İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme

REKLAMCILIK

ISL0027 REKLAMCILIK 2/0/0 SA TÜRKÇE 4
Günümüzün insan odaklı mal, hizmet, fikir sunumlarında;  bütünleşik iletişim karması içinde reklam işlevinin amacı, tarihsel gelişimi, reklam türleri, hedef kitlesi, pazarlama, araştırma ve diğer disiplinler ile ilişkisi,reklam planıı, strateji, bütçe ve programının hazırlaması, reklamcılık mesleğinin etik kuralları ve yasal yükümlülükleri konularında temel bilgiler vermek, işlevin işleyişini irdelemek.
Ön Koşullar Pazarlama İlkeleri ve/veya Pazarlama Yönetimi dersi almış olmak.
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Ezgi Soyaltın
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 15.00-16.50, Basın Ekspres Kampüsü, Z-03
Görüşme Saatleri ve Yeri Öncesinde e-mail ile kararlaştırılan herhangi bir zaman.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Ders anlatımı

- Power point desteğiyle konuların görselleştirilmesi

- Oyunlaştırma ile derste anlatılanların pekiştirilmesi

- Konuların yaşamdan örneklerle,örnek olaylarla desteklenip tartışılması

- Verilen ödevlerin sınıfta paylaşılıp tartışılması

- Konuk katılımcılar ile derste anlatılanların pekiştirilmesi
Temel Kaynaklar - Elden, Müge ve Bakır, Uğur. 2014. Reklam Ustaları 1. Detay Yayıncılık.

- Kocabaş, F. 2013. Reklamcılık Kavramlar, Kararlar, Kurumlar. İletişim Yayınları.

- Wells, W., Burnett, J. & Moriarty , S. 2015. Advertising Principles & Practice. Prentice Hall International, Inc.

Diğer Kaynaklar - Bilimsel Makaleler
1. Hafta İletişim Kuramı, İletişim Hedefleri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
2. Hafta Bütünleşik Pazarlama İletişimi Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
3. Hafta Reklamcılığın Temel İlkeleri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
4. Hafta Reklam Hedefleri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
5. Hafta Reklam Araştırmaları Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
6. Hafta Pazarlama ve Reklam Stratejileri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
7. Hafta Vize Haftası Vize Sınavı
8. Hafta Yaratıcı Reklam Stratejileri Geliştirme Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
9. Hafta Reklam Araçları ve Platformları Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
10. Hafta Reklam Tarihi ile Günümüz Reklam Anlayışı Arasındaki Farklar Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
11. Hafta Yaratıcı İçerik Hazırlama Yöntemleri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
12. Hafta Reklamların Ölçümlenmesi Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
13. Hafta Reklam Ajansları Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
14. Hafta Reklamlarda Etik Kavramı Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
15. Hafta Uluslararası Reklam Örnekleri Ders anlatımı / sınıf içi sunum tartışma, analiz, çözümleme
16. Hafta Final Haftası Final Sınavı
17. Hafta Final Haftası Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1ÖÇ-1 Öğrenciler, reklam işlevinin bütünleşik iletişim karması içinde önemini ve reklam sürecinin işleyişini kavrayabilecek.
ÖÇ-2ÖÇ-2 Hedef kitle araştırmaları, Pazar araştırması, kamuoyu araştırmaları, Reklam öncesi ve reklam sonrası etkinlik araştırmaları, konusunda bilgi sahibi olacak. Araştırma verilerinin reklam işlevi için vazgeçilmez önemini anlayacaktır.
ÖÇ-3 ÖÇ-3 Durum Analizi, Planlama, Stratejik Planlama, Strateji ve Taktik kavramlarının reklam sürecinde önemini anlayacak, reklam işlevinin diğer disiplinlerle ilişkisini kurabilecek.
ÖÇ-4ÖÇ-4 Öğrenciler kazanacakları kuramsal bilgileri özümleyerek; reklam kararlarını belirleyen koşullarla uyumlu reklam planı, reklam stratejisi, reklam programı ve reklam bütçesi hazırlayabilecek.
ÖÇ-5ÖÇ-5 Reklamın; Pazarlama karması içinde tutundurma ögesinin bir alt ögesi olarak, pazarlama karmasının diğer ögeleri(Ürün-Fiyat-Dağıtım) ve tutundurma ögesinin diğer alt ögeleri(halkla ilişkiler, doğrudan pazarlama, satış promosyon)ile ilişkisini ve uyum içinde olması gerektiğini anlayacak.
ÖÇ-6ÖÇ-6 Öğrenciler, öğrenimden kazanımları ile reklam sürecinin aşamalarında ilgi duydukları alanları belirleyebilecek, ilerideki meslek seçimine yönelik bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelebilecek.
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9