Lisansüstü
Yönetim Ekonomisi (Tezli)

İSTATİSTİKSEL ANALİZ

IKY1004 İSTATİSTİKSEL ANALİZ 3/0/0 SA Türkçe 6

Dersi alan öğrencilerin istatistiksel analiz yapma ve sonuçları yorumlama hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Burak Güriş
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 18:00 - 21:00, Ataköy Yerleşkesi 4B-04-06
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 17:00 - 18:00, Ataköy Yerleşkesi 4B-04-06
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Konu anlatımı,

-Sonum dosyaları,

-R program uygulamaları

Temel Kaynaklar -Bilimsel Araştırmalarda SPSS ile İstatistik, Selahattin Güriş, Melek Astar, DER Yayınları 2019
-R ile Temel Ekonometri, Selahattin Güriş, Ebru Çağlayan Akay, Burak Güriş, DER Yayınları 2020

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta İstatistiğin Temel Kavramları ve R Program tanıtımı
2. Hafta İstatistiğin Temel Kavramları ve R Program Uygulamaları
3. Hafta Hipotez Testleri
4. Hafta Hipotez Testleri ve R uygulamaları
5. Hafta Hipotez Testleri ve R uygulamaları
6. Hafta Korelasyon ve Basit Doğrusal Regresyon Modeli
7. Hafta Çoklu Doğrusal Regresyon Modeli
8. Hafta Varsayımlardan Sapmaların Testi : Otokorelasyon
9. Hafta Varsayımlardan Sapmaların Testi : Değişen Varyans
10. Hafta Varsayımlardan Sapmaların Testi : Çoklu Doğrusal Bağlılık ve Normallik
11. Hafta Kukla değişkenler ve yapısal değişiklik
12. Hafta Nitel Bağımlı Değişkenli Modeller

ÖÇ-1İstatistik temel kavramlarına hakim olma
ÖÇ-2Hipotez oluşturma
ÖÇ-3Hipotez testleri yapabilme
ÖÇ-4İstatistiksel analiz gerçekleştirebilme
ÖÇ-5İstatistiksel yöntem uygulamalarını R programında gerçekleştirme
PÇ-1Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci, Ekonomi teorilerini tanımlayarak teori uygulamalarını ve ekonomi sistemlerini karşılaştırarak eleştirel bir bakış açısı geliştirir.
PÇ-2Ekonomide yer alan iktisadi birimleri adlandırarak (devlet, firmalar, hanehalkı vs.) ekonomi içerisindeki rollerini kavrar ve bunları değerlendirerek analiz eder.
PÇ-3Ekonomik sorunların çözümüne yönelik politikaları tanımlar ve çözüm önerilerini değerlendirerek politikalar geliştirir.
PÇ-4Sayısal yöntemler ve ekonometrik analiz metotlarını kullanarak ekonomik sorunların çözümüne ilişkin tahminlerde bulunur.
PÇ-5Ulusal ve uluslararası ekonomik ve finansal verileri değerlendirerek geleceğe ilişkin tahminleme yapar.
PÇ-6İktisadi büyüme ve kalkınma ile sosyal olayları tarihsel açıdan değerlendirerek ilişkilendirir.
PÇ-7Bağımsız çalışma, sorumluluk alma ve yaratıcılık gibi becerileri kullanarak ilişkilendirir.
PÇ-8Sözlü ve yazılı iletişim kurarak takım çalışmasına uyum sağlama, problem çözme ve bilgi teknolojilerini kullanma becerileri kazanır.
PÇ-9Edindiği teorik bilgileri çalışma hayatına uyarlama yeteneğine sahip olur.
PÇ-10Gelecekteki çalışma hayatına faydalı olacak becerileri tasarlayarak değerlendirir.
PÇ-11Yönetim Ekonomisi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamasında toplumsal, rasyonel, bilimsel ve etik değerlere uygun olarak davranır ve tez çalışmasını bu ilkeler çerçevesinde gerçekleştirir
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11