Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Yapım Yönetimi ve Teknolojisi
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


BİNA KABUĞU TASARIMI

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
MIMY0615 BİNA KABUĞU TASARIMI 3/0/0 SA TÜRKÇE 6
Dersin Amacı
Enerji tüketiminin hızlı bir biçimde artması sonucunda, dünyamız doğal enerji kaynaklarının tükenmesi sorunu ile karşı karşıyadır. Hızla artan nüfusa bağlı olarak, ülkemizin enerji tüketim miktarı her geçen gün artmaktadır. Enerji kaynaklarının bilinçsizce tüketilmesi, kaynakların azalmasına, tüketim sonrası oluşan çevre kirliliğine ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Enerji tüketiminin önemli bir kısmı yapıların ısıtılması ve soğutulması için harcanmaktadır. Enerji tasarrufu, enerjiyi verimli kullanmak ile mümkündür. Bütün bunlara dayanarak; gerekli konfor koşullarını sağlayan, minimum enerji tüketen yapıların üretilmesi ve işletilmesi gerekmektedir.  Minimum enerji tüketen yapıların üretilip, işletilebilmesinde; tasarım evresinde verilen kararlar büyük ölçüde etkilidir. Bu bağlamda; enerji etkin tasarımda bina kabuğunun önemi, bina kabuğunu oluşturan elemanlar ve tasarımı konularında öğrencileri bilgilendirmek, enerji etkin tasarım ve yaşam dönemi çerçevesinde bina kabuğunu değerlendirebilme becerisi kazandırmak dersin amaçlarını oluşturmaktadır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri PROF. DR. ESRA BOSTANCIOĞLU
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu yarıyıl açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof.Dr. Esra Bostancıoğlu, 2.C.10
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, ödev sunumları, tartışma ve sınav
Temel Kaynaklar - Türk Standardı (TS 825) (2008), Binalarda Isı Yalıtım Kuralları, Ankara.

  -     Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) web sitesi, http://www.izoder.org.tr.
Diğer Kaynaklar
-         Rouni, G.K., Kirn, M., (2006). Efficient Energy Thermal Insulation Façade Systems for Optimal Savings and Flexibility in Architectural Design, International Workshop on Energy Performance and Environmental Quality of Buildings, July 2006, Milos Island, Greece.
-         Deniz, E., Gürel, A.E., Daşdemir, A., Çamur, D., (2009). Fuel Consumption and Influences of External Wall Optimum Insulation Thickness to Owning Cost of Energy. Technology, 12(4), 283-290.
-         Aksoy, U.T., Keleşoğlu, Ö. (2007) Bina Kabuğu Yüzey Alanı ve Yalıtım Kalınlığının Isıtma Maliyeti Üzerindeki Etkileri, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 22(1), 103-109.
-         Anon., (1992) Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Teknik Esasları, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayınları, 9. Baskı, İstanbul.
-         Aytaç, A., Aksoy, U.T. (2006) Enerji tasarrufu için dış duvarlarda optimum yalıtım kalınlığı ve ısıtma maliyeti ilişkisi, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(4), 753-758.
-         Bakos, G.C. (2000) Insulation protection studies for energy saving in residential and tertiary sector, Energy Buildings,31, 251-259.
-         Berköz, E., Küçükdoğu, M.Ş., v.d., (1995) Enerji Etkin Konut ve Yerleşme Tasarımı, Ankara, TÜBİTAK-INTAG 201, Araştırma Raporu.
-         Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, (2009) 2009 Yılı İnşaat ve Tesisat Birim Fiyatları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı, Sayı:20, Ankara.
-         Bolattürk, A. (2008) Optimum insulation thickness for building walls with respect to cooling and heating degree-hours in the warmest zone of Turkey, Building and Environment, 43, 1055-1064.
-         Bolattürk, A. (2006) Determination of optimum insulation thickness for building walls with respect to various fuels and climate zones in Turkey, Applied Thermal Engineering, 26, 1301-1309.
-         Bostancıoğlu, E., (2010), Mimari Tasarımda Bina Kabuğu Seçiminin Önemi ve Bina Ekonomisi Üzerindeki Etkisi,  Arkitekt, 523, 60-71.
-         Bostancıoğlu, E., (2011), Residential Building Envelope Alternatives with Equivalent Cost, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (Gazi University Journal of Science), 24-2, 355-363.
-         Cengel, Y.A. (1998) Heat Transfer: A Practical Approach, McGraw Hill, Highstown.
-         Chwieduk, D. (2003) Towards sustainable-energy buildings, Applied Energy, 76, 211-217.
-         Çomaklı, K., Yüksel, B. (2003) Optimum insulation thickness of external walls for energy saving, Applied Thermal Engineering, 23(4), 473-479.
-         Dombaycı, Ö.A., Gölcü, M., Pancar, Y. (2006) Optimization of insulation thickness for external walls using different energy-sources, Applied Energy, 83(9), 921-928.
-         Environment 2010: Our Future, Our Choice A Sixth Environment Action Programme of the European Community 2001-2010
-         Gölcü, M., Dombaycı, Ö.A., Abalı, S. (2006) Denizli için optimum yalıtım kalınlığının enerji tasarrufuna etkisi ve sonuçları, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21(4), 639-644.
-         Karagöz, N. (2004) Konutlarda Çift Duvar Arası Isı Yalıtım Uygulamalarının İncelenmesi ve Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Fen Blimleri Enstitüsü.
-         Kaynaklı, O. (2008) A study on residential heating energy requirement and optimum insulation thickness, Renewable Energy, 33(6), 1164-1172.
-         Kaynaklı, O., Yamankaradeniz, R. (2007) Isıtma Süreci ve Optimum Yalıtım Kalınlığı Hesabı, VIII. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 187-195.
-         Kaynaklı, O., Yamankaradeniz, R. (2007) Isıtma Süreci ve Optimum Yalıtım Kalınlığı Hesabı, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Tesisat Mühendisliği Dergisi, 104, 22-28. (http://www.mmo.istanbul.org/yayin/tesisat/104/3)
-         Manioğlu, G., (2002) Isıtma Enerjisi Ekonomisi ve Yaşam Dönemi Maliyeti, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
-         Özel, M., Pıhtılı, K. (2005) Bina Duvarlarına Uygulanan Yalıtımın Farklı Konumlarının Isı Kazanç ve Kayıplarına Olan Etkisinin Araştırılması, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 7(1), 87-97.
-         Sezer, F.Ş. (2005) Türkiye’de Isı Yalıtımının Gelişimi ve Konutlarda Uygulanan Dış Duvar Isı Yalıtım Sistemleri, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 10(2), 79-85.
-         Şişman, N., Kahya, E., Aras, N., Aras, H. (2007) Determination of optimum insulation thicknesses of the external walls and roof (ceiling) for Turkey’s different degree-day regions, Energy Policy, 35(10), 5151-5155.
-         Yılmaz, Z. (2006), Akıllı Binalar ve Yenilenebilir Enerji, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 91, 7-15
-         Çay, Y., 2011. Farklı Yapı Malzemeleri Kullanımında Isı Yalıtım Kalınlığının Enerji Tasarrufuna Etkileri. Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1), 47-56.
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Dersin kapsamının tanıtılması Anlatım
2. Hafta Enerji etkin tasarımda bina kabuğunun önemi Anlatım
3. Hafta Bina kabuğunu oluşturan elemanlar ve tasarımı Anlatım
4. Hafta Bina kabuğunu oluşturan elemanlar ve tasarımı Anlatım
5. Hafta Bina kabuğunu oluşturan elemanlar ve tasarımı Anlatım
6. Hafta Enerji etkin tasarım çerçevesinde bina kabuğunun değerlendirilmesi Anlatım
7. Hafta Enerji etkin tasarım çerçevesinde bina kabuğunun değerlendirilmesi Anlatım
8. Hafta Yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi Anlatım
9. Hafta Yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi Anlatım
10. Hafta Yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi Anlatım
11. Hafta Öğrenci Sunumları- Enerji etkin tasarım çerçevesinde ve yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi ile ilgili mevcut çalışmaların incelenmesi ve tartışılması Öğrenci sunumları ve tartışma
12. Hafta Öğrenci Sunumları- Enerji etkin tasarım çerçevesinde ve yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi ile ilgili mevcut çalışmaların incelenmesi ve tartışılması Öğrenci sunumları ve tartışma
13. Hafta Öğrenci Sunumları- Enerji etkin tasarım çerçevesinde ve yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi ile ilgili mevcut çalışmaların incelenmesi ve tartışılması Öğrenci sunumları ve tartışma
14. Hafta Öğrenci Sunumları- Enerji etkin tasarım çerçevesinde ve yaşam dönemi açısından bina kabuğunun değerlendirilmesi ile ilgili mevcut çalışmaların incelenmesi ve tartışılması Öğrenci sunumları ve tartışma
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 2 60
Final 1 40


ÖÇ-1Bina kabuğu elemanları ve tasarımının temel ilkelerini ve doğru uygulama şekillerinin yapı üretim süreci ve yapım teknolojisi seçimi ile olan ilişkileri hakkında bilgi edinme ve bu ilişkiler çerçevesinde doğru değerlendirme yapabilecek eleştirel farkındalığa sahip olma
ÖÇ-2Enerji etkin tasarım çerçevesinde bina kabuğu tasarımı ile ilgili elde ettiği bilgiyi tasarım ve yapım sürecine aktararak, uygulayabilme becerisine sahip olma
ÖÇ-3Enerji etkin tasarım çerçevesinde bina kabuğu tasarımı ile ilgili elde ettiği bilgiyi tasarım sürecine aktararak, bina kabuğu tasarımı ile ilgili stratejiler üretebilme becerisine sahip olma
ÖÇ-4Farklı bina kabuğu alternatiflerini yaşam dönemi açısından değerlendirerek, bina kabuğu tasarımında uygun teknikleri kullanabilme ve özgün sonuçlar üretebilme becerisine sahip olma
ÖÇ-5Enerji etkin tasarım çerçevesinde bina kabuğu tasarımında, tasarım ve yapım süreçleri ile ilişki kurabilme, analiz etme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olma
ÖÇ-6Bir mimari projede bina kabuğu ile ilgili vermesi gereken stratejik kararları enerji etkinliği ve yaşam dönemi değerlendirmesini göz önüne alarak verebilme ve özgün çözümler üretebilme yetkinliğine sahip olma
Program Çıktıları
PÇ-1Çevresel sistemlerin tasarımında, doğru performans araçlarını da kullanarak, doğal ve yapay aydınlatma, akustik, iklimlendirme, aktif ve pasif ısıtma ve soğutma, havalandırma ve enerji kullanımı konularının temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olma,
PÇ-2Proje ve yapım yönetiminde süre yönetimi ve denetimi, maliyet planlaması ve denetimi, risk yönetimi, örgütsel \ yönetim etkinliğini arttıracak yaklaşım, model ve teknikleri hakkında bilgi sahibi olma,
PÇ-3Proje başlangıç, tasarım ve yapım süreçlerinde yönetimsel etkinliğe yardımcı olacak klasik ve çağdaş yönetim görüşleri ile yönetimde insan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olma,
PÇ-4Yapı malzemeleri ve sistemleri tasarımının temel ilkelerini ve doğru uygulama şekillerinin yapı üretim süreci ve yapım teknolojisi seçimiyle olan ilişkileri hakkında bilgi edinme ve bu ilişkiler çerçevesinde doğru değerlendirme yapabilecek eleştirel farkındalığa sahip olma,
PÇ-5Yapım yönetimi ve teknolojisi alanında kazanmış olduğu deneyimi yeni alanlara yönlendirebilme ve stratejiler üretebilme becerisine sahip olma,
PÇ-6Yapım yönetimi ve teknolojisi alanında kazandığı donanımı proje başlangıç, tasarım ve yapım süreçlerine aktararak, uygulayabilme becerisine sahip olma,
PÇ-7Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak alanıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahip olma,
PÇ-8Yapım yönetimi ve teknolojisi alanında araştırma, inceleme, eleştirel değerlendirme yapabilme, uygun teknikleri kullanabilme ve özgün sonuçlar üretebilme becerisine sahip olma,
PÇ-9Yapım yönetimi ve teknolojisi alanı çerçevesinde proje ve yapım süreci ile ilişki kurabilme, analiz etme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olma,
PÇ-10Özgün bir akademik / bilimsel çalışmayı yapabilme yetkinliğine sahip olma,
PÇ-11Bir mimari projenin Yapım Yönetimi ve Teknolojisi alanında vermesi gereken stratejik kararları alabilme ve özgün çözümler üretebilme yetkinliğine sahip olma,
PÇ-12Kendi alanında, bireysel ve/veya grup içinde yapılmış bir çalışmayı bir yabancı dilde, gereken bilgisayar programlarını kullanarak sözlü, yazılı ve görsel, sistemli bir biçimde aktarabilme yetkinliğine sahip olma
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12
ÖÇ 1            
ÖÇ 2            
ÖÇ 3            
ÖÇ 4            
ÖÇ 5            
ÖÇ 6