Lisansüstü
İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz)

Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği

ISG 2006 1 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği 3/0/0 Z Türkçe 6
Öğrencilerin  Tez / Proje hazırlamaları aşamasında ihtiyaç duydukları donanıma sahip olmalarını sağlamak. (Bilimsel Araştırma Yöntemlerinin irdelenmesi, kaynakça/dipnot gösterimi, sayfa düzeni, sunum teknikleri)
Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar YOK
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Ezgi Soyaltın
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı - 18:00-21:00 CATs Platformu
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 18:00, Cats sistemi üzerinden ya da derslikte.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders, power point sunumlar vasıtasıyla anlatılır. Sunum dosyalarını ve akts formunu içeren ders notları dönem başında öğrenciye verilir. Öğretim üyesi teorik anlatımın yanısıra, sınıf içi tartışma, güncel uygulamalar ve ödevlerle dersi destekler.
Araştırma teknikleri ve raporlama konuları bilgisayar labaratuvarında uygulamalı olarak yapılmaktadır. Tablo, şekil listesi hazırlama; içindekiler tablosu oluşturma, dipnot verme, kaynakça yazma, internetten kaynak araştırma konuları bilgisayar üzerinde ders saati içinde uygulamalı olarak yapılmaktadır.
Öğrenciler, öğretim üyesi tarafından belirlenen konu hakkında araştırma yöntem ve tekniklerini uygulayarak bilimsel bir yazım projesi gerçekleştirirler.
Temel Kaynaklar Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan sunumlar,

W. Lawrence Neuman Toplumsal Araştırma Yöntemleri  Siyasal Kitapevi 2020
Diğer Kaynaklar  İKÜ Kütüphane Online Veritabanları

TUIK

Wordbank

UNCTADstat
1. Hafta Bilim ve Araştırma Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
2. Hafta Algı ve Çıkarım Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
3. Hafta Öğrenme Teknikleri Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
4. Hafta Varsayım Oluşurma, Varsayım Çeşitleri Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
5. Hafta Araştırma Aşamaları Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
6. Hafta Dipnot & Kaynakça Gösterimi Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
7. Hafta Sunum Teknikleri Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
8. Hafta Vize Vize
9. Hafta Ölçme Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
10. Hafta Örneklem Sözel anlatım, tartışma (ppt kullanımı)
11. Hafta Öğrenci Sunumları Öğrenci Sunumları
12. Hafta Öğrenci Sunumları Öğrenci Sunumları
13. Hafta Öğrenci Sunumları Öğrenci Sunumları
14. Hafta FİNAL FİNAL

ÖÇ-1Kişilerarası iletişim kavramının temellerinin anlaşılması
ÖÇ-2Kişilerararsı iletişim becerilerinin işletmelere uygulanmasının öneminin ifade edilebilmesi
ÖÇ-3Bilimsel rapor yazma tekniklerini kullanabilme
ÖÇ-4Kişilerarası farklılıkları kişilik, tutum ve algı boyutları ile açıklayabilme
ÖÇ-5Bilimsel yazı yazımında uygulanması gereken etik kurallarının öğretilmesi
ÖÇ-6Sunum tekniklerinin geliştirilmesi
PÇ-1Hukuk, risk değerlendirme, acil durum yönetimi, istatistik, mevzuat gibi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÇ-2İş sağlığı tanım ve kavramlarını bilerek, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini tıbbi, teknik ve mevzuat boyutları ile tanımlar, mesleğin gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olur.
PÇ-3İş sağlığı ve güvenliği problemlerini çözmek için araştırmaları bağımsız olarak yürütür; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümlemek için güncel teknolojileri kullanır.
PÇ-4Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkındadır ve gerektiğinde bunları eleştirel bir yaklaşımla inceler ve adlandırır.
PÇ-5İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilerin elde edilmesi, kullanılması, uygulanması ve duyurulması aşamasında sosyal, bilimsel, kültürel, etik değer ve kriterlere bağlı kalarak davranır.
PÇ-6İlk yardım ve iş hijyeni konularında yeterli bilgiye sahip olur; işe bağlı olarak oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için alınması gereken temel önlemleri alır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6