İşletme

ENERJİ EKONOMİSİ

ISL0062 ENERJİ EKONOMİSİ 2/0/0 SA Türkçe 4
Bu dersle, öğrencinin enerji ekonomisine dair temel kavramları anlamasını sağlamak, öğrenciye enerji yatırımlarının analizini yapabilme becerisi kazandırmak ve öğrenciyi enerji tüketiminin çevresel etkileri hakkında tartışma yapabilir seviyeye getirmek amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Öğr. Grv. Kerem Yücesan
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 17:00-19:00, Basın Ekspres Yerleşkesi A-604
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Anlatım / Tartışma / Alıştırma / Vaka Analizi / Sunum / Video Gösterimi
Temel Kaynaklar Aydın, L., Enerji Ekonomisine Giriş, Seçkin Yayıncılık, 2018.
Diğer Kaynaklar Aydın, L., Enerji Ekonomisi ve Politikaları, Seçkin Yayıncılık, 2016.

Savrul, B.K., Enerji Ekonomisi-Türkiye’nin Enerji Sektörü ve Alternatif Enerji Kaynakları, Dora Yayıncılık, 2016.

Devir, K., Türk Elektrik Piyasasının İşleyişi, Dora Yayıncılık, 2017.

Banks, F.E., Energy Economics;  A Modern Introduction, Kluwer Academic Publishers, Boston, 2000.

Jon M. Conrad, Resource Economics, Cambridge University Press, 1999.
1. Hafta Dünya ve Enerji: Enerji ve Ekonomi Kavramlarının İrdelenmesi Anlatım / Tartışma
2. Hafta Girdi-Çıktı Analizi: Boyut ve Birim Sistemleri, Verim ve Güç İfadeleri Anlatım / Tartışma
3. Hafta Yenilenemeyen Enerji Kaynakları: Kömür, Doğalgaz, Petrol ve Nükleer Anlatım / Tartışma
4. Hafta Yenilenebilir Enerji Kaynakları: Rüzgar, Güneş, Hidrolik, Jeotermal ve Biyokütle Anlatım / Tartışma
5. Hafta Elektrik Enerjisi: Üretim, Dağıtım, Maliyet ve Fiyatlar Anlatım / Tartışma
6. Hafta Enerji Projelerinin Ekonomik Analizi: Statik ve Dinamik Yöntemler Anlatım / Tartışma
7. Hafta Enerji Projelerinin Ekonomik Analizi: Vaka Analizi Uygulama
8. Hafta Vize Sınavı
9. Hafta Enerji, Çevre ve Güvenlik: Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü Anlatım / Tartışma
10. Hafta Küresel Isınma: “Before The Flood” Belgesel Gösterimi Video Gösterimi
11. Hafta Enerji Verimliliği ve Tasarruf Anlatım / Tartışma
12. Hafta Öğrenci Sunumları: (G1) Türkiye’deki Nükleer Santral Yatırımlarının Değerlendirilmesi (G2) Küresel Isınma ve İklim Değişikleri Sunum
13. Hafta Öğrenci Sunumları: (G3) Türkiye ve Dünyada İçme Suyu Kaynaklarının Geleceği (G4) Enerjinin Geleceği: Bor, Hidrojen, Füzyon Reaktörleri vb. Sunum
14. Hafta Genel Tekrar: Dünya ve Enerjiye İlişkin Gelecek Projeksiyonu Anlatım / Tartışma
15. Hafta Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 14 10

ÖÇ-1Enerji ekonomisi ile ilgili temel kavramları tanımlarlar.
ÖÇ-2Dünya ve Türkiye için enerji değerlendirmesi yapabilirler.
ÖÇ-3Enerji projelerinin ekonomik karşılaştırmalarını yapabilirler.
ÖÇ-4Enerji verimliliği konusunda bina, tesis ve fabrikalarda yapılabilecekleri tasarlayabilirler.
ÖÇ-5Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin geleceği hakkında öngörüde bulunabilirler.
PÇ-1İşletme ile ilgili temel teorik bilgiye sahip olur.
PÇ-2 Eğitimi süresince öğrenmiş olduğu bilgileri kullanarak ilgi, merak ve araştırma yetkinliğine sahip olur.
PÇ-3İşletme problemlerine disiplinlerarası ve sorgulayıcı yaklaşan, nicel ve nitel verileri matematiksel ve istatistiksel modellerle entegre edebilen, analitik düşünme kabiliyetine sahip olur.
PÇ-4İşletmeleri sistem yaklaşımı esasında bir bütün olarak görebilen, işletme problemlerini tanımlama, tasarlama ve modelleme konusunda bilgi sahibi, son model teknolojileri kullanabilen ve elde edilen sonuçları yorumlayabilir.
PÇ-5Uzun dönemde kurumsal sürdürülebilirliği sağlamak için çevresel şartlardaki değişimleri anlayabilen; çevreye uyum sağlayıcı kurumsal, işletme ve işlevsel stratejiler geliştirebilen; stratejileri uygulayabilen ve kontrol edebilir.
PÇ-6Bir lider ve takım üyesi olarak, grup çalışmasına yatkın olma proaktif biçimde sorumluluk alabilme, üst seviyede donanım isteyen teknik ve yönetsel problemlerin çözümünde inisiyatif alabilir.
PÇ-7En az bir yabancı dili sözlü ve yazılı olarak ileri derecede kullanarak işletme alanındaki teorik ve pratik bilgileri sentezleyebilme ve işletmelerde iletişimini başarı ile yönetebilir.
PÇ-8Etkili sözlü ve yazılı iletişim, empati ve dinleme becerisi, ilişki yönetimi ve ikna kabiliyeti, müzakere becerisi gibi sosyal ilişkilere yönelik becerileri geliştirme ve kullanabilir.
PÇ-9İşletme yönetimi disiplini için araştırma, muhasebe, finans, insan kaynakları, üretim ve proje yönetimi gibi alanlarda tercih edilen ileri düzeydeki bilgisayar programlarını etkili şekilde kullanabilen mezunlar verir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9