Yerleşme Şartları
Yerleşme Şartları ile ilgili "İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" bulunmaktadır.
Yönetmelik
İstanbul Kültür Üniversitesinden:
İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü
Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
(16 Nisan 2009 tarih ve 27202 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişikliklerle)
(...)
Başvuru Koşulları
Madde 4 — Lisansüstü programlara başvuru koşulları şunlardır:
a) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların; her program için özel olarak belirlenmiş lisans programlarına ilişkin bir lisans diplomasına sahip olmaları, ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den başvurduğu programın puan türünde belli programlar için ilan edilen özel koşullar dışında en az 55 standart puan almış olmaları ve daha önce disiplin cezası almış olması nedeniyle herhangi bir yüksek lisans programından ilişiklerinin kesilmemiş olması gerekir. Lisans programına kayıtlı öğrenciler, lisans derecesi almak için gerekli olan ders yüküne ek olmaması ve zorunlu olan kredi hesabında yer almaması kaydıyla lisans öğrenimlerinin son yılında, Senato kararı ile bir yüksek lisans programına kaydolarak en fazla üç ders alabilir ve başarılı olmaları durumunda bu dersleri yüksek lisans ders yüküne saydırabilirler.
Her üç lisansüstü programı açısından da, yabancı uyruklu adaylarla yurt dışında ikamet eden Türk adaylarda ALES sınavına girme şartı aranmaz, ancak bu adayların Graduate Record Examinations (GRE), Graduate Management Admissions Test (GMAT) veya ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından eşdeğer kabul edilecek sınavlarda, ilgili Enstitü Müdürlüğünce belirlenen ve bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre yapılacak ilanda belirtilen en az puanı aldıklarını belgelemeleri zorunludur.
Başvuru Şekli
Madde 5 — Adaylar, kayıt yaptırmak istedikleri programı belirten dilekçeye, öğrenim durumlarını gösteren belgeyi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu'nca istenen diğer belgeleri ekleyerek, süresi içinde ilgili Enstitü Müdürlüğü'ne başvururlar. Başvuru için gerekli diploma yurtdışından alınmış ise, bunun YÖK tarafından denkliğinin kabul edildiğine dair belgenin de verilmesi gerekir. Yabancı dil sınavına tabi olanlar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından sınav açılması kabul edilmiş dillerin hangisinden sınava gireceklerini de belirtirler.
Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar dil bilgisi yeterliliğinin nasıl değerlendirileceğine, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu karar verir.
Başvuruların Değerlendirilmesi
Madde 6 — Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanının yanı sıra gerekirse, lisans not ortalaması ve bilim değerlendirme sınavı sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer açıklayıcı belge ve bildirimler, ALES puanının % 50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi üzerine ilgili Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir ve bu Yönetmeliğin 3 üncü maddesine göre yapılacak ilanda belirtilir.
Yabancı Dil Sınavı, Muafiyet ve İngilizce Hazırlık Programı
Madde 7 — Bir lisansüstü programına kayıt olabilmek için hangi yabancı dilin veya dillerin hangi düzeyde bilinmesi gerektiğini, ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalları Başkanlıklarının önerisi üzerine ilgili Enstitü Yönetim Kurulu belirler ve 3 üncü maddeye göre yapılacak ilanda belirtir.
Yabancı dilin gerekli olduğu programlara kayıt yaptırmak için başvuranlar, İKÜ tarafından düzenlenecek Yabancı Dil Yeterlik Sınavı'na katılırlar. Yabancı Dil Yeterlik Sınavı'nda başarılı olamayan adaylar, İngilizce Hazırlık Programı'na alınırlar. Bu öğrenciler, İngilizce Hazırlık Programı'nı izledikleri sürece, İKÜ İngilizce Eğitim ve Öğretim Yönergesi'nin ilgili hükümlerine uymakla yükümlüdürler. İngilizce Hazırlık Programı, en çok iki yarıyıl sürebilir. Bu sürenin sonunda düzenlenecek İngilizce Yabancı Dil Yeterlik Sınavı'nda başarısız olan adayların, Enstitü ile ilişikleri kesilir.
KPDS veya ÜDS’den 100 üzerinden en az 55 puan alanlar ile İKÜ’deki İngilizce öğretim yapılan bir lisans veya yükseklisans programından mezun olanlar ve yurtiçi veya yurtdışında İngilizce öğretim yapılan üniversitelerden mezun olduktan sonra en çok iki akademik yıl içinde başvuranlar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından yabancı dil sınavından muaf tutulabilir.
Bilim Değerlendirme Sınavı
Madde 8 — Lisansüstü programlarına başvuran adayların bilim konularındaki bilgi ve başarı düzeyleri, ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalları tarafından yapılan bir yazılı sınav ve/veya mülakat sonucuna göre değerlendirilir. Sınavlarda görev yapacak jüri üyeleri, ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalları Başkanlığı'nın önerisi üzerine ilgili Enstitü Yönetim Kurulu'nca belirlenir.
Sonuçların İlanı ve Kayıt
Madde 9 — İlgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı'nın görüşü çerçevesinde, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adayların sayısı ilan edilen kontenjandan fazla ise, en yüksek notu alandan başlayarak aşağıya doğru sıralama yapılır ve kontenjan sayısı kadar aday başarılı sayılır. Sonuçlar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu Kararı kesinleştikten sonra ilan edilir.
Lisansüstü programlara kabul edilen adaylar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihler arasında, istenen belgelerle birlikte ilgili Enstitü Müdürlüğü'ne başvurarak kesin kayıtlarını yaptırırlar. Süresi içinde kesin kayıt yaptırmayan aday, bu hakkını kaybeder. İlgili Enstitü Yönetim Kurulu, süresi içinde kayıt yaptıramayan, ancak uygun görülecek bir mazerete sahip adayların kesin kayıt yaptırmalarına karar verebilir.
Bir lisansüstü programına girişi kabul edilen adayların sayısı beş veya daha az ise, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu, ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanı'nın görüşünü aldıktan sonra, o yarıyıl veya yılda o programın açılmamasına karar verebilir.
Yatay Geçiş Yoluyla Öğrenci Kabulü
Madde 13 — Bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılını tamamlamış olan başarılı öğrenci, aşağıdaki hükümler çerçevesinde İKÜ'de açılmış bulunan bir lisansüstü programına yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir:
a) Yatay geçişin kabul edileceği programda, o program için ayrılmış kontenjanın dörtte birini aşmamak üzere kontenjan ayrılabilir. Hangi programdan geçiş yapılabileceği, ayrılacak kontenjan ve aranacak özel koşullar, ilgili Enstitü Anabilim/Anasanat Dalı Başkanlığı'nın önerisi üzerine ilgili Enstitü Yönetim Kurulu'nca kararlaştırılır ve 3 üncü maddeye göre yapılacak ilanda belirtilir.
b) Yatay geçişi kabul edilen adayın kalan ders yükümlülüğü, bu Yönetmelik hükümleri dikkate alınarak, tanınacak süre ve diğer hususlar, ilgili Enstitü Yönetim Kurulu'nca belirlenir.
www.iku.edu.tr/userfiles/file/sosyalbilimler/YUKSEKLISANS%20YONETMELIGI-2009.doc
