstanbul, 2010.

İktisadi Büyüme. Anadolu Üniversitesi. Editörler: Güler Günsoy, Zeynep Erdinç
1. Hafta İktisadi Büyüme Kavramı: İktisadi Büyümenin Ölçülmesi ve Özellikleri Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
2. Hafta İktisadi Büyüme Kavramı: İktisadi Büyümeyi Belirleyici Faktörler, İktisadi Büyümenin Aşamaları ve Sınırları Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
3. Hafta Rostow'un Gelişmenin Aşamaları Yaklaşımı Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
4. Hafta Geleneksel Büyüme Teorileri: Klasik İktisadın Büyüme Teorisi, Karl Marx'ın Büyüme Teorisi Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
5. Hafta Geleneksel Büyüme Teorileri: Schumpeter'in Büyüme ile İlgili Görüşleri, Keynes'in Büyümeyle İlgili Görüşleri Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
6. Hafta Modern Büyüme Teorileri: Harrod-Domar Büyüme Modeli Temel Varsayımları ve İşleyişi Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
7. Hafta Modern Büyüme Teorileri: Harrod-Domar Büyüme Modelinin Değerlendirilmesi Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Solow (Neo-Klasik) Büyüme Modeli Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
11. Hafta Solow (Neo-Klasik) Büyüme Modeli (devamı) Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
12. Hafta İçsel Büyüme Teorileri: Temel Varsayımları ve İşleyişi, Başlıca İçsel Büyüme Teorileri Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
13. Hafta İktisadi Büyüme Teorilerinde Küreselleşme ve Dışa Açıklık Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
14. Hafta Türkiye Ekonomisinde İktisadi Büyüme Sözlü Anlatım, Yazılı Anlatım, Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme

ÖÇ-1Modern büyüme teorilerini açıklayabilir
ÖÇ-2İktisadi büyüme ve iktisadi kalkınma arasındaki farkları ayırt edebilir.
ÖÇ-3Klasik ve modern büyüme teorilerini karşılaştırabilir.
ÖÇ-4Büyüme modellerini tanımlayabilir.
ÖÇ-5İktisadi büyüme alanındaki modelleri ilişkilendirebilir.
ÖÇ-6Türkiye ekonomisindeki iktisadi büyüme süreçlerini analiz edebilir.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11