İktisat

İktisat Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma

IIBF0079 Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma 2/0/0 SA TÜRKÇE 4
Bu dersin amacı binbir zahmetle kurulan aile sahipliği veya etkinliği olan işletmelerin özelliklerini incelemek, uzun ömürlü olmalarını sağlayacak, kendi gelenek ve öz kültürlerine dayanan ama evrensel işletme kurallarını da içeren bir kurumsallaşmayı aktarmak, aynı zamanda öğrencilere aile işletmelerine özgü sorunları anlayabilmeye yönelik bir bakış açısı kazandırmaktır.
Ön Koşullar Bulunmamaktadır.
Eş Koşullar Bulunmamaktadır.
Özel Koşullar Bulunmamaktadır.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Ümit Özüren
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 15:00-16:50 // B-302
Görüşme Saatleri ve Yeri e-mail
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü Anlatım Tekniği
Beyin Fırtınası Tekniği
Soru - Cevap Tekniği
Vaka Analizi
Temel Kaynaklar Fındıkçı, İ. Aile Şirketleri. Alfa Yayınları, 4. Basım. İstanbul, 2011.

Diğer Kaynaklar 1. Fındıkçı, İ. Eyvah Yeni Kuşak Geliyor. Alfa Yayınları, İstanbul, 2014.
2. Akıngüç Günver, B. Aile İşletmelerinin Yapısı ve Geleceği. İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 1. Baskı. İstanbul, 2002.
3. Alayoğlu, N. Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma. Müsiad Yayınları, İstanbul, 2003.
4. Bayramoğlu, G. Aile Şirketinin Yönetimi ve Kurumsallaşma. Seçkin Yayınevi, 1. Basım, Ankara, 2017.

1. Hafta Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ile İlgili Genel Bilgiler Sözlü Anlatım
2. Hafta Aile Şirketlerinin Kuruluşu, Gelişimi ve Genel Özellikleri Sözlü Anlatım, Uygulama
3. Hafta Türkiye ve Dünyada Aile Şirketleri Sözlü Anlatım
4. Hafta Aile Şirketlerinde Yönetim ve Organizasyon Sözlü Anlatım
5. Hafta Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Yeniden Yapılanma Sözlü Anlatım
6. Hafta Aile Şirketlerinde Yeniden Yapılanma Süreci ve Aile Şirketi Anayasası Sözlü Anlatım
7. Hafta Aile Şirketi Anayasasında Mantık ve Duygu Birlikteliği Sözlü Anlatım
8. Hafta 100 Yılı Aşmış Aile Şirketlerinin Ortak Özellikleri: Nasıl Başardılar? Sözlü Anlatım, Vaka Analizi
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
11. Hafta Aile Şirketlerinde Liderlik: Hizmetkâr Liderlik Sözlü Anlatım
12. Hafta Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirliği Sağlayan Temel Özellikler: "Eyvah Yeni Kuşak Geliyor." Sözlü Anlatım, Vaka Analizi
13. Hafta Aile Şirketlerinde Yeni Kuşağın Yetiştirilmesi, Aile ve Eğitim Sözlü Anlatım, Vaka Analizi
14. Hafta Genel Tekrar Uygulama
15. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Haftası Ölçme ve Değerlendirme
Kısa sınav(lar) 1 10

ÖÇ-1Türkiye’de ve dünyada sıklıkla karşılaşılan aile işletmelerini tanıma becerisi kazanır.
ÖÇ-2Aile işletmelerinin çeşitli sorunlarına çözüm geliştirebilme becerisi kazanır.
ÖÇ-3Örgütte yeniden yapılanma ve kurumsallaşma teorisini ve gelişimini öğrenir.
ÖÇ-4Kurumsallaşmanın aile işletmeleri açısından önemini kavrar.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11