Girişimcilik alanındaki temel kavramların farkındalığının oluşturulması, girişimcilik türlerinin ve farklarının kavranması, girişimcilik sürecinin aşamalarının ifade edilip öğrencilerin iş fikirlerinin hazırlanmasında ve fırsat tanımlamada kilit adımları benimseyip kişisel yaratıcılık ve girişimcilik yeteneklerini geliştirilmesi. Bunun yanında Türkiye özelinde ve Dünya genelinde iyi uygulama örnekleri ile bu sürecin daha iyi anlaşılması ve zihinlerde canlandırılması hedeflenmektedir.
Ön Koşullar
XXX Ders Adı...
Eş Koşullar
XXX Ders Adı...
Özel Koşullar
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri
Dr. Öğretim Üyesi Artür Yetvart Mumcu
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı, 17:00, Uzaktan
Görüşme Saatleri ve Yeri
E-Mail üzerinden sürekli
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Film, TED Talks, Sunum, Örnek Olay, Anlatım ve Tartışma
Temel Kaynaklar
Eser G., 2021, Güncel bir yaklaşımla girişimcilik, Nobel yayınevi, İstanbul
Keskin, S. (2014). Türkiye'de kadın girişimcilerin durumu, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (9:1).
Ürper, Y. (2015) Girişimcilik ve İş Kurma, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir.
Diğer Kaynaklar
Veysel, A., & Yörük, D. (2006). BAĞIMSIZ GİRİŞİMCİLİK VE İÇ GİRİŞİMCİLİK ARASINDAKİ FARKLAR: KAVRAMSAL BİR ÇERÇEVE. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 155-173.
Veysel, A. Ğ. C. A., & Mustafa, K. U. R. T. (2007). İç girişimcilik ve temel belirleyicileri: Kavramsal bir çerçeve. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (29), 83-112.
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Derse Oryantasyon
Anlatım ve Tartışma
2. Hafta
Girişimci, Girişimcilik ve Girişimciliğin Tarihi
Sunum, Anlatım, Tartışma, Ted Talk ve Makale
3. Hafta
Yaratıcı Düşünme ve Fırsat Tanımlama
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
4. Hafta
Girişimcilik Türleri
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
5. Hafta
Girişimcilik ile Yenilikçilik, Risk, Kültür
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
6. Hafta
Global Bakış Açısı İle Girişimcilik
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
7. Hafta
Temel ve Destekleyici İşletme Fonksiyonları
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
8. Hafta
Vize Sınavı
Sınav
9. Hafta
Vize Sınavı
Sınav
10. Hafta
İş Modeli Esasları
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
11. Hafta
İş Modeli Oluşturma
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
12. Hafta
İş Planı Esasları
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
13. Hafta
İş Planı Oluşturma
Sunum, Tartışma, Örnek Olay
14. Hafta
Dönemin gözden geçirilmesi ve genel tekrar
Tartışma
15. Hafta
Final sınavı
Ölçme ve değerlendirme
16. Hafta
Final sınavı
Ölçme ve değerlendirme
17. Hafta
Final sınavı
Ölçme ve değerlendirme
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Girişimcilikle ilgili temel kavramlar konusunda farkındalık oluşur.
ÖÇ-2
Yaratıcı fikir ve fırsat tanımlama konusunda farkındalık oluşur.
ÖÇ-3
Girişimlerinin başarı unsurları belirler.
ÖÇ-4
İş Planı hazırlayabilecek temel yetkinlikleri elde eder.
Program Çıktıları
PÇ-1
İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2
Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3
İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4
İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5
Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6
Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7
En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8
Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9
İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.