İşletme

İşletme Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / ULUSLARARASI TİCARETTE YAZIŞMA

ULUSLARARASI TİCARETTE YAZIŞMA

ISL0081 ULUSLARARASI TİCARETTE YAZIŞMA 2/0/0 SA Türkçe 4
 Bu ders öğrencilere sınır ötesi ticarette kullanılan yazışma tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, küresel ve/veya dış ticarette sıkça kullanılan terimler ve yazışma yöntemleri ders kapsamında işlenerek iletişim ve iş sonuçlarında başarılı sonuçlar için ön koşul olan doğru yaklaşımların paylaşılmasına hizmet edilecektir. Örnek olay incelemeleri ve iş yaşamından gerçek örnekler ile küresel rekabet ortamında karşılaşılan yazışma ağırlık iletişim çıkarımları da paylaşılacaktır.
Ön Koşullar Covid-19 nedeniyle uzaktan/online yürütülecektir. Öğrenciler internet bağlantısı ve ilgili cihazlara ihtyiacı olacaktır.
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Pınar Sarp, pınar sarp
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

- Müzakere

- Uygulama

- Vaka Analizi

- Öğrenci Snuumları ve Takım Çalışması
Temel Kaynaklar Shirley Taylor, " Model Business Letters, E-mails & Other Business Documents", FT Press, 7th edition, 2012

Mehmet Melemen, "Ticari İngilizce/Commercial English", Türkmen Kitabevi, 2001.

Mehmet Melemen, "Uluslararası Ticarette Yazışma Teknikleri", Türkmen Kitabevi, 2006

Diğer Kaynaklar Diğer yardımcı kitaplardan ve kaynaklardan konularla ilgili ek kaynak ve kısımlar CATs’de paylaşılacaktır.
1. Hafta Ticari Yazışmalarda Uyulması Gereken Temel İlkeler Anlatım, müzakere ve uygulama
2. Hafta Ticari Terimler ve Uluslararası Ticari Kısaltmalar Anlatım ve müzakere
3. Hafta Metin Düzenleme ve Telefon Görüşmeleri Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
4. Hafta İş Mektupları Yazma Anlatım ve müzakere
5. Hafta İnternet Üzerinden Yazışma Teknikleri Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
6. Hafta Sözleşmeler ve Sözleşme Koşulları Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
7. Hafta Dış Ticarette Kullanılan Terimler ve Yazışma Yöntemleri; Dış Ticaret Belgeleri için Kısaltmalar Anlatım, müzakere ve örnekler
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Dış Ticarette Kullanılan Bankacılık Terimleri ve Yazışmalar Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
11. Hafta Akreditifle İlgili Önemli Konular ve Yazışmalar Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
12. Hafta Diğer Ödeme Yöntemlerine Göre ve Genel İhtiyaçlara Göre Yazışmalar Anlatım, müzakere ve vaka örnekleri
13. Hafta Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları ve müzakere
14. Hafta Öğrenci Sunumları Öğrenci sunumları ve müzakere
15. Hafta Final Final
16. Hafta Final Final
Kısa sınav(lar) 2 10
Derse Devam / Katılım 12 0

ÖÇ-1Uluslararası ticarette kullanılan temel yazışma tekniklerini tanır.
ÖÇ-2Dış ticaret işlemlerini yazışma kurallarına uygun olarak uygular.
ÖÇ-3Dış ticarette gerekli şartları değerlendir, seçer ve kullanır.
ÖÇ-4Dış ticarette kullanılan temel bankacılık terimlerini ve yazışma stillerini tanır.
ÖÇ-5Dış ticarette ödeme şekilleriyle ilgili farklı bilgileri edinir ve bunları karşılaştırabilir.
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9