Lisansüstü
İletişim Tasarımı

Yeni Medya

ITMY2012 Yeni Medya 2/0/0 SA Türkçe 4
İletişim çalışmalarında yeni medyanın tanımı, kullanım alanları ve buna bağlı kuramlar öğrencilere aktarılmakta ve farklı bakış açıları kazandırmak amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Okan ORMANLI
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Bir dönem boyunca haftalık ders programında belirtilen konular sunumlar hazırlanarak öğrencilere aktarılacaktır.

Temel Kaynaklar

Dijk, J. V. The Network Society: Social Aspects of New Media. London: Sage Publication, 2006.

Innis, H. A. Empire and Communications. Toronto: Press Porcepic, 1986.

Laughey, D. Key Themes in Media Theory. New York: McGraw Hill Open University Press, 2007.

Lievrouw, L. A., Livingstone, S. M. Handbook of New Media: Social Shaping and Social Consequences of ICTS. London: Sage Publications, 2006.

Dizard, W. Old Media New Media. United States: Longman, 1999.

Manovich, L. The Language of New Media. Cambridge: MIT Press, 2001.

McLuhan, M. Understanding Media. London: Routlegde, 1964.

Yengin, D. (2012a). Dijital Oyunlarda Şiddet. İstanbul: Beta Yayınları.

Yengin, D. (2012b). Yeni Medya Ve... içinde (Editör: Deniz Yengin). “Yeni Medyaya Eleştirel Bakış” s.123-133. İstanbul: Anahtar Yayınları.

Virilio, P. (2003). Enformasyon Bombası. (Çev: Kaya Şahin) İstanbul: Metis Yayınları.

Severin, W. ve Tankard, J. (1994). İletişim Kuramları: Kökenleri, Yöntemleri ve Kitle İletişim Araçlarında Kullanımları. (Çev: Ali Atıf Bir, Serdar Sever) Eskişehir: Kibele Sanat Merkezi.

Postman, N. (2000). Televizyon Öldüren Eğlence: Gösteri Çağında Kamusal Söylem. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Postman, N. (2004). Yeni Dünya Düzeni: Teknopoli (Çev: Mustafa Emre Yılmaz). İstanbul: Gelenek Yayıncılık.

Ong, W. (1995). Sözlü ve Yazılı Kültür (Çev: Sema Postacıoğlu Banon). İstanbul: Metis Yayıncılık.

Oskay, Ü. (2000). XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri: Kuramsal Bir Yaklaşım. İstanbul: Der Yayınları.

McLuhan, M. (1962). The Gutenberg Galaxy: The Making of Typographic Man. Toronto: University of Toronto Press.

McLuhan, M. (1964). Understanding Media: The Extensions of Man. New York: McGraw-Hill.

McLuhan, M. (2001). Global Köy. (Çev: Bahar Öcal Düzgören) İstanbul: Scala Yayıncılık.

McLuhan, M. (2005). Yaradanımız Medya. (Çev: Ünsal Oskay). İstanbul: Merkez Kitapçılık Yayıncılık.

McLuhan, M. (2007). Gutenberg Galaksisi (Çev: Gül Çağalı Güven). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Laughey, D. (2007). Key Themes in Media Theory. New York: Open University Press.

Lievrouw, L. (2011). Alternative and Activist New Media. Malden: Polity Press.

Lister, M. Dovey, J. Ve Diğerleri. (2009). New Media: A Critical Introduction. London: Routledge.

Lyon, D. (1998). The Information Society: Issues and Illisions. Malden: Polity Press.

Manovich, L. (2001). The Language of New Media. Cambridge: The MIT Press.

Marcuse, H. (2010). Tek-Boyutlu İnsan: İleri İşleyim Toplumunun İdeolojisi Üzerine İncelemeler. İstanbul: İdea Yayınevi.

Castells, M. (1989). The Informational City. Oxford: Basil Blackwell.

Castells, M. (1996). The Rise of the Network Society. Vol.1 of The Information Age: Economy, Society and Culture. Oxford: Blackwell.

Castells, M. (2001). The Internet Galaxy. Oxford: Oxford University Press.

Catells, M. (2002). Gerçek Sanallar Kültürü. (Cogito İnternet: Üçüncü Devrim?). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Castells, M. (2008). Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür. Cilt 1: Ağ Toplumunun Yükselişi (Çev: Ebru Kılıç). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Crowley, D. & Heyer, P. (2007). İletişim Tarihi: Teknoloji, Kültür, Toplum. (Çev: Berkay Ersöz). İstanbul: Phoenix Kitap.

Croteau, D & Hoynes, W. (2003). Media Society. London: Sage Publications.

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Giriş: Dersin içeriği ve kapsamı Sözlü anlatım
2. Hafta Model Sözlü anlatım
3. Hafta Araç mesajdır Sözlü anlatım
4. Hafta Enformasyon Kuramı Sözlü anlatım
5. Hafta Gözetim Toplumu Sözlü anlatım
6. Hafta Teknolojik Belirlenimcilik Kuramı Sözlü anlatım
7. Hafta Vize Vize
8. Hafta Yeni Medya Kavramı Sözlü anlatım
9. Hafta Yeni Medya Çalışmaları Sözlü anlatım
10. Hafta Yeni Medya Bileşenleri Sözlü anlatım
11. Hafta Dijital Toplum Sözlü anlatım
12. Hafta Hipermetin Toplum Sözlü anlatım
13. Hafta Sanal Toplum Sözlü anlatım
14. Hafta Ağ Toplumu Sözlü anlatım
15. Hafta Öğrenci Sunumları I Öğrenci Sunumları
16. Hafta Öğrenci Sunumları II Öğrenci Sunumları
17. Hafta Final Final
Projeler 1 25
Derse Devam / Katılım 1 25

ÖÇ-1Kütüphane kullanımı, internet kullanımı gibi bilgi toplama yollarını uygulamalı olarak öğrenecektir.
ÖÇ-2İletişim, medya, kültür ve sanat gibi konuların tarihsel süreç içindeki gelişimlerini anlayacak ve kültürel, sosyal ve teknolojik değişime bağlı olarak değişen süreci değerlendirebilecektir.
ÖÇ-3İletişim sürecinin nasıl gerçekleşeceğini modeller vasıtasıyla öğrenecektir.
ÖÇ-4Bir konu üzerinde taslak hazırlayarak parçaları birleştirerek değerlendirme yapabilecektir.
ÖÇ-5Yeni medyayı tanımlayabilecek ve yeni medya kullanımları üzerine projeler üretebilecektir.
PÇ-1Kuramsal çalışmalar ortaya çıkaracak
PÇ-2Sanatsal uygulamalar ortaya koyacak
PÇ-3Farklı disiplinlerin ayırımını yapacak
PÇ-4Bilimsel yöntemleri formüle edecek
PÇ-5Farklı alanlarla ilgili metinleri birleştirecek
PÇ-6Teknolojik gelişmeleri ve sanatsal ve kültürel algılama biçimlerini yorumlayabilecektir.
PÇ-7Çağdaş sanat pratiklerini ayrımını yapacak
PÇ-8Yaratıcı fikirlerini multimedya ortamında uygulayacak.
PÇ-9Disiplinli, yaratıcı, esnek ve bağımsız bir şekilde eserler yaratacaktır.
PÇ-10Dünya sineması ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilecek
PÇ-11Türk sinemasıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilecek
PÇ-12Tasarım alanında ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilecek
PÇ-13Animasyon alanında ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek