Lisansüstü
Uluslararası İlişkiler (Tezsiz)

A Brief Introduction to World Politics

IRY1002 1 A Brief Introduction to World Politics 3/0/0 Z İngilizce 6

Bu dersin amacı uluslarası ilişkiler öğretisinin temel kavramlarını, tartışmalı noktalarını, tarihini ve teorilerini hatırlatmaktır. Ders, hem ilk kez bu disiplinde ders alacak öğrenciler hem de lisansını bu konuda yapmışlar için planlanmıştır.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Mensur Akgün
Asistanlar Arş. Gör. Özgün Elif Çaldemir
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 18:00 - 20:50, Ataköy Kampüsü 4B0305
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 11:00-16:00, Basın Ekspres Gpot Odası
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü anlatım, aktif katılım ve sunumlardan oluşmaktadır.
Temel Kaynaklar
Andrew Heywood, Global Politics (New York: Palgrave MacMillan, 2014)

John Baylis, Steve Smith & Patricia Owens, The Globalization of World Politics (Oxford: Oxford University Press, 2011)
Diğer Kaynaklar
Richard Devetak, Antony Burke & Jim George (Eds), An Introduction to International Relations (Cambera: Cambridge University Press, 2011).

Peter Sutch, International Relations: The Basics (New York: Routledge, 2007)

Richard Mansbach & Kirsten Rafferty, Introduction to Global Politics (New York: Routledge, 2008)

Swan Smallman & Kimberly Brown, Introduction to International & Global Studies (Chapell Hill: University of Caroline Press, 2011)
Şaban Kardaş & Ali Balcı (Eds), Uluslararası İlişkilere Giriş (Istanbul: Küre Yayınları, 2014)

Books to choose for bonuses:

Gael Faye, Small Country (London: Vintage Publishing, 2018)

Gael Faye, Küçük Ülke (İstanbul: Kafka Yayınevi, 2019)

Orhan Pamuk, İstanbul: Hatıralar ve Şehir (İstanbul: Yapı-Kredi Yayınları, 2003)

Orhan Pamuk, Istanbul: Memories and the City (New York: Vintage Books, 2006)

Amin Maaluf, Doğunun Limanları (İstanbul: Yapı-Kredi Yayınları, 1999).

Amin Maalouf, Ports of Call (London: Harvill Press, 1999)

Wole Soyinka, Of Africa (New Haven: Yale University Press, 2012)
1. Hafta Uluslararası İlişkiler Tarihi: Mezopotamya'dan günümüze savaşlar, barışlar, dengeler ve diplomasi. Anlatım, sunum
2. Hafta Temel Teoriler: Realizm. Anlatım, sunum
3. Hafta Temel Teoriler: Liberalizm, Marksizm, İnşacılık ve diğerleri. Anlatım, sunum
4. Hafta Savaş nedir? Anlatım, sunum
5. Hafta Terörizm Anlatım, sunum
6. Hafta Silahlanma yarışı ve nükleer silahlar Anlatım, sunum
7. Hafta Ara sınav Ara Sınav
8. Hafta İnsan hakları ve insani müdahale Anlatım, sunum
9. Hafta Uluslararası Örgütler ve BM. Anlatım, sunum
10. Hafta Bölgesel Örgütler ve Sivil Toplum Örgütleri Anlatım, sunum
11. Hafta Dünya siyasetinde Türkiye: Geçmiş. Anlatım, sunum
12. Hafta Dünya siyasetinde Türkiye: Güncel. Anlatım, sunum
13. Hafta Dersin özetlenmesi ve öğrenci sunuşları. Anlatım, sunum
14. Hafta Final sınavları Sınav

ÖÇ-1Dersin ana temalarının kavranması ve bunların uluslararası siyaseti, uluslararası güvenliği, tarihsel altyapıyı ve dış politika kararları üzerindeki etkilerini değerlendirebilmek ve konular arasında bağlantı kurabilmek.
ÖÇ-2Uluslararası güvenlik, göç, uluslararası teoriler ve uluslararası aktörlerin rollerinin değerlendirilmesi.
ÖÇ-3Türkiye, ABD, AB, Rusya, Çin, Ortadoğu ve Avrasya ülkelerinin dış politikalarını karşılaştırmalı olarak değerlendirebilmek
ÖÇ-4Dünya Politikası, göç ve uluslararası ilişkiler teorileri ile insan hakları konuları arasındaki bağlantıyı değerlendirebilmek
ÖÇ-5Uluslararası güvenlik, günümüz ve gelecekte doğabilecek uluslararası krizleri değerlendirebilmek.
PÇ-11.Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi disiplinlerine ait ileri teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-22.Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-33.Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-44.Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-55.Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edendiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-66.Kariyelerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir. Doktora programlarına devam edecek akademik yeterliliğe ulaşır.
PÇ-77.Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-88.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olarak sorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
PÇ-99.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır.
PÇ-1010.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarıyla ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını uzmanlık düzeyinde organize eder.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10