Lisansüstü
Uluslararası İlişkiler (Tezsiz)

Current Debates in World Politics

IRY0002 Current Debates in World Politics 3/0/0 SA English 6

Bu seminer dünya siyasetinde süregiden tartışmaların ve meselelerin kapsamlı bir görünümünü sağlar. Dünya siyasetinin güncel tartışmaları uluslararası ilişkiler kavramları, terimleri ve teorileri çerçevesinde ele alır. Pandemi, küresel güç değişimleri, çok kutuplu dünya üzerine tartışmalar, Çin'in yükselişi, yükselen güçler, lider siyasetinin yükselişi, iklim değişikliği, göç-mülteciler, aşırı sağ, küresel terörizm, liberal uluslararası düzenin sonu gibi konular vaka çalışmaları yoluyla mercek altına alınacaktır.

Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Asst. Prof. Dr. Bora Bayraktar
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl için açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl için açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Ders Anlatımı -Öğrenci Katılımı ve Yorumları -İnteraktif Ders Tartışmaları, Sunum
Temel Kaynaklar Güncel kaynaklar listesi dersin öğretim üyesi tarafından ilk derste öğrencilerle paylaşılacaktır.

Kristen A.Hite, John L. Seitz (2011) Global Issues, An Introduction, Wiley Blackwell: London. Micheal T.Sharr and Neil Sharr (2016) Introducing Global Issues, Lynne Reinner Publisher John Baylis, Steve Smith,Patricia Owens (2014) The Globalization of World Politics, Oxford University Press.

Diğer Kaynaklar Güncel tavsiye edilen kaynaklar listesi dersin öğretim üyesi tarafından ilk derste öğrencilerle paylaşılacaktır.

John Houghten (2015) Global Warming-The Complete Briefing, Cambridge University Press. Kate O’Neil (2017) Evironment and International Relations, Cambridge University Press. Andrew Heywood (2014).Politics,Palgrave MacMillan: London.
1. Hafta Giriş: Niçin ve Nasıl çalışmalıyız Anlatım ve Tartışma
2. Hafta Hafta 2 Pandemi ve dünya siyasetine etkisi Anlatım ve Tartışma
3. Hafta Küresel güç değişimleri: Çok kutuplu dünyaya doğru Anlatım ve Tartışma
4. Hafta Dünya Siyasetinde Çin Anlatım ve Tartışma
5. Hafta Dünya siyasetinde Rusya Anlatım ve Tartışma
6. Hafta Yükselen güçler Sınav
7. Hafta Dijital Diplomasi Anlatım ve Tartışma
8. Hafta Dünya Siyasetinde insan hakları ve insani müdahale Anlatım ve Tartışma
9. Hafta Küresel Isınma, İklim Değişikliği ve Çevre Politikaları Anlatım ve Tartışma
10. Hafta Küresel terör Anlatım ve Tartışma
11. Hafta Göç, Mülteciler ve Aşırı Sağın Yükselişi Anlatım ve Tartışma
12. Hafta Dünya siyasetinde liderler ve Liberal uluslararası düzen Anlatım ve Tartışma
13. Hafta Sunumlar Anlatım ve Tartışma
14. Hafta Sunumlar Anlatım ve Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final sınavı Sınav
Kısa sınav(lar) 3 45

ÖÇ-1Siyasette güncel sorunları tanımlar, çözüm önerileri geliştirir
ÖÇ-2Uluslararası ilişkilerde öne çıkan aktörleri inceler
ÖÇ-3Dünya politikasını etkileyen uluslararası sorunları anlar
ÖÇ-4Uluslararası İlişkiler alanında teorik ve uygulamalı bilgi sahibi olur
ÖÇ-5Dış Politika ile ilgili temel kavramları inceler
PÇ-11.Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi disiplinlerine ait ileri teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-22.Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-33.Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-44.Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-55.Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edendiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-66.Kariyelerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir. Doktora programlarına devam edecek akademik yeterliliğe ulaşır.
PÇ-77.Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-88.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olarak sorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
PÇ-99.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır.
PÇ-1010.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarıyla ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını uzmanlık düzeyinde organize eder.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10