İşletme

Bu dersin amacı, öğrencilerin dünya ekonomisinde tarihsel surec icinde yaşanan gelişmeler ve dunya ekonomisinin guncel durumu hakkında bilgi edinmelerini sağlamak; dünya ekonomisinin güncel sorunlarını farklı bakış açılarıyla değerlendirmek; ekonomik küreselleşmeyi, mal-hizmet ticareti, sermaye ve emek hareketleri bağlamında analiz etmek; ulkelerin dünya ekonomik sistemi içindeki konumlarıni değerlendirmektir.

Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Dunya Ekonomisinin Tarihi Arka Plani Sunum ve görüş almak
2. Hafta Dünya Ekonomisinde Kuresellesme ve Sorunlar: Üretim ve Bölüşüm Ekseninde Nüfus ve Kavramlar Sunum ve görüş almak
3. Hafta Kuresel Sistemde Ekonomilerin Siniflandirilmasi ve Durumu Dunya Ekonomisinde Yasanan Gelismeler: Güncel Calışmalar ve Raporlar / Yoksulluk ve Gelir Dağılımı Sunum ve görüş almak
4. Hafta Kuresel Sistemde Ekonomilerin Siniflandirilmasi ve Durumu Dunya Ekonomisinde Yasanan Gelismeler: Güncel Calışmalar ve Raporlar / Yoksulluk ve Gelir Dağılımı Sunum ve görüş almak
5. Hafta Uluslararası Ekonomik Örgütlerin Rolü ve Önemi Uluslararası Ticaret ve Yatırımlar / Enerji Politikaları ve Yatırım Uzerindeki Etkileri Sunum ve görüş almak
6. Hafta Dünya Ekonomisindeki Makroekonomik Akımların Gelişimi ve Değişim Süreci Sunum ve görüş almak
7. Hafta Sürdürülebilir Kalkınma - Ekonominin Amaçlarının Yeniden Düşünülmesi Sunum ve görüş almak
8. Hafta Arasınav sınav
9. Hafta Arasınav sınav
10. Hafta Dünya Enformasyon Toplumu ve Bilgi Ekonomisi Internetin Dünya Ekonomisine Etkileri Öğrenci grup sunumları
11. Hafta Sunum ve Görüşler Öğrenci grup sunumları
12. Hafta Sunum ve Görüşler Öğrenci grup sunumları
13. Hafta Sunum ve Görüşler Öğrenci grup sunumları
14. Hafta Sunum ve Görüşler Öğrenci grup sunumları
15. Hafta final final
16. Hafta final final
Kısa sınav(lar) 2 20
Derse Devam / Katılım 10 10

ÖÇ-1-- Üretim ve bölüşüm ekseninde dünya ekonomisi ile ilgili sorunlari analiz edebilmeli
ÖÇ-2Dünyada yaşanan küreselleşme sürecinin etkilerini ve sorunlarini değerlendirebilmeli
ÖÇ-3Dünyada görülen çeşitli bölgesel ekonomik entegrasyonlar ve etkilerini sorgulayabilmeli
ÖÇ-4Dünya enformasyon ve makroekonomik akımların gelişim sürecini yorumlayabilmeli
ÖÇ-5Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yeri ve önemini değerlendirebilmeli
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.