İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İktisat

Endüstri İlişkileri

IKT0038 Endüstri İlişkileri 2/0/0 SA Türkçe 4
Bu ders endüstri ilişkileri alanına giriş niteliğindedir. Zamanımızın çoğunu, teknoloji odaklı dönüşümün pazarlık rejimi altında işverenlerin ve çalışanların nasıl etkileşime geçirdiğine harcayacağız. Odak noktamız Endüstri 4.0 örnekleri ve ilişkileri olacak, ancak dünyadaki endüstriyel ilişkiler sistemlerinin bazı yönlerini de inceleyeceğiz. Endüstride paralel ve dikey ilişkiler genellikle farklı çıkarlara sahip olduklarından, istihdam ilişkisinin doğasında bir dereceye kadar çatışma vardır. Bu nedenle, gerçek çalışma dünyası, farklı aktörleri, yöneticileri ve çalışanların sınırlarını müzakere ederken devam eden bir çatışma ve uyum sürecini çalışacağız.
Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar yok
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hüseyin Üvet
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Anlatım, Alıştırma ve Uygulama

Temel Kaynaklar

1.    Lütfi Apilioğulları, “Dijital Dönüşümün Yol Haritası: Endüstri 4.0: Değişimin Değiştirdikleri”, ISBN-10: 6051033815

2.    UÇKAN, Yard Doç Dr Banu, and Yard Doç Dr Deniz KAĞNICIOĞLU. Endüstri ilişkileri. Anadolu Universitesi, 2004.

3.    Kocabaş, Fatma. "Endüstri ilişkilerindeki dönüşüm." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (2004).

4.    KILIÇ, Sadık. "Endüstri İlişkileri Teorisi ve İnsan Kaynakları Yönetimi." Calisma ve Toplum 42.3 (2014).

5.    Kağnıcıoğlu, Deniz. "İnsan kaynakları yönetimi ve değişen endüstri ilişkileri." (2001).

Yıldırım, Engin. "Türkiye’deki toplam kalite yönetimi uygulamalarının işçiler ve endüstri ilişkileri üzerindeki etkileri." Toplum ve Bilim 86 (2000): 260-280.

Diğer Kaynaklar Ders notları, ders sonunda CATS te paylaşılacaktır.

1. Hafta İş ve istihdam araştırmalarında fikirlerin tarihi Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2. Hafta Endüstride Teknoloji Hazırlık Seviyesi Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3. Hafta Endüstriyel alanda ve politikada güncel tartışmalar Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4. Hafta Proje odaklı endüstriyel ilişkiler I – Genel izlem ve ürünleştirme Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5. Hafta Proje odaklı endüstriyel ilişkiler II – işbirliği Kültürü Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6. Hafta Proje odaklı endüstriyel ilişkiler III – Endüstri 4.0 Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7. Hafta 1. Ara Sınav Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8. Hafta Endüstriyel ilişkilerde çoğulcu gelenekler Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta İşin psikolojik ve sosyolojik temelleri ve insan kaynakları yönetimi Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10. Hafta Karşılaştırmalı siyaset, küreselleşme ve istihdam ilişkileri Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11. Hafta Sektörel benimseme ve kullanım alanları – Finans Sektörü Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12. Hafta Müzakere teorisi ve araştırması Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13. Hafta Stratejik insan kaynakları yönetimi Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14. Hafta Teknolojik gelişimle paralel ve dikey endüstriyel ilişkiler Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15. Hafta Final Haftası Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Haftası Ölçme ve Değerlendirme
Sınıf İçi Aktiviteler 1 45

ÖÇ-1Endüstri ilişkileri alanı hakkında açıklayıcı bilgi sergiler.
ÖÇ-2Endüstri ilişkilerinin temel kavramlarını ve bunların kişisel, örgütsel ve ulusal düzeylerdeki karşılıklı ilişkilerini uygular.
ÖÇ-3Endüstriyel ilişkilerdeki sosyal, tarihsel ve eşitlik konularını tanır ve dikkate alır.
ÖÇ-4Mevcut uygulamaların araştırılmasına ve değerlendirilmesine dayalı olarak endüstri ilişkileri sorunlarına çözümler araştırır.
ÖÇ-5Endüstri ilişkileri konusundaki bilginizi hem hedef kitleye hem de amaca uygun yazılı ve sözlü formatlarda iletir.
PÇ-1İktisat alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgileri kullanarak yetkinliklerini tanımlar ve bu yetkiliklerini pratikte kullanır.
PÇ-2İktisat alanındaki kavram ve görüşleri bilimsel yöntemlerle ele alır, hipotezler geliştirir, elde ettiği verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Uygulamada karşılaşılan ve/veya öngörülemeyen karmaşık sorunlar için çözüm önerileri geliştirir, bu önerileri akademik yayın kurallarına uygun şekilde raporlar ve sunar.
PÇ-4Bölgesel ve küresel konuları/sorunları tanımlayarak bilimsel veri ve araştırmalara dayalı analizler gerçekleştirir ve çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5İktisat alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyip edindiği bilgi ve becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirir ve bu bilgi ve becerileri iktisat politikaları geliştirme yönünde kullanır.
PÇ-6İktisat alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü aktarma becerisi kazanır.
PÇ-7İktisat alanındaki düşüncelerini ve önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve uzman olmayan kişilere aktarır, tartışır ve elde ettiği dönüşlere göre önerilerini revize ederek yeni politikaların geliştirilmesine katkı sağlar.
PÇ-8İktisat alanına temel oluşturan diğer disiplinlerden yararlanır, bu disiplinler ile iktisat alanındaki bilgilerini ilişkilendirerek multidisipliner yaklaşımlar geliştirir, projeler ve yayınlar üretir.
PÇ-9İktisadın klasik ve modern kuramları arasındaki farklılıkları ve ilişkileri tanımlar, klasik ve modern iktisat politikalar arasındaki ayrımları gözlemleyerek bu politikaların iktisadi ve toplumsal sorunlara uyumunu değerlendirir.
PÇ-10Bir yabancı dile hakim olarak iktisat ile ilgili yabancı dildeki haber kaynaklarını okuyup anlar, iktisat yazınını tarar ve bu alandaki en güncel yaklaşımları takip eder.
PÇ-11İktisat ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve bu verileri kullanarak istatistiksel/ekonometrik çalışmaların gerçekleştirilmesi aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur, ayrıca akademik yayın ilkelerine uyarak yayın sürecini yürütür.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11