İktisat

Ekonometri II

IKT6003 6 Ekonometri II 2/2/0 Z Türkçe 5
Giriş düzeyinde ekonometri bilgisine sahip olan öğrencilerin, tahmin edilen bir modelin iktisadi geçerliliğini istatistiksel ve ekonometrik metodlarla test edebilecek seviyeye gelmesidir.

Tahmin edilen modellerin E-views paket programını kullanarak geçerliliğinin test edilmesi ve tüm istatistiksel test ve analizlerin uygulanmasıdır.

Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Nebile Korucu
Ders Gün,Saat ve Yeri SALI 15:00-16:50 A403 / PERŞEMBE 13:00-14:50 L03
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 11:00-12:00 / Çarşamba 10:00-11:00 / Ofis: B-K7-7
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konu Anlatımı, Ödev, Proje, Bilgisayar lab. Excel, Eviews Uygulamaları
Temel Kaynaklar

Ekonometriye Giriş, Modern Yaklaşım, (4. Basımdan Çeviri), Wooldridge, Çeviri editörü: Doç.Dr.Ebru Çağlayan, Cilt 1 ve Cilt II, Nobel Akademik Yayıncılık, Ocak 2013.

Temel Ekonometri, Damodar N. Gujarati, (5. Basımdan çeviri), Ümit Şenesen, G.Günlük-Şenesen, Literatür Yayıncılık, 2012.

Ekonometriye Giriş, 2012, Aziz Kutlar, Nobel Yayıncılık.

Ekonometriye Giriş, James H.Stock& Mark W. Watson, Çeviri: Bedriye Saraçoğlu, Efil Yayınevi
Ders Notları

17. Hafta Final
Kısa sınav(lar) 1 10
Derse Devam / Katılım 1 5

ÖÇ-1E-views programı ile ekonometrik bir modeli tahmin ederek geçerliliğini test etmek.
ÖÇ-2Tahmin edilen modelin klasik ve doğrusal regresyon varsayımları açısından test etmek.
ÖÇ-3Ekonometrik modellerde varsayımdan sapmaları tespit etmek.
ÖÇ-4Ekonmetrik modelleri yorumlamak.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11