Lisansüstü
İktisat (Doktora)

İktisat (Doktora) Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / SAĞLIK EKONOMİSİ (Bu dönem açılmadı)

SAĞLIK EKONOMİSİ (Bu dönem açılmadı)

IKD0013 SAĞLIK EKONOMİSİ (Bu dönem açılmadı) 3/0/0 SA TÜRKÇE 7
Bu dersin temel amacı öğrencilere genel ekonomik bilginin yanı sıra sağlık sektörünün analizini yapabilmesi yönünde altyapı sağlamaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç.Dr. Begüm Erdil Şahin
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, Saat:17.00 Ataköy- 4B-08-10
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 10.00-11.00, B-608
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Analtım, Tartışma, Sunum

Temel Kaynaklar Prof. Dr. Mustafa Solak – Sağlık Ekonomisi (Anadolu Üniversitesi Yayınları) Prof. Dr. Ayşegül Mutlu, Doç. Dr. A. Kadir Işık – Sağlık Ekonomisine Giriş (Ekin Kitabevi Yayınları) Prof. Dr. Yusuf Çelik – Sağlık Ekonomisi (Siyasal Kitabevi)
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Sağlık Ekonomisine Giriş: Sağlık ve Ekonomiye İlişkin Kavramlar, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Harcamalarının Artış Nedenleri Anlatım, Tartışma, Sunum
2. Hafta Sağlık Ekonomisine Giriş: Sağlık Sisteminin Amaçları, Sağlık Piyasası ve Özellikleri Anlatım, Tartışma, Sunum
3. Hafta Sağlıkta Arz ve Talep: Sağlık Ekonomisinde Temel Kavram ve Yaklaşımlar, Sağlık Hizmetlerinde Hakkaniyetin Önemi Anlatım, Tartışma, Sunum
4. Hafta Sağlıkta Arz ve Talep: Sağlık Hizmetleri Piyasası, Sağlık Hizmetlerinde Maliyet Anlatım, Tartışma, Sunum
5. Hafta Sağlık Hizmetleri Finansmanı: Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı İçin Mali Kaynakları Toplama ve Havuzlama Anlatım, Tartışma, Sunum
6. Hafta Sağlık Hizmetleri Finansmanı: Sağlık Hizmetlerinin Satın Alınması Anlatım, Tartışma, Sunum
7. Hafta Ara Sınav
8. Hafta Sağlık Hizmetlerinde Kamunun ve Piyasasının Rolü Anlatım, Tartışma, Sunum
9. Hafta Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikaları: Sağlık Sisteminin Temel Fonksiyonları, Sağlık Sisteminde Planlama ve Denetim, Sağlık Sisteminde Kaynak Geliştirme Anlatım, Tartışma, Sunum
10. Hafta Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikaları: Sağlık Sisteminde Hizmet Sunumu ve Finansmanı Anlatım, Tartışma, Sunum
11. Hafta Türkiye’de Sağlık Ekonomisi Politikaları ve İlaç Sektörü Anlatım, Tartışma, Sunum
12. Hafta Sağlık Ekonomisinde Ölçme ve Değerlendirme Anlatım, Tartışma, Sunum
13. Hafta Sağlık Ekonomisinde Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları Anlatım, Tartışma, Sunum
14. Hafta Türkiye Ekonomisinde Sağlık Politikalarının Mevcut Durumunun Değerlendirilmesi Anlatım, Tartışma, Sunum
15. Hafta Final Sınavları
16. Hafta Final Sınavları
17. Hafta Final Sınavları
Projeler 1 20

ÖÇ-1Sağlık ekonomisinde kullanılan temel kavram ve konular hakkında bilgi sahibi olur,
ÖÇ-2Sağlık sektörünü ekonomik açıdan farklı kılan özelliklerini ve ekonomik ilkelerin sağlık sektörüne uygulanabilirliğini tartışır,
ÖÇ-3Sağlıkta arz ve talep ile ilgili konuları açıklayabilir,
ÖÇ-4Sağlık hizmetleri finansmanını ve geri ödeme yöntemlerini açıklayabilir ve karşılaştırma yapabilir,
ÖÇ-5Sağlık hizmetlerinde kamunun ve piyasanın rolünü değerlendirebilir,
ÖÇ-6Sağlık sektöründe oluşan sorunları ve önerilen politikaların etkilerini analiz edebilir.
PÇ-1Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci; İktisattaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri öğrenir, özgün düşünce ve araştırma yaparak alana katkı sağlama donanımına sahip olur.
PÇ-2İktisatta yer alan kavramları, hipotez/teorileri kullanır, iktisatla ilişkili diğer disiplinlerle etkileşim kurar, farklı alanlardaki bilgileri sentezleyerek değerlendirir ve özgün fikirler geliştirir.
PÇ-3Ulusal/uluslararası makroekonomik ve mikroekonomik sorunları teorik bir çerçevede çözümler ve önerilerde bulunur.
PÇ-4Matematik, istatistik ve ekonometrideki yöntemleri kullanarak iktisadi problemleri analiz eder.
PÇ-5İktisat ve iktisatla ilişkili alanlarda teorik ve ampirik çerçevede ulusal/uluslararası bilimsel çalışmalar gerçekleştirir, sonuç ve bulguları uzman ve uzman olmayan kişilerle paylaşır.
PÇ-6Bölgesel, ulusal ve uluslararası iktisadi konuları eleştirel bakış açısıyla inceler ve çözüm geliştirir.
PÇ-7Bireysel/sosyal haklar, kültürel değerler, adalet, çevre kirliliği gibi toplumsal sorunları izler, bu sorunları tarihsel ve kuramsal boyutlarıyla değerlendirir ve çözümüne ilişkin önerilerde bulunur.
PÇ-8İktisat alanındaki konuların tartışılmasında fikirlerini uzman kişilerle paylaşır, düşüncelerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili iletişim kurar.
PÇ-9Akademik çalışmalarında kaynakların ve verilerin toplanması, yorumlanması, paylaşılması ve uygulanması aşamalarında bilimsel ve etik değerleri göz önünde bulundurur.
PÇ-10İktisat ve iktisatla ilişkili alanlarda ulusal/uluslararası bilimsel çalışmaları takip edecek, bilimsel organizasyonlara katılarak görüşlerini paylaşacak dil yeterliliği edinir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10