Lisansüstü
Mimari Tasarım (Tezli)

EKOLOJİK KONUT

MIMY0118 EKOLOJİK KONUT 3/0/0 SA TÜRKÇE 6

Çağdaş bir tasarım yaklaşımı olan ekolojik tasarım süreçlerinin ve disiplinlerarası tasarım kullanımının konut tasarımı üzerinden tanıtılması ve tartışılması bu dersin amacını oluşturmaktadır.

Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar yok
Öğretim Üyeleri PROF. DR.EMEL BİRER
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 9.00-11.45
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 9:00-11:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım
Temel Kaynaklar
Crowther, R.L., (1990), "Ecologic Architecture", Butterworth, Architecture Press, USA,

Duran, S.C.,(2007), "Green Homes/New Ideas For Sustainable", W.Morrow.
e+p Konut, Wachberger, (1988), "Güneş ve Konut", Yaprak Yayıncılık, Ankara.
Edt.Falkenberg, H., (2008), "Natural Flair", Evergreen, Köln, 2008.
Fuantes, M.,Roaf, S., (2005), "Ecohouse 2/ A Design Guide", Architectural Press.
Jodidio, P.,(2009), "Green Architecture Now", Taschen.
Herzog, T.,(1996), "Solar Energy in Architecture and Urban Planning", Prestel Verlag, München.

Lam, W., (1986), “Sunlighting as Formgiver for Architecture”, Van Nostrand Reinhold Company, New York.
Odum, E.B.(1971),  "Fundamentals of Ecology", W.B.,saunders, Philadelphia,

ROAF, S., (2001), "Ecohouse-A Design Guide", Oxford.
Tönük, S., (2001)“Bina Tasarımında Ekoloji”, YTÜ Yayınları, İstanbul.
YEANG, K., (1995), "Design With Nature", McGrawhill Inc.
Diğer Kaynaklar
“Detail “ Süreli Yayını
1. Hafta Post İnsan/Ekoloji ve gelecek Anlatım
2. Hafta Ekosofi Anlatım
3. Hafta Ekosistem Kuramları Anlatım
4. Hafta Homeostasis Anlatım
5. Hafta Ekolojik Tasarım Talimatı 1 Anlatım
6. Hafta Ekolojik Tasarım Talimatı 2 Anlatım
7. Hafta Ekolojik Tasarım Talimatı 3 Anlatım
8. Hafta Ekolojik Ayak İzi Anlatım
9. Hafta Ev Makinası Anlatım
10. Hafta Siyasal Ekoloji Anlatım
11. Hafta Ekolojik Ütopyalar Anlatım
12. Hafta Öğrenci araştırma sunumları Anlatım
13. Hafta Öğrenci araştırma sunumları Anlatım
14. Hafta Öğrenci araştırma sunumları Anlatım

ÖÇ-11. İnsan – çevre – davranış olguları çerçevesinde insan / toplum ve yapılı fiziksel çevre arasındaki ilişkiler bağlamında ekoloji ve mimarlıkta ekoloji konuları hakkında bilgi sahibi olma (BİLGİ).
ÖÇ-22. Mimari tasarım ve diğer bilgi alanlarından edindiği deneyimi güneş-konut,rüzgar-konut, malzeme-konut, topografya-konut gibi alanlara yönlendirebilme ve stratejiler üretebilme becerisine sahip olma (BECERİ).
ÖÇ-33. Mimari tasarım, mimarlık kuramı ve yapı üretimi ile, ekolojinin ekonomi bilimi ile arasında ilişki kurabilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
ÖÇ-44. Çağdaş tasarım sorunları karşısında süreçleri analiz edebilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
ÖÇ-55. Mekansal, biçimsel, toplumsal, yapısal ve ekonomik boyutları ile özgün tasarım ve proje geliştirme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
PÇ-1Mimarlık kuramı ile tasarım yöntemleri ve felsefesi alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma.(BİLGİ)
PÇ-2Toplumsal ve kültürel coğrafya, mekan ve zaman kavramları alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma. (BİLGİ)
PÇ-3İnsan – çevre – davranış olguları çerçevesinde insan / toplum ve yapılı fiziksel çevre arasındaki ilişki alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma. (BİLGİ)
PÇ-4Mimari tasarım ve diğer bilgi alanlarından edindiği deneyimi yeni alanlara yönlendirebilme ve stratejiler üretebilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-5Akademik bilgi ve tasarım süreçleri alanında araştırma, inceleme, değerlendirme yapabilme, uygun teknikleri kullanabilme, özgün sonuçlar üretebilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-6Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak kuramsal ve uygulamalı mimari tasarım bilgisini kullanabilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-7Mimarlık kavramları çerçevesinde mimarlık ürünlerini analiz etme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
PÇ-8Mimari tasarım, mimarlık kuramı ve yapı üretimi ile toplum bilimleri, psikoloji, felsefe, ekonomi – politik gibi diğer beşeri bilimler arasında ilişki kurabilme yetkinliğine sahip olma.
PÇ-9Kendi alanında, bireysel ve/veya grup içinde yapılmış bir çalışmayı bir yabancı dilde, gereken bilgisayar programlarını kullanarak sözlü, yazılı ve görsel, sistemli bir biçimde aktarabilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
PÇ-10Özgün bir akademik / bilimsel çalışmayı yapabilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10