İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası Ticaret

HUKUKA GİRİŞ

UTC1004 1 HUKUKA GİRİŞ 2/0/0 Z Türkçe 4
Hukukun temel kavram ve ilkeleri, kaynakları, dalları, Türk yargı sistemi ve Türk özel hukuku çerçevesinde öğrenciye genel bir hukuk bilgisi vermek.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi CÜNEYT BELLİCAN
Asistanlar Arş.Gör. Ayşe Ziyan
Ders Gün,Saat ve Yeri Dersin günü ve saati: Perşembe 15:00-16:50 Dersin yeri: Online olarak cats sistemi üzerinden verilecektir.
Görüşme Saatleri ve Yeri o.acar@iku.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü ve görsel (PowerPoint) anlatım, interaktif katılım, tartışma
Temel Kaynaklar - Kemal GÖZLER, Hukuka Giriş, 17. Baskı, Ekin Yayınları, 2021

- Kemal GÖZLER, İngilizce Karşılıklarıyla Hukukun Temel Kavramları, 17. Baskı, Ekin Yayınları, 2021

- Turhan ESENER/Ender DEMİR, Hukuka Giriş, 12. Baskı, Vedat Kitapçılık, 2018

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Dersin tanıtımı, "hukuk" ve "hukuk kuralı" kavramlarının anlamı Sözlü Anlatım
2. Hafta Toplumsal düzen kuralları Sözlü Anlatım
3. Hafta Türk hukukunun yazılı ve yazılı olmayan kaynakları Sözlü Anlatım
4. Hafta Hukukun dalları olarak kamu hukuku ve özel hukuk ayrımı Sözlü Anlatım
5. Hafta Dava türleri Sözlü Anlatım
6. Hafta Hukuk kurallarının uygulanması Sözlü Anlatım
7. Hafta Hak kavramı Sözlü Anlatım
8. Hafta Kişiler ve Aile hukuku Sözlü Anlatım
9. Hafta Kişiler ve Aile Hukuku Sözlü Anlatım
10. Hafta Borçlar hukuku Sözlü Anlatım
11. Hafta Borçlar hukuku Sözlü Anlatım
12. Hafta Eşya hukuku Sözlü Anlatım
13. Hafta Miras hukuku Sözlü Anlatım
14. Hafta Dönem içerisinde işlenen konuların özeti ve değerlendirilmesi Sözlü Anlatım
15. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası
16. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası
17. Hafta Yarıyıl sonu sınav haftası

ÖÇ-11- "Hukuk" ve "hukuk kuralı" kavramlarını, hukukun evrensel ilkelerini tanımlamak ve açıklamak.
ÖÇ-22- Hukuk kurallarını diğer toplumsal kurallarla karşılaştırmak, yorumlamak, hukuk kurallarının toplumsal yaşam içindeki konumunu ve önemini değerlendirmek.
ÖÇ-33- Hukukun evrensel ilkelerini açıklamak ve örneklemek.
ÖÇ-44- Hukuk kurallarının kaynaklarını tanımak, kaynaklar arasındaki hiyerarşiyi belirlemek ve hukukun farklı dallarını ayırt etmek.
ÖÇ-55- Yasama, yürütme, yargı erklerini ve Türk yargı sistemini tanımak.
ÖÇ-66- Medeni hukuk alanına ilişkin bazı temel kavram, ilke ve kuralları açıklamak, yorumlamak ve günlük hayat ilişkilerine uygulamak.
PÇ-1Uluslararası Ticaret alanında teorik ve uygulamalı düzeyde ileri derecede bilgi sahibi olur ve bu bilgileri kullanır.
PÇ-2Uluslararası Ticaret ve Ekonomi ile ilgili temel kavram, fikir ve verileri bilimsel yöntemlerle inceler, eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar ve ekonomik olay ve gelişmelerle ilişkilendirerek değerlendirir.
PÇ-3Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda düşünce, yorum ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-4Güncel sorunları tanımlar, kanıtlara ve araştırmalara dayalı nitel ve nicel verilerle desteklenmiş çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5Uluslararası Ticaret kavramı ile bağlantılı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının, nasıl işlediğini inceler ve bu alandaki süreklilikleri ve değişiklikleri değerlendirir.
PÇ-6Yerel, bölgesel (örneğin Avrupa Birliği ve Orta Doğu) ve küresel gelişmeleri politik ekonomik açıdan tanımlar, takip eder ve bu gelişmeler arasında ilişki kurar.
PÇ-7Uluslararası Ticaret ile ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere (örneğin; iktisat, hukuk, finans, uluslararası işletme vb) ilişkin temel bilgilere sahip olur ve bu bilgileri rapor eder.
PÇ-8Uluslararası Ticaret, Küreselleşme ve Finansman sistemleri ile ilgili İngilizce yayın ve araştırmaları izler ve meslektaşları ile uluslararası alanda iletişim kurar.
PÇ-9İkinci bir dili (İngilizce, Rusça ya da Çince) orta düzeyde kullanır.
PÇ-10Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında bilimsel ve etik değerlere sahip olur, yargılar ve değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10