Lisansüstü
Matematik-Bilgisayar

Sonlu Cisimler II

YMB0011 Sonlu Cisimler II 3/0/0 SA Türkçe 7
Öğrencilere Sonlu Cisimler hakkında gerekli bilgileri ve uygulamalarını öğretmektir.
Ön Koşullar Sonlu Cisimler I
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Erol Balkanay, Doç. Dr. Neşe Yelkenkaya
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Prof. Dr. Erol BALKANAY, AK/3-A-15
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü ve yazılı anlatım
Temel Kaynaklar -Rudolf Lidl & Harald Niederreiter, Finite Fields, Vol.I, Cambridge University Press
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Sonlu Cisim üzerinde polinomlar Sözlü ve yazılı anlatım
2. Hafta Sonlu Cisim üzerinde polinomlar Sözlü ve yazılı anlatım
3. Hafta İndirgenemez polinomların inşası Sözlü ve yazılı anlatım
4. Hafta İndirgenemez polinomların inşası Sözlü ve yazılı anlatım
5. Hafta Polinomların çarpanlara ayrılışı Sözlü ve yazılı anlatım
6. Hafta Polinomların köklerinin hesabı Sözlü ve yazılı anlatım
7. Hafta Üstel toplamlar Sözlü ve yazılı anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Üstel toplamlar Sözlü ve yazılı anlatım
10. Hafta Karakterler Sözlü ve yazılı anlatım
11. Hafta Karakterler Sözlü ve yazılı anlatım
12. Hafta Gauss Toplamları Sözlü ve yazılı anlatım
13. Hafta Gauss Toplamları Sözlü ve yazılı anlatım
14. Hafta Jacobi Toplamları Sözlü ve yazılı anlatım

ÖÇ-1Bir polinomun mertebesi, primitif polinomlar ve verilen bir dereceden mümkün olan en yüksek mertebeden polinomlar hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ-2Sonlu cisim üzerinde asal polinomları inşaa eder.
ÖÇ-3Sonlu cisimler üzerindeki polinomların çarpanlara ayrılması için bazı algoritmalar bilir.
ÖÇ-4Polinomların köklerini bulmayı öğrenir.
ÖÇ-5Üstel toplamları, karakter ve Gauss toplamlarını öğrenir.
PÇ-1Matematik ve Bilgisayar bilimleri konularında bilimsel araştırma yapacak düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÇ-3Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÇ-4Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÇ-5Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÇ-6Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÇ-7Alanında karşılaştığı problemleri modelleyip etkin algoritmalar geliştirir ve güncel programlama dilleri kullanarak söz konusu problemleri çözüme kavuşturur.
PÇ-8Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir.
PÇ-9Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÇ-10En az bir yabancı dili kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10