Lisansüstü
Mimari Tasarım (Tezli)

TASARIM DÜŞÜNCESİ VE METOTLARI

MIMY0129 TASARIM DÜŞÜNCESİ VE METODLARI 3/0/0 SA TÜRKÇE 6
Bu ders, amacı mekan üretmek olan tasarımın aynı zamanda da bir "eylem biçimi" (modus operandi) olduğunu algı, sezgi, matıklı düşünme, arzu/hayal etme, süreç, öğrenme, katılım gibi çeşitli anlamlarında tekrar gözden geçirirken, öğrencilerin bilgi ve düşünme becerilerini, çeşitli örnek metodlar üzerinden sunacağı kuramsal okuma ve tartışmalarla geliştirmeyi amaçlar.
Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri PROF. DR. AYHAN USTA
Ders Gün,Saat ve Yeri 2022-2023 Güz yarıyılında yapılmamaktadır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Önceden randevu alınarak belirlenecek.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri --Seminerler, Video/Slayt Gösterimi, Sınıf Içi Tartışma, Soru/Cevap, Proje Değerlendirme
Temel Kaynaklar -

ÖÇ-1"Tasarım Nasıl Bir Eylemdir?",
ÖÇ-2Tasarımcının Yaratırkenki Kaynakları Nelerdir?",
ÖÇ-3Tasarlarken Neden Metodlara İhtiyaç Duyarız?",
ÖÇ-4Mimarlık, Tasarım ve Yaratıcı Disiplinlerde Mevcut Metodlar Nelerdir?
ÖÇ-5Tasarımda metot seçimi uygulması beklentisi
PÇ-1Mimarlık kuramı ile tasarım yöntemleri ve felsefesi alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma.(BİLGİ)
PÇ-2Toplumsal ve kültürel coğrafya, mekan ve zaman kavramları alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma. (BİLGİ)
PÇ-3İnsan – çevre – davranış olguları çerçevesinde insan / toplum ve yapılı fiziksel çevre arasındaki ilişki alanında eleştirel ve özgün üretim yapılabilecek bilgiye sahip olma. (BİLGİ)
PÇ-4Mimari tasarım ve diğer bilgi alanlarından edindiği deneyimi yeni alanlara yönlendirebilme ve stratejiler üretebilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-5Akademik bilgi ve tasarım süreçleri alanında araştırma, inceleme, değerlendirme yapabilme, uygun teknikleri kullanabilme, özgün sonuçlar üretebilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-6Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak kuramsal ve uygulamalı mimari tasarım bilgisini kullanabilme becerisine sahip olma. (BECERİ)
PÇ-7Mimarlık kavramları çerçevesinde mimarlık ürünlerini analiz etme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
PÇ-8Mimari tasarım, mimarlık kuramı ve yapı üretimi ile toplum bilimleri, psikoloji, felsefe, ekonomi – politik gibi diğer beşeri bilimler arasında ilişki kurabilme yetkinliğine sahip olma.
PÇ-9Kendi alanında, bireysel ve/veya grup içinde yapılmış bir çalışmayı bir yabancı dilde, gereken bilgisayar programlarını kullanarak sözlü, yazılı ve görsel, sistemli bir biçimde aktarabilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
PÇ-10Özgün bir akademik / bilimsel çalışmayı yapabilme yetkinliğine sahip olma. (YETKİNLİK)
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10