İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme

İşletme  verimlilik  ve karlılığını   rekabet stratejisi   doğrultusunda  etkin bir şekilde yürüttüğü     üretim yönetimi süreçleri yoluyla  sürdürebilir.

Dersin amacı,  öğrenciye üretim ve operasyon    yönetiminin temel kavramlarını ve karar alanlarını, diğer iş  süreçleriyle  ilişkisini  ve stratejik önemini kavratmak; üretim ve operasyon  süreçlerindeki problemleri belirleme,  tanımlama ve çözümleme  yöntemlerini aktarmak; bu  süreçlerin analizi, tasarımı ve yönetimi   konusunda bilgi vermektir.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Ders Tanıtımı; Üretim ve Verimlilik Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
2. Hafta Üretim Yönetimi ve Rekabet Stratejisi; Talep Tahmin Sistemleri Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
3. Hafta Talep Tahmin Sistemleri Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
4. Hafta Ürün ve Hizmet Tasarımı Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
5. Hafta Talep Tahmin Sistemleri Vaka Analizi; Ürün ve Hizmet Tasarımında Kalite Fonksiyonu Yayılımı Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
6. Hafta Ara Sınav; Üretim Süreç Stratejileri Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
7. Hafta Kapasite Planlama; Süreç Odaklı Tesis Yerleştirme Stratejisi Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
8. Hafta Kapasite Planlama Vaka analizi; Ürün Odaklı Tesis Yerleştirme Stratejisi Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
9. Hafta Tesis Yerleştirme Stratejileri Vaka Analizleri; Hücresel İmalat Sistemleri ve Grup Teknolojisi Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
10. Hafta Ara Sınav Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
11. Hafta Toplu ( Bütünleşik) Üretim Planlama; Stok Yönetim Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
12. Hafta Stok Yönetimi Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
13. Hafta Malzeme İhtiyaç Planlaması Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
14. Hafta Toplu Üretim Planlama Vaka Analizi; Stok Yönetimi Vaka Analizi Ders anlatımı, tartışma, örnek problem çözümü
15. Hafta Final Haftası
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası

ÖÇ-1Üretim ve operasyon yönetiminin alt süreçlerini, işletmedeki diğer iş süreçleriyle etkileşimini ve rekabet avantajı açısından üretim ve operasyon yönetiminin önemini kavramış olacak; işletmedeki üretim ve operasyon süreçlerinde üretkenlik, verimlilik ve etkinlik gibi performans ölçütlerinin hesaplamasını yapabilecektir.
ÖÇ-2Talep tahminlerinin işletmedeki üretim kaynaklarının planlanması üzerindeki rolünü kavramış olacak; ihtiyaca en uygun talep tahmin yöntemini belirleyip, uygulayabilecektir.
ÖÇ-3Ürün tasarım sürecini ve diğer üretim ve operasyon yönetimi süreçleriyle olan etkileşimini kavramış olacak; kalite fonksiyonu göçerimi yoluyla tüketici gereksinimlerine en uygun ürün fonksiyonel gereksinimlerini belirleyebilecektir.
ÖÇ-4Üretim süreç stratejisinin ve tesis yerleşim düzeninin işletmenin etkinliği ve verimliliği üzerindeki rolünü kavramış olacak; işletmenin stratejik hedefleri doğrultusunda ve uzun- orta vadeli kapasite ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretim süreç stratejisini belirleyebilecek, uygun tesis yerleşim düzenini oluşturabilecek; üretim sürecinde iş ve malzeme akışındaki sorunları tanımlayıp, çözümleyebilecektir.
ÖÇ-5Teknolojik gelişmeler ve talep doğrultusunda, işletmenin stratejik hedefleriyle uyumlu bir şekilde; uzun, orta ve kısa vadeli kapasite ihtiyaçlarını belirleyebilecek, uygun kapasite planlarını oluşturup, değerlendirebilecektir.
ÖÇ-6Talebi karşılayacak ve toplam maliyetleri en azlayacak şekilde işletmenin stratejik hedefleriyle uyumlu üretim planları oluşturabilecek; malzeme ihtiyaçlarını hesaplayabilecek ve stok planlaması yapabilecektir.
ÖÇ-7İşletmenin üretim ve operasyon yönetimi süreçlerinin analizini yapabilecek; verimliliği ve etkinliği arttıracak şekilde süreç iyileştirme ve tasarımı yapabilecektir.
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.