Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Mimarlık (Doktora)
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Mimarlık (Doktora) Programı Ana Sayfası

Mimarlık (Doktora)

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

 Mimarlikta Doktora Programi yalnizca belirli bir konuda uzmanlasmak icin degil, ayni zamanda arastirma kulturune sahip olarak akademik kariyere adim atmak uzere tasarlanmistir. Programda zorunlu dersler zihinsel araştırma çerçevesioluşturmaya,seçmelidersler Doktor adayinin ilgilendigi alanda gelişmesini sağlamaya yönelikolarak yer almaktadir. Doktor adayinin, mimarlik disiplini kapsaminda kendi belirledigi alanda uzmanlasmasi desteklenmektedir. Mimarlikta Doktora Programi Doktoradayına, bagimsiz arastirma yapma, bilimsel olaylari genis ve derin bir bakıs açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulasmak icin gerekli adımları belirleme yetenegi kazandiracaktir. Programi basariyla tamamlayacak adayin bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem gelistirme ya da bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi beklenmektedir.


 






Kuruluş

 
İKÜ Mimarlık Anabilim dalı Doktora Programı olarak 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı’ndan itibaren öğrenci almaya başlamıştır.






Kazanılan Derece

 
Eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrencilere Mimarlık alanında doktora diploması verilir






Öğretim Dili

 
İKÜ Mimarlık Anabilim dalı Doktora Programınin eğitim dili Türkçedir.






Çalışma Şekli

Tam zamanlı





Yerleşme Şartları

Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programına başvuru yapabilmek için; bir lisans veya yükseklisans derecesine sahip olmak ve (ALES) Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan en az 55.00 Sayısal puan almak gerekmektedir. Programa girişte, Bilim Sınavı, İngilizce Seviye Belirleme Sınavı ve Mülakat yapılır. ALES %50, Yabancı Dil Sınavı %10, Yüksek Lisans Not Ortalaması %20 ve Mülakat + Bilim Sınavı %20 olarak değerlendirilir. * Başvuru sırasında, en geç 5 yıl önceki tarihli ALES sonuç belgesi, diploma, transkript, (erkek öğrenciler için) askerlik durum belgesi ile nüfus cüzdan fotokopisi, 2 adet fotoğraf ile kayıt harcı makbuzu alınır. Kesin kayıt sırasında bu belgelerin fotokopileri yerine asılları ve öğrenci katkı payı makbuzu istenir. * Programa başvuru tarihleri üniversite tarafından ilan edilir.









Çift Anadal - Yandal

Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programında Çift Anadal ve Yandal Programları yer almamaktadır.





Staj

  Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programında staj yer almamaktadır.





Ölçme ve Değerlendirme


Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından ve/veya simgelerden biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:

A

A-

B+

B

B-

C+

C

C-

D+

D

D-

FD

FF

4.0

3.7

3.3

3

2.7

2.3

2.0

1.7

1.3

1.0

0.7

0.0

0.0


G: Yarıyıl sonu sınavına girmedi

Y: Yeterli

P: Ders devam ediyor

R: Tekrar

N: Kredisiz ders

E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik

Z: Yetersiz

T: Transfer

V:Dersten çekilmiş

Başarı notu olarak A, A-, B+, B, B-, C+, C notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir dersten C-, D+, D, D- notlarından birini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış sayılır. Öğrenci, bu notları aldığı yarıyılı tekrarlamak durumuna düşerse, bu derslerden başarısız sayılır. Herhangi bir dersten FD ve FF notunu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır. FD notu derse devam etmiş, ancak basarı sağlayamamış olan öğrenciye, FF notu ise derse devam koşulunu yerine getirmemiş olan öğrenciye verilir. Lisans ve önlisans düzeyinde yürütülen kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirlenmiştir.






Mezuniyet Koşulları

 
İstanbul Kültür Üniversitesi, Mimarlık Anabilim dalı Doktora Programından mezun olabilmek için, programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlaması ve 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.

Sciences





Uluslararası İşbirliği

Avrupa’nın 22 seçkin üniversitesi ile Erasmus anlaşması bulunmaktadır.
Stuttgard University (Germany) 
Hochschule Ostwestfalen- Lippe (Germany)
Universiteit Hasselt (Belgium) 
KU Leuven (Belgium) 
University of Architecture, Civil Engineering, Geodesy (Bulgaria) 
Ostrava Technical University (Czech Republic)
Aarhus School of Architecture (Denmark)-PhD
University of Oulu (Finland) 
ENSA Marseille (France) 
University of Pecs (Hungary) Amsterdam Academy of Architecture (Netherlands) 
Ramon Llull University (Spain) 
University of Sevilla (Spain) 
Malmö University (Sweden) 
Politecnico di Bari (Italy) 
University of Napoli (Italy) 
University of Roma Tre (Italy) 
Politecnico di Milano (Italy) 
University of Ecology-Management (Poland)
University of Applied Sciences in Nysa (Poland) 
University of Cluj Napoca (Romania) 

University of Zilina (Slovakya)

Erasmus Öğrenim Hareketliliği için başvurmak isteyen doktora öğrencileri, üniversitemizce düzenlenen yabancı dil sınavı sonucunda aldıkları not ile başvuru sırasındaki en son GNO (Genel Not Ortalaması) ortalaması alınarak belirlenen Erasmus Notu’na ve sıraladıkları tercihlerine göre belirlenmektedirler. Bu seçim aşamasından sonra, özellikle, tezinin konusuna uygun olan bir Avrupa Birliği ülkesinde araştırma yapmak isteyen öğrenci, gittiği üniversitede uluslararası dillerden birini konuşan konusunda uzman bir yürütücü rehberliğinde, bir veya iki dönem tezini geliştirme olanağı bulabilmektedir. 






Mezunların İstihdam Profilleri

 
Mezunlarımız bakanlıklar, belediyeler, üniversiteler, enstitüler, bankalar, özel şirketler, özel bürolar ve inşaat sektöründe çeşitli büro ve firmalarda çalışmaktadır.






Üst Derece Programlara Geçiş

Mimarlık Anabilim Dalı Doktora Programından daha üst derece bir eğitim programı üniversitemizde bulunmamaktadır.





Sunulan Olanaklar

Mimarlık Anabilim dalının yararlanabileceği malzeme atölyesi, bilgisayar laboratuvarı, ve malzeme-beton laboratuvarı bulunmaktadır. Bölümdeki doktora dersleri, bilgisayar ve projeksiyon donanımlı olan bölüm seminer salonunda ve teknoloji sınıflarında verilmektedir.
Mimarlık Anabilim dalının, 2021/2022 eğitim öğretim yılında, tam zamanlı olarak 6 profesör, 4 doçent, 8 dr. öğr. üyesi görev almaktadır.






Program Etkinlikleri

Mimarlık ABD Akademik Yayınlar
  Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makaleler Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Ulusal hakemli dergide yayınlanan makaleler Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler Kitaplar ve/veya kitaplarda bölümler Diğer Yayınlar Sergi/ Çalıştay Toplam Ödüller
2014 7 15 6 6 3 6 - 45 2
2015 6 28 4 8 8 6 - 63 3
2016 16 8 6 9 7 10 7 65 2
2017 9 17 7 4 10 5 13 66 1
2018 6 7 2 3 2 - 3 23 -
2019 6 10 6 10 2 2 - 36 -
2020 11 7 6 4 8 7 - 43 -






İletişim Bilgileri

Mimarlık Anabilim Dalı Başkanlığı
İstanbul Kültür Üniversitesi
Ataköy Kampüsü
34156 Bakırköy- İstanbul
Tel: +90 212 4984205
e-posta: e.hasgul@iku.edu.tr