Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Özel Hukuk (Yüksek Lisans)

Marka ve Tasarım Hukuku

OHY1212 Marka ve Tasarım Hukuku 3/0/0 SA Türkçe 7
Dersin Amacı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında düzenlenen Marka ve Tasarımlar ile ilgili olarak gerek teorik gerekse uygulamaya yönelik çalışmalar yapmaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Safiye Nur BAĞRIAÇIK
Ders Gün,Saat ve Yeri Gün, XX.XX:XX.XX, XXXX Yerleşkesi XXX nolu derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Ders Anlatımı, Tartışma, Sunum.
Temel Kaynaklar -Ünal Tekinalp, Fikri Mülkiyet Hukuku, İstanbul, 2012. Savaş Bozbel, Fikri Mülkiyet Hukuku, İstanbul, 2015. Cahit Suluk/Rauf Karasu/Temel Nal, Fikri Mülkiyet Hukukunun Esasları,2017. Hanife Öztürk, Tanınmış Markanın Korunması, İstanbul, 2004.
Diğer Kaynaklar -Yok
1. Hafta Dersin amacı ve içeriği hakkında genel bilgiler; dersin işlenme metodu hakkında bilgi verilmesi; öğrencilere dersin işlenişi ile ilgili materyallerin verilmesi, Markalar Hukuku, Tarihi Gelişimi, Teoriler ve Kaynaklar Sözlü Anlatım
2. Hafta Marka Kavramı, Türleri ve Sınıflandırılması Sözlü Anlatım
3. Hafta Marka Hakkı, Tescil ve Yenileme Sözlü Anlatım
4. Hafta Tescil Engelleri Sözlü Anlatım
5. Hafta Markanın Korunma ve Kapsamı Sözlü Anlatım
6. Hafta Markanın Kullanılması Zorunluluğu Sözlü Anlatım
7. Hafta Tasarım Kavramı Sözlü Anlatım
8. Hafta Tasarımların Tescili Sözlü Anlatım
9. Hafta Tasarımların Korunması Sözlü Anlatım
10. Hafta Sunum Sözlü Anlatım
11. Hafta Sunum Sözlü Anlatım
12. Hafta Sunum Sözlü Anlatım
13. Hafta Sunum Sözlü Anlatım
14. Hafta Sunum Sözlü Anlatım

ÖÇ-1Günümüzde yaygın olarak uygulanan bir alan olan sınai mülkiyet hukukunu kavramsal ve kuramsal olarak anlayabilecek bilgi birikimine sahip olurGünümüzde yaygın olarak uygulanan bir alan olan sınai mülkiyet hukukunu kavramsal ve kuramsal olarak anlayabilecek bilgi birikimine sahip olur.
ÖÇ-2Somut olarak ortaya çıkan uyuşmazlıkları tespit edebilir, nerede ve nasıl kaynak bularak çözebileceğinin öğrenir
ÖÇ-3Konuya ilişkin ulusal ve uluslararası düzenleme ve uygulamalar hakkında bilgi edinir. Uygulanacak hükümleri ve bu hükümlerin uygulanma sırasını, genel ilke ve kavramları öğrenir ve somut problemlere uygulayabilir.
ÖÇ-4Fikir ve sanat eseri, patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, marka ve coğrafi işaret gibi kavramları birbirinden ayırt edebilir.
ÖÇ-5Türk Hukukunda sınai mülkiyet alanında korunmayı doğuran haksız kullanım modelleri hakkında bilgi sahibi olur ve ihlali halinde uygulanacak kuralları tespit edebilir, koruma sistemini hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-11.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlere ait kavram ve kurumlara ya da yöntemlere ilişkin bilgilere sahip olması ve bu bilgileri derinleştirmesi.
PÇ-22.Özel hukuk alanı ve alt disiplinlerine ait ait kavram, kurum ve yöntemler arasındaki etkileşimi kavrayarak bağlantı kurması;
PÇ-33.Özel hukuk alanı ve alt disiplinlerinde edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri hukuk kuramı ve uygulamasına ilişkin konu ve sorunların analizinde kullanması;
PÇ-44.Özel hukuk alanı ve alt disiplinlerinde edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri, farklı disiplinlere ilişkin bilgilerle birlikte değerlendirerek yorumlayabilme ve bunlardan hareketle yeni bilgiler oluşturması.
PÇ-55.Hukuk kuram ve uygulamasında karşılaşılan sorunları hukuk alanına özgü araştırma yöntemlerini kullanarak çözümlemesi.
PÇ-66.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlerinde uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütmesi.
PÇ-77.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlerinde karşılaşılan ve öngörülemeyen ve uzmanlık gerektiren karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirmesi.
PÇ-88.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlerinde edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmesi.
PÇ-99.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlerinde edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgiler ile hukuk kuram ve uygulamasına ilişkin güncel gelişmeleri alanındaki ve alan dışındaki topluluğa yazılı ve sözlü olarak sistemli ve anlaşılır biçimde aktarması.
PÇ-1010.Hukuk kavram ve kurumları, yerleşik hukuk uygulaması ve hukuk kurallarını eleştirel bir gözle sorgulaması, gerektiğinde bunları geliştirmesi ve değiştirmek üzere girişimde bulunması.
PÇ-1111.Bir yabancı dili yetkin düzeyde kullanarak hukuk alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurması.
PÇ-1212.Hukuk alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanması.
PÇ-1313.Özel hukuk alanında ve alt disiplinlerine ilişkin bilgilerin edinilmesi, işlenmesi ve değerlendirilmesi süreçlerinde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek içselleştirmesi
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13