Lisansüstü
Radyo, Televizyon ve Sinema

Türk Sinemasında Yönetmen Olgusu

STVY2002 2 Türk Sinemasında Yönetmen Olgusu 3/0/0 Z Türkçe 6
 Bu derste auteur teori, bu teori ile anılan yönetmenlerin filmlerinden örnek sahneler izlenilerek işlenecektir. Auteur yönetmenlerin filmlerinde ele aldıkları temel sorunsallar ve temalar ile kullandıkları sinemasal anlatım teknikleri üzerinde durulacaktır.
Ön Koşullar .
Eş Koşullar .
Özel Koşullar .
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Perihan Taş Öz
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 09:00-11:45, 1A/03/05
Görüşme Saatleri ve Yeri .
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Makale, Anlatım, Tartışma, Film Gösterimi ve Sunum

Temel Kaynaklar

Atilla Dorsay. 100 Yılın 100 yönetmeni, Remzi Kitabevi 1995

Hasan Akbulut. Nuri Bilge Ceylan Sinemasını Okumak, Anlatı, Zaman, Mekan, İstanbul: Bağlam Yayınları, 2005.

Nigar Pösteki. Türk Sinemasına Yeni Bakış: Yönetmen Sineması, Es Yayınları, 2005.

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Auteur nedir, kime nedir? Auteur kavramı ve kuramına giriş Sözlü Anlatım
2. Hafta Auteur nedir, kime nedir? Auteur kavramı ve kuramına giriş Sözlü Anlatım
3. Hafta Türk Sinemasında 80’ler dönemi yönetmen sineması Sözlü Anlatım
4. Hafta Türk Sinemasında 90’lar dönemi yönetmen sineması Sözlü Anlatım
5. Hafta Türk Sinemasında yapım sorunları Sözlü Anlatım
6. Hafta Türk Sinemasında yapım sorunları Sözlü Anlatım
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Yılmaz Güney’in lensinden Türkiye’nin gerçekleri Sözlü Anlatım
9. Hafta Yılmaz Güney’in lensinden Türkiye’nin gerçekleri Sözlü Anlatım
10. Hafta Türk Sinemasında 2000’ler dönemi yönetmen sineması Sözlü Anlatım
11. Hafta Türk Sinemasında 2000’ler dönemi yönetmen sineması Sözlü Anlatım
12. Hafta Türk Sinemasında 2000’ler dönemi yönetmen sineması Sözlü Anlatım
13. Hafta Türkiye sinemasında son dönem auteur’ler: Nuri Bilge Ceylan’a bir bakış Sözlü Anlatım
14. Hafta Türkiye sinemasında son dönem auteur’ler: Nuri Bilge Ceylan’a bir bakış Sözlü Anlatım
15. Hafta Final sınavı

ÖÇ-1Bir yönetmen ile bir yazar yönetmen arasındaki farklı anlayacaktır.
ÖÇ-2Öğrenci, birçok yazar-yönetmeni yakında tanıma fırsatı olacak, o yönetmenin kariyer gelişimini ve filmlerinin kariyeri boyunca ne şekilde değişip evirildiğini yorumlama yetisine sahip olacaktır
ÖÇ-3Bir yazar-yönetmenin filmleri arasında ilişki kurabilecek, filmlerini yönetmenin işlediği temalar doğrultusunda çözümleme becerisine sahip olacaktır.
ÖÇ-4Yönetmenlerin bulundukları toplum ile olan ilişkilerinin filme nasıl yansıdığını algısı gelişecek, yönetmenlerin sanatsal kaygılarını kavrayacaktır.
ÖÇ-5Teknolojinin yazar yönetmenlerin çalışmalarını nasıl etkilediğini görecektir.
PÇ-1İletişim, sanat ve kültürle ilgili kavramlar öncelikli olmak üzere farklı alanlarla ilgili her türlükavramı tanımlayabilecek.
PÇ-2Teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecek
PÇ-3Çağdaş/güncel sinema ve televizyon pratiklerini anlayabilecek.
PÇ-4Sanat, iletişim ve toplum arasındaki organik ilişkileri çözümleyebilecek.
PÇ-5Yaratıcı süreci öğrenecek ve yaratıcılığı ön plana çıkaran eserler üretebilecek
PÇ-6Yaratıcılık, araştırma ve uygulama, tasarlama açısından gelişmesi, çözüm önerebilmesi
PÇ-7Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilecek, projelerini belirlenen süre içinde uygulayabilecek
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini görsel iletiler kullanarak ifade edebilecek.
PÇ-9Animasyon, fotoğraf, sinema gibi farklı disiplinler arası alanlarda özgün ürünler verebilecek.
PÇ-10Film yönetimi, senaryo, görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında deneyim sahibi olacak.
PÇ-11Bilgisayar tabanlı uygulamaları kullanarak sinema ve televizyon için görsel efekt hazırlama becerisi kazanacak.
PÇ-12Senaryoda karakter yaratımı ve senaryo yazımı alanlarında deneyim sahibi olacak
PÇ-13Kitle iletişim alanında yeniliklere açık ve yenilikleri alana uyarlayabilir olmak
PÇ-14Ulusal ve uluslararası alanlarda deneyimli uzmanlarla birlikte proje üretebilme yeteneği kazanmış olacak.
PÇ-15Ulusal ve uluslararası alanlarda yarışma, sergi, festival, seminer vb. etkinliklere katılmış olacak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15