İnşaat Mühendisliği (Türkçe)

İnşaat Mühendisliği (Türkçe) Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / İnşaat Mühendisleri için Hesap Tablosu ve Programlama Uygulamaları

İnşaat Mühendisleri için Hesap Tablosu ve Programlama Uygulamaları

INS0828 İnşaat Mühendisleri için Hesap Tablosu ve Programlama Uygulamaları 2/2/0 SA Türkçe 4
 Bu derste öğrencilere İnşaat Mühendisliği alanı ile ilgili problemlerin çözümünde kullanılan hesap tabloları ve programlama araçları ile ilgili temel bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi GÖKHAN YAZICI
Asistanlar Arş. Gör. Adayı Hazal Berrak Gençdal
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Salı 09:00-10:45, Uygulama: Pazartesi17:00-18:50 (Online CATS)
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı:11:00-12:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Bilgisayar Uygulamaları ve Sunumlar
Temel Kaynaklar

- Moore, H., (2017) MATLAB. for Engineers. Fifth Edition. Pearson.

- Attaway, S., (2017) MATLAB, A practical introduction to programming and problem solving, Elsevier.

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş, Mühendislik problemlerinin çözüm süreci. Akış Diyagramları Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
2. Hafta Matlab ve Excel Kullanıcı arayüzlerinin tanıtımı, Matlab ve Excel’de önceden tanımlanmış temel matematiksel fonksiyonlar Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
3. Hafta Matlab’de skript ve fonksiyonlarla çalışma Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
4. Hafta MATLAB ve Excel’de karar yapıları Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
5. Hafta MATLAB’de döngü yapıları Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
6. Hafta MATLAB ve Excel’de veri okuma ve dışarı aktarma Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
7. Hafta MATLAB ve Excel ile verilerin grafikler ile gösterilmesi Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
8. Hafta Arasınav Sınav
9. Hafta Matlab ve Excel’de veri analiz fonksiyonları, eğri uydurma ve ara değer bulma uygulamalar Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
10. Hafta MATLAB ve Excel ile matris işlemleri Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
11. Hafta Lineer denklem takımlarının MATLAB ve Excel ile çözümü Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
12. Hafta Diferansiyel denklemlerin MATLAB ile çözümü Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
13. Hafta MATLAB ve Excel’de optimizasyon araçları Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı
14. Hafta MATLAB’de kullanıcı arayüzü geliştirme Sunum + Bilgisayar Laboratuvarı

ÖÇ-1Mühendislik problemlerinin çözüm sürecinin temellerini anlar. (BİLGİ)
ÖÇ-2MATLAB ve Excel ile veri okuma, analiz etme ve verileri dışarı aktarma işlemlerini yapar. (BECERİ)
ÖÇ-3MATLAB ve Excel ile matris işlemlerini yapar. (BECERİ)
ÖÇ-4MATLAB’i diferansiyel denklemlerin çözümünde kullanır. (BECERİ)
ÖÇ-5MATLAB ve Excel’in programlama araçlarını mühendislik problemlerinin çözümünde kullanır. (BECERİ)
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin için ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11