Lisansüstü
Uluslararası İlişkiler (Tezsiz)

Human Rights and Fundamental Freedoms

IRY0015 Human Rights and Fundamental Freedoms 3/0/0 SA English 6
Dersin Amacı Bu dersin amacı İnsan Hakları'nın temel konsept ve yaklaşımları hakkında öğrencilere gerekli bilgiyi vermektir. Bu sebeple İnsan Hakları dersi tarihsel arka plan ile başlayacak, konsept ve teoriler üzerinden ilerleyecektir. Dersin içeriğinde İnsan Hakları anlaşmaları, kurumları, İnsan Hakları'nın uluslararası siyaset içerisindeki yeri yer almaktadır. Göçmen krizi gibi günümüzde yaşanmakta olan insan hakları problemleri de ele alınacaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Cemal Ertürk
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl için açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl için açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü Anlatım, Tartışma ve Vaka çalışmaları
Temel Kaynaklar - Clapham, A. (2007) Human Rights: A very short introduction. New York: Oxford University Press - Forsythe, David P. (2006) Human Rights in International Relations. New York: Cambridge University Press
Diğer Kaynaklar - Vincent, A. (2010) The Politics of Human Rights. New York: Oxford University Press.
1. Hafta Giriş Dersi Sözlü Anlatım
2. Hafta İnsan Hakları: Tarihsel Gelişim Sözlü Anlatım ve Tartışma
3. Hafta İnsan Hakları: Konsept ve Teoriler Sözlü Anlatım ve Tartışma
4. Hafta İnsan Hakları: Anlaşmalar ve Kurumlar Sözlü Anlatım ve Tartışma
5. Hafta Uluslararası Siyaset içinde İnsan Hakları-I Sözlü Anlatım ve Tartışma
6. Hafta Uluslararası Siyaset içinde İnsan Hakları-II Sözlü Anlatım ve Tartışma
7. Hafta İnsani Müdahale ve İnsan Haklar Sözlü Anlatım ve Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Sınav
9. Hafta İnsan Hakları, İnsancıl Hukuk ve Göçmen Krizi-I Sözlü Anlatım ve Tartışma
10. Hafta İnsan Hakları, İnsancıl Hukuk ve Göçmen Krizi-II Sözlü Anlatım ve Tartışma
11. Hafta İnsan Hakları ve Temel Haklar Sözlü Anlatım ve Tartışma
12. Hafta İnsanlığa karşı işlenen suçlar-I Sözlü Anlatım ve Tartışma
13. Hafta İnsanlığa karşı işlenen suçlar-II Sözlü Anlatım ve Tartışma
14. Hafta Genel tekrar Sözlü Anlatım ve Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1İnsan Haklarının tarihsel gelişiminin inceler
ÖÇ-2İnsan hakları anlaşmalarının ve kurumlarının detaylı analizini yapar
ÖÇ-3Güncel insan hakları problemleri üzerine vaka analizleri yapar
ÖÇ-4İnsancıl hukuk ve insani müdahale konuları üzerine sözlü tartışma yapar
ÖÇ-5İnsan haklarının günümüz siyasetinde oynadığı rolü ve uluslararası ilişkiler içerisideki yerini analiz eder
PÇ-11.Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi disiplinlerine ait ileri teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-22.Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-33.Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-44.Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-55.Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edendiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-66.Kariyelerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir. Doktora programlarına devam edecek akademik yeterliliğe ulaşır.
PÇ-77.Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-88.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olarak sorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
PÇ-99.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır.
PÇ-1010.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarıyla ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını uzmanlık düzeyinde organize eder.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10