Lisansüstü
Fizik

Yarı İletkenler Fiziği

FBY0009 Yarı İletkenler Fiziği 3/0/0 SA Türkçe 9
Dersin amacı Yarıiletken üretim teknolojisini ve temel yarıiletken devre elemanlarının çalışma prensiplerinin öğrenciye öğretilmesidir.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Mehmet Özer
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü ve görsel ders anlatımı, öğrencinin dönem içinde hazırladığı bir sunum ve demostrasyon.
Temel Kaynaklar Omar M. Ali, Elementary Solid State Physics, Revised Printing.
Kittel C., Introduction to Solid State Physics, 8th Ed.
Callister William D., Materials Science and Engineering an introduction, 7th Ed.
Diğer Kaynaklar Hook J.R., Hall H.E., Katıhal Fiziği.
Yoğurtçu Yahya Kemal, Katıların Fiziği.
Tahsin Nuri Durlu, Katıhal Fiziğine Giriş.
Ercüment Akat, Katıhal Fiziği Temelleri.

1. Hafta Yarı iletkenlerin temel özellikleri, ilk çalışmalar, uygulama alanları, ilk teoriler Sözlü ve görsel ders anlatımı.
2. Hafta Kristal yapılarda enerji seviyeleri, serbest elektronların dalga mekaniği Sözlü ve görsel ders anlatımı.
3. Hafta periyodik yapıda hareket, enerji bantları, Sözlü ve görsel ders anlatımı.
4. Hafta pozitif boşluk kavramı, elektron ve boşlukların uygulanan dış alan altında hareketi Sözlü ve görsel ders anlatımı.
5. Hafta enerji diyagramları Sözlü ve görsel ders anlatımı.
6. Hafta taşıyıcı hareketlerine karşı direnç Sözlü ve görsel ders anlatımı.
7. Hafta Kristallerdeki yabancı katkılar ve bozukluklar, bozukluk tipleri, kimyasal bağlar, eksitonlar Sözlü ve görsel ders anlatımı.
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Kristallerdeki yabancı katkılar ve bozukluklar, bozukluk tipleri, kimyasal bağlar, eksitonlar Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
10. Hafta Termal denge durumunda taşıyıcı yoğunlukları, elektronların enerji seviyelerine dağılımları Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
11. Hafta asal ve katkılı yarı iletkenler Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
12. Hafta asal ve katkılı yarı iletkenler Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
13. Hafta Elektron transport olayları Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
14. Hafta kristal kusurları ile çarpışmalar Sözlü ve görsel ders anlatımı ve demostrasyon.
15. Hafta sabit ve enerjiye bağımlı rölaksasyon zamanı Öğrencinin dönem içinde hazırladığı bir sunum.
16. Hafta elektrik iletkenlik. Öğrencinin dönem içinde hazırladığı bir sunum.
17. Hafta Son sınavı
Projeler 1 20

ÖÇ-1Ögrenci yarıiletkenler hakkında temel bilgiye sahip olur.
ÖÇ-2Ögrenci yarıiletkenlerin elektriksel iletkenligini öğretir.
ÖÇ-3Ögrenci temel yarıiletken devre elemanlarını ogrenir.
ÖÇ-4Ogenci temel yari iletken elemanlarının çalışma prensiplerini ögrenir.
ÖÇ-5Ögrenci temel yarıiletken devre elemanlarıyla oluşturulan basit devrelerin analizini yapabilir.
PÇ-1Fizik bilgi ve deneyimini genişleterek fiziksel kavramları derinden anlama becerisini kazanmak
PÇ-2Disiplinler arası ilişkileri kavrayarak yorumlayabilmek ve sentez yapabilmek
PÇ-3Alan bilgisini diğer çalışma gruplarına yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilmek
PÇ-4Farklı veri tabanları ve kaynakları kullanarak uzmanlık alanındaki problemleri tanımlayabilmek ve değerlendirebilmek