İşletme

İşletme Finansı

ISL5001 5 İşletme Finansı 2/2/0 Z Türkçe 5
İşletmenin sürekliliğini sağlamak ve piyasa değerini maksimum kılmak amacına yönelik olarak, finansal analiz ve kontrol, uzun ve kısa vadeli finansal planlama ve işletme sermayesi yönetimi ve bütçelemeye ilişkin temel kavramların açıklanması.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emine Müge Çetiner, Prof. Dr. Emine Müge Çetiner
Asistanlar Arş. Gör. Ceren Aycan Gürel
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba , 14.00 - 15.50 BK A - 402 Perşembe , 11.00 - 12.50 BK A - 503
Görüşme Saatleri ve Yeri Dekanlık
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders, anlatım ve tartışmalar yolu ile dönem boyunca yürütülecektir. Gerekli bilgilerin verilmesinden sonra örnek olay analizleri ve uygulamaları yapılacaktır.
Temel Kaynaklar

Çözümleriyle Finans Problemleri, Müge Çetiner,  Beta Yayıncılık, Istanbul

İşletmeFinansınınTemelleri(R.Brealey,S.Myers,A.Marcus,Çevirenler:Ü.bozkurt,T.Arıkan,H.Doğukanlı Literatür Yayıncılık, 1997

Osman Okka, Finansal Yönetim Teori ve Çözümlü Problemler, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul, 2010.

Öztin Akgüç, Finansal Yönetim, Avcıol Basım Yayın, İstanbul, 2010.

Ali Ceylan,  İşletmelerde Finansal Yönetim, Ekin Kitabevi Yayınları, Bursa, 2000.

Berk, Niyazi, Finansal Yönetim, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 1998.

Brealey, R., Myers, S., Marcus, A., İşletme Finansının Temelleri, Çevirenler: Ü. Bozkurt, T. Arıkan, H. Doğukanlı, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 1997.

Diğer Kaynaklar  Brealey,R, Myers,S, Marcus, A.(1997) İşletme Finansının Temelleri Çevirenler:Ü.Bozkurt,T.Arıkan,H.Doğukanlı Istanbul:Literatür Yayıncılık,

Ceylan, Ali (2000)İşletmelerde Finansal Yönetim Bursa: Ekin Kitabevi Yayınları

Akgüç, Öztin Finansal Yönetim

Berk, Niyazi(1998) Finansal Yönetim  Istanbul:Türkmen Kitabevi

1. Hafta Finansal Amaç ve Finans Fonksiyonu, Genel Kavramlar ve Tanımlar Gelir Tablosu,Bilanço,Döner Varlıklar,Sabit Varlıklar,Kısa Süreli Borçlar, Uzun Süreli Borçlar,Özsermaye,İşletme Sermayesi ve Net İşletme Sermayesi Finans Yöneticisinin Görevleri,Yatırım, Sermaye Yapısı ve Temettü Kararları Yüzyüze Eğitim
2. Hafta Finansal Analiz, Finansal Oranlar (Likidite, Borçluluk, Faaliyet,Karlılık Oranları), QUIZ Yüzyüze Eğitim
3. Hafta Başabaş Noktası Analizi ve Birden Çok Mal Üreten Firmalarda Başabaş Noktasının Hesaplanması, Yüzyüze Eğitim
4. Hafta Kaldıraçlar (Faaliyet,Finansman,Bileşik Kaldıraçlar) Yüzyüze Eğitim
5. Hafta Fon Akım Analizi (Fon Kaynak ve Kullanım Tablosu,Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu,Nakit Akım Tablosu) Yüzyüze Eğitim
6. Hafta İşletme Sermayesi Yönetimi,İşletme Sermayesinin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler, Yüzyüze Eğitim
7. Hafta Finansal Planlama(Bütçeleme),Proforma Bilanço, Ara Sınav
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Yüzyüze Eğitim
10. Hafta Genel Değerlendirme Yüzyüze Eğitim
11. Hafta Öğrenci sunumları Yüzyüze Eğitim
12. Hafta Öğrenci sunumları Yüzyüze Eğitim
13. Hafta Öğrenci sunumları Yüzyüze Eğitim
14. Hafta Öğrenci sunumları Yüzyüze Eğitim
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1İşletmenin sürekliliğini sağlamak ve piyasa değerini maksimum kılmak amacına yönelik bilgiler edinir ve uygular
ÖÇ-2Uzun ve kısa vadeli Finansal Planlama yapabilecek bilgiler edinir ve uygular
ÖÇ-3Finansal problem çözme yeteneklerini geliştirir
ÖÇ-4Finansal analiz ve kontrol yapabilme ve karşılaştırabilme yeteneğinin artırılmasına yönelik bilgiler edinir.
ÖÇ-5İşletme sermayesi nakit yönetimi ve bütçelemeye ilişkin temel kavramları öğrenir ve uygular
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9