Lisansüstü
İktisat (Doktora)

TÜRKİYE EKONOMİSİ ANALİZİ

IKD0011 TÜRKİYE EKONOMİSİ ANALİZİ 3/0/0 SA TÜRKÇE 7
Türkiye ekonomisinin güncel ekonomik sorunlarıyla ilgili analiz ve değerlendirme yapabilmelerini sağlamak.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Begüm Edil Şahin
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 18.00-21.00, Ataköy, 4B-08-10
Görüşme Saatleri ve Yeri b.sahin@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım ve Tartışma
Temel Kaynaklar

Mahfi Eğilmez, Değişim Sürecinde Türkiye, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Sosyo-Ekonomik Bir Değerlendirme, Remzi Kitabevi.

Mahfi Eğilmez, Türkiye Ekonomisi, Remzi Kitabevi.

Yalın Alpay ve Emre Alkin, Olaylarla Türkiye Ekonomisi, Hümanist Kitap Yayıncılık.

Rıdvan Karluk, Cumhuriyet’in İlanından Günümüze Türkiye Ekonomisi’nde Yapısal Dönüşüm, Beta Yayınları.

Gülten Kazgan, Tanzimat’tan 21.Yüzyıla Türkiye Ekonomisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Türkiye Ekonomisinin Dünyadaki Yeri Sözlü Anlatım, Tartışma
2. Hafta Türkiye’de Ekonomik Büyüme ve Kalkınma Sorunu Sözlü Anlatım, Tartışma
3. Hafta Türkiye’de Gelir Dağılımı ve Yoksulluk Sözlü Anlatım, Tartışma
4. Hafta Türkiye’de İşsizlik Sorunu ve İşsizlikle Mücadele Politikaları Sözlü Anlatım, Tartışma
5. Hafta Türkiye’de Enflasyon Sorunu ve MB Para Politikası Uygulamaları Sözlü Anlatım, Tartışma
6. Hafta Türkiye’de Dış Borçlar ve Bütçe Açığı Sözlü Anlatım, Tartışma
7. Hafta Türkiye’de Cari Açık Sorunu Sözlü Anlatım, Tartışma
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta 1980 Sonrası Türkiye Ekonomisinin Gelişim Süreci Sözlü Anlatım, Tartışma
10. Hafta Türkiye Ekonomisinde Krizler_ 2001 ve 2008 Krizi Ekonomik Etkileri Sözlü Anlatım, Tartışma
11. Hafta Pandemi Sürecinin Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri Sözlü Anlatım, Tartışma
12. Hafta Proje Sunumları Sözlü Anlatım, Tartışma
13. Hafta Proje Sunumları Sözlü Anlatım, Tartışma
14. Hafta Proje Sunumları Sözlü Anlatım, Tartışma
15. Hafta Final Haftası
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası
Projeler 1 30

ÖÇ-1Türkiye ekonomisinin güncel ekonomik sorunlarını değerlendirebilir.
ÖÇ-2Makro ekonomik göstergeleri analiz edebilir ve Türkiye’deki ekonomik sorunlara ilişkin kısa ve uzun vadeli politika önerileri sunabilir.
ÖÇ-3Türkiye ekonomisinde yaşanan önemli değişme ve gelişme süreçlerini uluslararası politik ve ekonomik süreçlerle ilişkilendirebilecektir.
ÖÇ-4Türkiye ekonomisinin güncel yapısal sorunlarını tartışabilecektir.
ÖÇ-5Küresel ekonomide yaşanan sorunların Türkiye’ye etkilerini yorumlayabilir.
PÇ-1Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci; İktisattaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri öğrenir, özgün düşünce ve araştırma yaparak alana katkı sağlama donanımına sahip olur.
PÇ-2İktisatta yer alan kavramları, hipotez/teorileri kullanır, iktisatla ilişkili diğer disiplinlerle etkileşim kurar, farklı alanlardaki bilgileri sentezleyerek değerlendirir ve özgün fikirler geliştirir.
PÇ-3Ulusal/uluslararası makroekonomik ve mikroekonomik sorunları teorik bir çerçevede çözümler ve önerilerde bulunur.
PÇ-4Matematik, istatistik ve ekonometrideki yöntemleri kullanarak iktisadi problemleri analiz eder.
PÇ-5İktisat ve iktisatla ilişkili alanlarda teorik ve ampirik çerçevede ulusal/uluslararası bilimsel çalışmalar gerçekleştirir, sonuç ve bulguları uzman ve uzman olmayan kişilerle paylaşır.
PÇ-6Bölgesel, ulusal ve uluslararası iktisadi konuları eleştirel bakış açısıyla inceler ve çözüm geliştirir.
PÇ-7Bireysel/sosyal haklar, kültürel değerler, adalet, çevre kirliliği gibi toplumsal sorunları izler, bu sorunları tarihsel ve kuramsal boyutlarıyla değerlendirir ve çözümüne ilişkin önerilerde bulunur.
PÇ-8İktisat alanındaki konuların tartışılmasında fikirlerini uzman kişilerle paylaşır, düşüncelerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili iletişim kurar.
PÇ-9Akademik çalışmalarında kaynakların ve verilerin toplanması, yorumlanması, paylaşılması ve uygulanması aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur.
PÇ-10İktisat ve iktisatla ilişkili alanlarda ulusal/uluslararası bilimsel çalışmaları takip edecek, bilimsel organizasyonlara katılarak görüşlerini paylaşacak dil yeterliliği edinir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10