Uluslararası Ticaret

ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİ

UTC3006 3 ULUSLARARASI TİCARET TEORİSİ 2/2/0 Z Türkçe 5
Bu dersin amacı öğrencilerin uluslararası ticaret teorileri konusunda donanım kazanmasını sağlamaktır. Klasik ve modern teorilerin aktarılmasının ardından, Uluslararası Ticaret Teorisinin arz ve talep modelleri, büyüme modelleri ve uluslararası para sistemlerinin aktarılması amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar yok.
Öğretim Üyeleri DR.ÖĞR.ÜYESİ AYŞEGÜL KETENCİ
Asistanlar Arş. Gör. N. Elif Küçük
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 13.00-16.00 B501
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr. Ayşegül Ketenci B803
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Konu anlatımı.
Temel Kaynaklar Halil Seyidoğlu, Uluslararası İktisat Teori ve Politika, Güzem Can Yayınları, 2015

Paul Krugman , Maurice Obstfeld , Marc Melitz. Uluslararası İktisat Teori ve Politika. Palme Yayıncılık

Diğer Kaynaklar
Diğer yazarlara ait akademik olarak yazılmış ders kitabı niteliğindeki Uluslararası İktisat kitaplarından da yararlanabilinir.

1. Hafta Uluslararası Ticarete Genel Bakış- Güncel Durumla İlgili Bilgilendirmeler Konu anlatımı ve tartışma
2. Hafta Ülkelerin Uluslararası Ticarete Yönelme Sebepleri Konu anlatımı
3. Hafta Uluslararası Ticaret ve Küreselleşme Konu anlatımı
4. Hafta Uluslararası Ticaretin Tarihsel Arka Planı ve Güncel Durum Konu anlatımı ve tartışma
5. Hafta Klasik Uluslararası Ticaret- Merkantalistler, Fizyokratlar Konu anlatımı
6. Hafta Mutlak Üstünlük Teorisi Konu anlatımı ve tartışma
7. Hafta Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi Konu anlatımı
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Modern Dış Ticaret Teorileri Konu Anlatımı
10. Hafta Dış Ticaret Politikasının Amaçları ve Araçları Konu anlatımı ve örnek soru çözümü
11. Hafta Bretton Woods Sistemi Konu anlatımı ve tartışma
12. Hafta Liberal Ticaret Politikaları Konu anlatımı
13. Hafta Türkiye ve Uluslararası Ticaret Örgütleri Konu anlatımı ve tartışma
14. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Kısa sınav(lar) 1 10

ÖÇ-1Uluslararası Ticaret konularını genel itibariyle açıklayabilecekler.
ÖÇ-2Ticaret teorilerinin ortaya çıkış sürecini ifade edebilecekler.
ÖÇ-3Uluslararası ticaret teorilerini karşılaştırabilecekler.
ÖÇ-4Bir ülkenin büyümesinin hangi değişkenlere bağlı olabileceğini yorumlayabilecekler.
ÖÇ-5Para sistemlerini değerlendirebilecekler.
PÇ-1Uluslararası Ticaret alanında teorik ve uygulamalı düzeyde ileri derecede bilgi sahibi olur ve bu bilgileri kullanır.
PÇ-2Uluslararası Ticaret ve Ekonomi ile ilgili temel kavram, fikir ve verileri bilimsel yöntemlerle inceler, eleştirel ve analitik bakış açısı ile yorumlar ve ekonomik olay ve gelişmelerle ilişkilendirerek değerlendirir.
PÇ-3Uluslararası Ticaret ile ilgili konularda düşünce, yorum ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-4Güncel sorunları tanımlar, kanıtlara ve araştırmalara dayalı nitel ve nicel verilerle desteklenmiş çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-5Uluslararası Ticaret kavramı ile bağlantılı kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarının, nasıl işlediğini inceler ve bu alandaki süreklilikleri ve değişiklikleri değerlendirir.
PÇ-6Yerel, bölgesel (örneğin Avrupa Birliği ve Orta Doğu) ve küresel gelişmeleri politik ekonomik açıdan tanımlar, takip eder ve bu gelişmeler arasında ilişki kurar.
PÇ-7Uluslararası Ticaret ile ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere (örneğin; iktisat, hukuk, finans, uluslararası işletme vb) ilişkin temel bilgilere sahip olur ve bu bilgileri rapor eder.
PÇ-8Uluslararası Ticaret, Küreselleşme ve Finansman sistemleri ile ilgili İngilizce yayın ve araştırmaları izler ve meslektaşları ile uluslararası alanda iletişim kurar.
PÇ-9İkinci bir dili (İngilizce, Rusça ya da Çince) orta düzeyde kullanır.
PÇ-10Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında bilimsel ve etik değerlere sahip olur, yargılar ve değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10