Lisansüstü
Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım Mimarisi ve Entegrasyonu

CSE0559 Yazılım Mimarisi ve Entegrasyonu 3/0/0 SA Türkçe 9
Ders, katilimcilara yazilim mimarisi ile ilgili kapsamli bir bilgi sunar. Katilimcilar bu dersi tamamladiktan sonra su konularda daha iyi bir anlayis ve bilgiye sahip olurlar:

- Sistem kaliteleri ve yazilim mimarileri arasindaki iliskiler
- Yazilim mimari desenleri ve bunlarin sistem kalitesi ile iliskileri
- Yazilim mimarisi degerlendirme
- Oznitelik odakli tasarim
- Yazilim mimarisi dokumantasyonu
- Mimari yeniden kullanim
Ön Koşullar Lisans seviyesinde Yazilim Muhendisligi dersi
Eş Koşullar UML bilgisi ve yuksek dil yeterliligi
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Akhan AKBULUT
Asistanlar Sonradan belirlenecektir.
Ders Gün,Saat ve Yeri Sonradan belirlenecektir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Sonradan belirlenecektir.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Dersler

-Okumalar

-Tartismalar

-Gosteriler

-Sunumlar
Temel Kaynaklar Software Architect, Nigel Leeming tarafindan yazilmistir. Su an için,

www.ivencia.com/softwarearchitect adresinde yayinlanmaktadir

- Software Architecture Handbook, by Grady Booch, online (erisim icin kayit gereklidir). Yazilim mimarisi ornek olaylari bolumu gorunurde izinli ve yazilma asamasinda olmasina ragmen, genis bir desen siniflandirmasi vardir. Daha fazla bilgi icin: http://www.booch.com/architecture/index.jsp.

- Ruth Malan and Dana Bredemeyer, "The Art of Change: Fractal and Emergent," Cutter Consortium Enterprise Architecture Executive Report, Vol. 13, No. 5, 2010. Ucretsiz kopyasi http://www.cutter.com/offers/artofchange.html adresinden indirilebilir.

- Architecting process (innovation and agile architecting): Ruth Malan and Dana Bredemeyer. “Getting Past ‘But’: Finding Opportunity and Making It Happen.” Cutter Consortium Enterprise ArchitectureExecutive Report, Vol. 11, No. 8, 2008http://www.cutter.com/offers/findopportunity.html

Architects (Bu rapor cozum, platform, yazilim ve ayni zamanda girisim mimarlari icin yararlidir: Dana Bredemeyer and Ruth Malan. “What It Takes to Be a Great Enterprise Architect.” Cutter Consortium Enterprise Architecture Executive Report, Vol. 7, No. 8, 2004. Ucretsiz kopyasi http://www.cutter.com/offers/greatarchitect.html adresinden indirilebilir.

-Enterprise Architecture: Malan, Ruth, and Dana Bredemeyer. “Enterprise Architecture as Strategic Differentiator.” Cutter Consortium Enterprise Architecture Executive Report, Vol. 8, No. 6, 2005. Cutter is running a promotion, http://www.cutter.com/offers/strategic.html adresinden ucretsiz indirilebilir.

Diğer Kaynaklar D. Garlan, M. Shaw, "An Introduction to Software Architecture", Advances in Software Engineering and Knowledge Engineering", Volume I, World Scientific, 1993.

D. Perry, A. Wolf, Foundations for the Study of Software Architecture", Proceedings of ACM SIGSOFT, October 1992, 40-52.

D. Parnas, "On the Criteria To Be Used in Decomposing Systems into Modules", Communications of the ACM, 15(12), 1972, 1053-1058.

W. Waite, A. Sloane, Software Synthesis via Domain-Specific Software Architectures, University of Colorado Technical Report CU-CS-611-92, 1992.

R. Kazman, A Challenge for Software Architecture: Distributed Flight Simulation, in Parallel and Distributed Computing Handbook, A. Zomaya (ed.), McGraw-Hill, 1995, to appear.

R. Kazman, L. Bass, G. Abowd, M. Webb, SAAM: A Method for Analyzing the Properties Software Architectures, Proceedings of ICSE 16, May 1994, 81-90.

R. Kazman, G. Abowd, L. Bass, P. Clements, Scenario-Based Analysis of Software Architecture, IEEE Software, to appear, 1996. (Also available as Department of Computer Science Technical Report CS-95-45.)

AT&T, "Best Current Practices: Software Architecture Validation".

T. R. Dean, J. R. Cordy, "A Syntactic Theory of Software Architecture", IEEE Transactions on Software Engineering, April 1995, 302-313.

M. Shaw, R. DeLine, D. Klein, T. Ross, D. Young, G. Zelesnik, "Abstractions for Software Architecture and Tools to Support Them", IEEE Transactions on Software Engineering, April, 1995, 314-335.

R. Kazman, L. Bass, Toward Deriving Software Architectures from Quality Attributes, Software Engineering Institute Technical Report CMU/SEI-94-TR-10.

Chung-Horng Lung, Sonia Bot, Jay Godse presenting: On the Definition of Software System Architecture," by Cristina Gacek, Ahmed Abd-Allah, Bradford Clark and Barry Boehm - ICSE 17 Software Architecture Workshop, April, 1995

Michael Thompson, Bruce Barkhouse, Richard Muise presenting: Object Oriented Software Technologies Applied to Switching System Architectures and Software Development Processes. Arnold et.al. ISS'90

Mahboob Ashraf, Larry Brunet, Georgi Kouzev presenting: Luckham, et al, "Specification and Analysis of System Architecture Using Rapide", IEEE Trans. Software Engineering, vol. 21, no. 4, pp. 336-355, 1995.

Francois Moore and Tony Wacheski presenting Distributed Software Engineering by Jeff Kramer. Proceedings of ICSE 16, May 1994, 253-263.

Chung-Horng Lung: Domain Analysis presentation.

Ed Chow, James Chen, Peter Fu:presenting: Mediators in the Architecture of Future Information Systems," by Gio Wiederhold, IEEE Computer, 25(3), 38-49.

The Semantic Foundations of Software Architecture

M. Jazayeri, Component Programming--a fresh look at software components, Technical University of Vienna Technical Report TUV-1841-95-01.
1. Hafta Yazilim Mimarisine Giris

ÖÇ-7Pazarda borc kontrolu saglama
ÖÇ-8Gelistiricilere pazarda bir nis uzerinde odaklanmalarina yardimci olma
ÖÇ-9Satis ve pazarlama araci olarak kullanabilme