İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme

İşletme Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM VE YÖNETİM

KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM VE YÖNETİM

ISL0086 KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİM VE YÖNETİM 2/0/0 SA Türkçe 4
Bu ders öğrencilere 21. Yüzyılın küresel çalışma alanını oluşturan çeşitli kültürleri anlamada temel ilkeler ve pratik beceri setleri kazandırmak için tasarlanmıştır. Öğrenciler, günümüzün birbirine bağlı olan küresel iş dünyasının yoğun çeşitlilikteki zorluklarını başarıya dönüştürmek için “kültürel uzmanlık” yaklaşımını öğrenecekler. Bu yaklaşım, bireyler arasındaki kültürel farklıkları ve bunların farklı örgütsel kültürler üzerindeki etkisini çözmek üzerinde etkili bir yöntemdir. Bu derste katılımlar hem kendi organizasyonlarında hem de uluslararası organizasyonlar arasındaki çeşitliliği sağlamak için stratejiler öğrenecektir.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Andaç Toksoy
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 09:00-10:50, Basın Ekspres Kampüs, A601
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 14:00, Ataköy Kampüs, 4. Kat- A
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım, Tartışma, Vaka Çalışması
Temel Kaynaklar - Kartari, A. (2014), “Kültür, Farklılık ve İletişim, İletişim Yayınları”, 1.Baskı, İletişimYayınları

- Özpehlivan, M. (2019), “Örgüt Kültürü ve İnovasyon”, 1. Baskı, Akademisyen Kitabevi
Diğer Kaynaklar - Jandt, F. E. (2004) An Introduction to Intercultural Communication: Identities in a Global Community. California: Sage

1. Hafta Kültür ve Kültürün Boyutları Anlatım/Tartışma
2. Hafta “Kültürlerarası” Kavramı Anlatım/Tartışma
3. Hafta Kültürel İletişim: Kültür Nedir, Bu Konudaki Farklı Görüşler Nelerdir? Anlatım/Tartışma
4. Hafta Kültürel Farklılıkların Yönetiminin Rolü ve Önemi Anlatım/Tartışma
5. Hafta Kültürlerarası Müzakere Yönetimi Anlatım/Tartışma/Vaka Çalışması
6. Hafta Kültürlerarası Çatışma Yönetimi Anlatım/Tartışma/Vaka Çalışması
7. Hafta Kültürlerarası Karşılaştırma Uygulama
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Liderlik Ve Farklı Kültürlerde Liderlik Anlatım/Tartışma/Vaka Çalışması
11. Hafta Örgütsel Değişim ve Farklı Kültürlerde Değişim Algısı Anlatım/Tartışma/Vaka Çalışması
12. Hafta Organizasyon Kültürü Anlatım/Tartışma
13. Hafta Günümüz Dünyasında Kültürün Etkileri Anlatım/Tartışma
14. Hafta Teknoloji ve Kültür Değişimi Tartışma
15. Hafta Final Final Sınavı
16. Hafta Final Final Sınavı
Kısa sınav(lar) 1 10

ÖÇ-1Kültürlerarası farklılıkları tanır.
ÖÇ-2Birimler arası kültürel farklılıkların günümüz dünyasındaki etkilerini analiz edebilir.
ÖÇ-3Örgütler arası yapısal ve kültürel farklılıkları tanımlayabilir.
ÖÇ-4Kültürlerarası müzakere ve çatışma süreçlerini kavrayabilir.
ÖÇ-5Kültürel farkındalığın liderlik vasfı üzerindeki etkisini açıklayabilir.
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9