Lisansüstü
İş Sağlığı ve Güvenliği (Tezsiz)

KKD ve İş Hijyeni

ISG 2004 2 KKD ve İş Hijyeni 3/0/0 Z Türkçe 6
Dersin amacı, kişisel koruyucu donanım ve iş hijyeni konusunu lisans üstü düzeyde incelemektir. Bu kapsamda, sanayide ve işyerlerinde tehlike ve risklerden korunma yöntemleri ve çalışanların sağlığının korunması, kişisel koruyucu donanımların kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar ve ilkeler, endüstriyel hijyen alanı, endüstriyel hijyen uygulamasının kavramları, terminolojisi ve yöntemleri ile ilgili konular ele alınır.

Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Hikmet Erkan
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 18:00-21:00, 1B-15
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 16:00-18:00, randevu alarak: (hikmeterkan@gmail.com)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Eklektik, anlatım, tartışma
Temel Kaynaklar - Dersin öğretim görevlisi tarafından derlenmiş ders notları

- Hijyen Eğitimi Yönetmeliği. (2013, 5 Temmuz). Resmi Gazete (Sayı: 28698). Erişim adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130705.pdf

- İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Laboratuvarları Hakkında Yönetmelik. (2017, 24 Ocak). Resmi Gazete (Sayı: 29958). Erişim adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/01/20170124.pdf

- Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği. (2019, 1 Mayıs). Resmi Gazete (Sayı: 30761). Erişim adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/05/20190501-5.htm

- Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik. (2013, 2 Temmuz). Resmi Gazete (Sayı: 28695). Erişim adresi: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/07/20130702.pdf

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) - Eklektik, anlatım, tartışma
2. Hafta Temel Sağlık ve Güvenlik Gerekleri - Eklektik, anlatım, tartışma
3. Hafta Kişisel Koruyucu Donanım Listesi - Eklektik, anlatım, tartışma
4. Hafta 8 Bileşenli Kişisel Koruyucu Donanım Programı - Eklektik, anlatım, tartışma
5. Hafta Kişisel Koruyucu Donanım Seçim Kriterleri - Eklektik, anlatım, tartışma
6. Hafta KKD Altılı Seçim Yöntemi - Eklektik, anlatım, tartışma
7. Hafta Kişisel Koruyucu Donanım Kullanım Kriterleri - Eklektik, anlatım, tartışma
8. Hafta Arasınav Arasınav
9. Hafta Arasınav Arasınav
10. Hafta Hijyenin Tanımı Ve Önemi - Eklektik, anlatım, tartışma
11. Hafta İş Ortamlarında Hijyen - Eklektik, anlatım, tartışma
12. Hafta Araç, Gereç, Malzeme, Koruyucu Ekipman Ve Teçhizatta Hijyen - Eklektik, anlatım, tartışma
13. Hafta Zararlı Kimyasallara Karşı Korunma - Eklektik, anlatım, tartışma
14. Hafta Mikroorganizmalar ve Mikropların Dünyası - Eklektik, anlatım, tartışma
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı

ÖÇ-1Öğrenciler, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak için gereken gereksinimleri belirler ve yerine getirirler.
ÖÇ-2Öğrenciler, potansiyel işyeri güvenliği ve sağlık tehlikelerini belirler ve idari kontroller ve kişisel koruyucu ekipman yoluyla tehlikelerin nasıl azaltılacağına karar verirler.
ÖÇ-3Öğrenciler tehlike tanımlama ve iş tehlike analizi yoluyla geliştirdikleri stratejileri kullanarak temel güvenlik teftişleri yaparlar.
ÖÇ-4Öğrenciler, başarılı bir iş sağlığı ve güvenliği programının geliştirilmesi ve uygulanması için ilkeleri belirlerler.
ÖÇ-5Öğrenciler, kazaların sınıflandırmaları ve başlıca nedenleri ile ilişkili ahlaki ve ekonomik sonuçları belirlerler.
ÖÇ-6Öğrenciler, yönetim taahhüdü, çalışan katılımı, tehlike tanıma ve kontrol ve eğitim dahil olmak üzere etkili bir şirket güvenlik ve sağlık programının temel bileşenlerini tanımlarlar.
PÇ-1Hukuk, risk değerlendirme, acil durum yönetimi, istatistik, mevzuat gibi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÇ-2İş sağlığı tanım ve kavramlarını bilerek, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini tıbbi, teknik ve mevzuat boyutları ile tanımlar, mesleğin gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanma bilgi ve becerisine sahip olur.
PÇ-3İş sağlığı ve güvenliği problemlerini çözmek için araştırmaları bağımsız olarak yürütür; bu süreçte karşılaşılan karmaşık durumları çözümlemek için güncel teknolojileri kullanır.
PÇ-4Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamalarının farkındadır ve gerektiğinde bunları eleştirel bir yaklaşımla inceler ve adlandırır.
PÇ-5İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili verilerin elde edilmesi, kullanılması, uygulanması ve duyurulması aşamasında sosyal, bilimsel, kültürel, etik değer ve kriterlere bağlı kalarak davranır.
PÇ-6İlk yardım ve iş hijyeni konularında yeterli bilgiye sahip olur; işe bağlı olarak oluşabilecek meslek hastalıklarının engellenebilmesi için alınması gereken temel önlemleri alır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6