Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Kalite ve Üretim Yönetimi (Tezli)
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
KISYL1002 1 ÜRETİM VE OPERASYON YÖNETİMİ 3/0/0 Z TÜRKÇE 6
Dersin Amacı
Dersin amacı,  öğrenciye üretim ve operasyon    yönetiminin temel kavramlarını ve karar alanlarını, diğer iş  süreçleriyle  ilişkisini  ve stratejik önemini kavratmak; üretim ve operasyon  süreçlerindeki problemleri belirleme,  tanımlama ve çözümleme  yöntemlerini aktarmak; bu  süreçlerin analizi, tasarımı ve yönetimi   konusunda bilgi vermektir.  
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Murat Taha Bilişik
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  1. Kobu, Bülent. Üretim Yönetimi. 14. Baskı. İstanbul: Beta Yayınları, 2008.
 
2. Krajeswki, Lee, Ritzman ve  Malhotra. ÜretimYönetimi. ( Çev. Ed: Semra Birgün). 9. Baskı. Ankara: Nobel Yayıncılık, 2013.
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Ders Tanıtımı; Üretim ve Verimlilik
2. Hafta Üretim Yönetimi ve Rekabet Stratejisi; Talep Tahmin Sistemleri
3. Hafta Talep Tahmin Sistemleri
4. Hafta Ürün ve Hizmet Tasarımı
5. Hafta Talep Tahmin Sistemleri Vaka Analizi; Ürün ve Hizmet Tasarımında Kalite Fonksiyonu Yayılımı
6. Hafta Üretim Süreç Stratejileri
7. Hafta Kapasite Planlama; Süreç Odaklı Tesis Yerleştirme Stratejisi
8. Hafta Kapasite Planlama; Süreç Odaklı Tesis Yerleştirme Stratejisi
9. Hafta Tesis Yerleştirme Stratejileri Vaka Analizleri; Hücresel İmalat Sistemleri ve Grup Teknolojisi
10. Hafta Ara Sınav
11. Hafta Toplu ( Bütünleşik) Üretim Planlama; Stok Yönetim
12. Hafta Stok Yönetimi
13. Hafta Malzeme İhtiyaç Planlaması
14. Hafta Toplu Üretim Planlama Vaka Analizi; Stok Yönetimi Vaka Analizi
15. Hafta Final Haftası
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)


ÖÇ-1Üretim ve operasyon yönetiminin alt süreçlerini, işletmedeki diğer iş süreçleriyle etkileşimini ve rekabet avantajı açısından üretim ve operasyon yönetiminin önemini kavramış olacak; işletmedeki üretim ve operasyon süreçlerinde üretkenlik, verimlilik ve etkinlik gibi performans ölçütlerinin hesaplamasını yapabilecektir.
ÖÇ-2Talep tahminlerinin işletmedeki üretim kaynaklarının planlanması üzerindeki rolünü kavramış olacak; ihtiyaca en uygun talep tahmin yöntemini belirleyip, uygulayabilecektir.
ÖÇ-3Ürün tasarım sürecini ve diğer üretim ve operasyon yönetimi süreçleriyle olan etkileşimini kavramış olacak; kalite fonksiyonu göçerimi yoluyla tüketici gereksinimlerine en uygun ürün fonksiyonel gereksinimlerini belirleyebilecektir.
ÖÇ-4Üretim süreç stratejisinin ve tesis yerleşim düzeninin işletmenin etkinliği ve verimliliği üzerindeki rolünü kavramış olacak; işletmenin stratejik hedefleri doğrultusunda ve uzun- orta vadeli kapasite ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretim süreç stratejisini belirleyebilecek, uygun tesis yerleşim düzenini oluşturabilecek; üretim sürecinde iş ve malzeme akışındaki sorunları tanımlayıp, çözümleyebilecektir.
ÖÇ-5Teknolojik gelişmeler ve talep doğrultusunda, işletmenin stratejik hedefleriyle uyumlu bir şekilde; uzun, orta ve kısa vadeli kapasite ihtiyaçlarını belirleyebilecek, uygun kapasite planlarını oluşturup, değerlendirebilecektir.
Program Çıktıları
PÇ-1Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesiyle birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yapar
PÇ-2Alanı sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirir; bu verileri bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanabilme becerisi kazanır.
PÇ-3Mesleki sorumluluklarının bilincinde olarak kalite ve üretim değerlendirme uygulamalarının teknolojik, ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tanımlar; bilimsel ve kurumsal etik değerleri gözeterek bireysel olarak bağımsız ve takım üyesi olarak çalışır, sorumluluk alır ve liderlik yapar.
PÇ-4Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder; yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır.
PÇ-5Sürdürülebilir kalkınma ve kalite sağlama ve iyileştirme alanında gelişmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak için yaşam boyu öğrenme ve gelişmeleri izleme ve uygulama gerekliliğini bilir ve bunun için kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5