Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Uluslararası Ekonomi ve Finans (Tezli)

Uluslararası Ekonomi ve Finans (Tezli) Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / SCIENTIFIC RESEARCH TECHNIQUES AND PUBLICATION ETHICS(açılmamıştır)

SCIENTIFIC RESEARCH TECHNIQUES AND PUBLICATION ETHICS(açılmamıştır)

IEF1002 1 SCIENTIFIC RESEARCH TECHNIQUES AND PUBLICATION ETHICS(açılmamıştır) 3/0/0 Z ENGLISH 6
Bu dersin amacı Sosyal Bilimlerde araştırma  yapmak için gerekli olan temel kavram ve yöntemleri tanıtmak ve beraberinde bilimsel bir araştırma yapmak için öğrencilerin analitik ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmektir. Ayrıca sorgulamai anlama, teşhis etme, düşünme, kendini sözlü ve/veya yazılı bir şekilde ifade etme konusundaki becerilerin geliştirilmesi bu dersin diğer bir amacını oluşturmaktadır. Bütün bunların yanında bir araştırma önerisinden saha çalışmasına varan bilimsel araştırma sürecini yakından tanımları ve ders deneyimlerini tez çalışmalarına aktarmaları hedeflenmektedir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr. Üyesi Kemal Özkan Yılmaz
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 18:00-20:50
Görüşme Saatleri ve Yeri Randevu ile
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı,tartışma,okuma , bireysel/grup sunumları.
Temel Kaynaklar
1. W. Lawrence Neuman (2014) “Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches”. Pearson New International Edition (7th ed.). Pearson.
2. Uma Sekaran and Roger  Bougie (2016) “Research Methods  for Business: A Skill Building Approach” (7th ed.) Wiley. ISBN: 9781119165552 (pbk) ISBN: 9781119266846 (ebk)
3. William G. Zikmund, Barry J. Babin, Jon C. Carr and Mitch Griffin (2012) “Business Research Methods”. (9th ed.) South-Western Cengage Learning.
4.  Hair Jr, J. F., Page, M., & Brunsveld, N. (2019). Essentials of business research methods. Routledge.

Diğer Kaynaklar - Haftalık konulara ilişkin bilimsel yayınlar.
1. Hafta Giriş ve derse oryantasyon Ders anlatımı ve tartışma
2. Hafta Neden bilimsel araştırma yaparız? Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
3. Hafta Sosyal bilimlerde temel araştırma çeşitleri nelerdir? Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
4. Hafta Teori ve Sosyal Bilimlerde Araştırma Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
5. Hafta Literatür(Yazın taraması) nedir ve araştırmacılar literatür taraması yaparken nasıl bir yaklaşım benimsemelidir? Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
6. Hafta Bilimsel araştırma tasarımı stratejileri: Bir bilimsel araştırma nasıl dizayn edilir ve araştırma dizaynı bileşenleri nelerdir? Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
7. Hafta Kalitatif ve Kantitatif ölçüm ve temel farkları Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
8. Hafta Vize sınavı Sınav
9. Hafta Kalitatif ve Kantitatif örnekleme yöntemleri Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
10. Hafta Veri toplama yöntemleri ve veri analizi (Kantitatif & Kalitatif) Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
11. Hafta Bilimsel araştırma raporu oluşturma prensipleri Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
12. Hafta Proje/Tez önerisi Yazımında dikkat edilmesi gerekenler Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
13. Hafta Öğrenci Sunumları Ders anlatımı, sunum, okuma ve tartışma.
14. Hafta Öğrenci Sunumları Sunum ve değerlendirme
15. Hafta Öğrenci Sunumları Ölçme ve değerlendirme
16. Hafta Öğrenci Sunumları Ölçme ve değerlendirme

ÖÇ-1Bilimsel bir araştırmaya neden ihtiyaç duyulduğunu kavrayabilecektir.
ÖÇ-2Bilimsel araştırmanın gerekli veya değerli olduğu durumları tespit edebilecektir.
ÖÇ-3Herhangi bir araştırma merakını yapısal ve anlaşılır bir biçimde bir araştırma önerisi olarak hazırlayabilecektir.
ÖÇ-4Araştırma sorularını ve bu soruları cevaplamaya yönelik çabalardan biri olan hipotez(leri) oluşturabilecektir.
ÖÇ-5Kantitatif (nicel) ve Kalitatif (nitel) araştırma dizaynlarının temel , ayırt edici yönlerini anlayabilecektir.
ÖÇ-6Araştırma sorularını dikkate alarak uygun araştırma yöntemini belirleyebilecek ve uygulayabilecektir.
ÖÇ-7Uygun analiz tekniğini belirleyip, analiz yapabilecek ve sonuçları yorumlayabilecektir.
ÖÇ-8Araştırma çıktılarını farklı formlarda (yazılı ve/veya sözlü) sunabilecektir.
ÖÇ-9Diğer araştırmacılar tarafından ortaya konulmuş çalışmaları bilimsel bir çerçevede yorumlayabilecektir.
PÇ-1Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci, Edindiği lisans yeterlikleri ile uluslararası ekonomi ve finans bilgilerini uzmanlık düzeyinde genişletir, derinleştirir ve güncel konuları takip eder.
PÇ-2Alanında edindiği bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanır.
PÇ-3Uluslararası Ekonomi ve Finans alanlarıyla ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve bu alanlarda bağımsız çalışır.
PÇ-4Uluslararası Ekonomi ve Finans alanlarıyla ilgili farklı disiplinler arasındaki karşılıklı etkile-şimi anlar, bağlantı kurar ve akademik çalışmalarında kullanır.
PÇ-5Toplumsal gereksinimler konusunda yeterli sosyal sorumluluk ve bilince sahip olarak sosyal dinamikleri etkileyebilecek faaliyetleri organize edebilecek tecrübe ve yetiye sahip olur.
PÇ-6Ekonomi ve finans alanında model geliştirme, teknik analiz ve politika oluşturma becerilerini kazanır.
PÇ-7Alanındaki herhangi bir olay ya da sorunu tek başına bağımsız olarak kavrayabilir ve değerlendirebilir, oluşan problemlere çözüm üretebilir.
PÇ-8Alanıyla ilgili sorunları analitik olarak değerlendirerek sorunların çözümüne uygun ekonomi ve finans politikaları önerir.
PÇ-9Edindiği teorik bilgileri çalışma hayatına uyarlama yeteneğine sahip olur.
PÇ-10Alanında karşılaşacağı sıra dışı durumlarda orijinal yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alır.
PÇ-11Uluslararası Ekonomi ve Finans alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamasında toplumsal, rasyonel, bilimsel ve etik değerlere uygun olarak davranır ve tez çalışmasını bu ilkeler çerçevesinde gerçekleştirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11