Lisansüstü
Matematik (Doktora)

Matematik (Doktora) Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Değişmeli Olmayan Halkalar ve Cebirler

Değişmeli Olmayan Halkalar ve Cebirler

DMB0018 Değişmeli Olmayan Halkalar ve Cebirler 3/0/0 SA Türkçe 8
Yeni uygulamalar ve teorik gelişmeler nedeniyle gittikce önem kazanan soyut cebirin bu temel alanında öğrencileri yetiştirmek.
Ön Koşullar . Halka Teorisi
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayten Koç
Ders Gün,Saat ve Yeri Gün, XX.XX:XX.XX, XXXX Yerleşkesi XXX nolu derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Formel Ders
Temel Kaynaklar F. W. Anderson, online lecture notes: Lectures on Non-Commutative Rings, 2002.
Diğer Kaynaklar

T.Y. Lam, A first Course in Noncommutative Rings, Springer-Verlag, 1991.

M. Artin, online lecture notes: Noncommutative Rings, 1999.

1. Hafta Halkalar ve Modüllerin Temel Kavramları Formel Ders
2. Hafta Halkalar ve Modüllerin Temel Kavramları Formel Ders
3. Hafta Projektif ve İnjektif Modüller Formel Ders
4. Hafta Abelyen Kategoriler Formel Ders
5. Hafta Morita Kuramı Formel Ders
6. Hafta Morita Kuramı Formel Ders
7. Hafta “Socle” ve Radikal Formel Ders
8. Hafta Değişmeli Olmayan Lokalizasyon Formel Ders
9. Hafta Değişmeli Olmayan Lokalizasyon Formel Ders
10. Hafta Örnekler: Çakışım Cebirleri, Yol Cebirleri, Leavitt Yol Cebirleri ve Öbek Cebirleri Formel Ders
11. Hafta Örnekler: Çakışım Cebirleri, Yol Cebirleri, Leavitt Yol Cebirleri ve Öbek Cebirleri Formel Ders
12. Hafta Büyüme Fonksiyonları Formel Ders
13. Hafta Gelfand-Kirillov Boyutu Formel Ders
14. Hafta Gelfand-Kirillov Boyutu Formel Ders

ÖÇ-1I. Modern soyut cebirin kavram ve yöntemlerini derinlemesine anlamayı geliştirir.
ÖÇ-2II. Konunun temel teoremlerini bilir ve bunların ispatlarındaki temel fikirleri ve teknikleri ana hatlarıyla belirtebilir.
ÖÇ-3III. Bu teoremleri ve yöntemleri uygulayabilir.
ÖÇ-4IV. Zamanımızda aktif araştırma alanları olan önemli örneklere aşinadır.
PÇ-1Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak yeni matematiksel fikirler ve yöntemler geliştirebilme becerisi kazanır.
PÇ-2Matematik alanındaki güncel gelişmeleri takip eder, yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÇ-3Matematik Biliminin ilişkili olduğu disiplinlerarası etkileşimi kavrar ve bu süreçte karşılaşılabilecek sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda etkin bir şekilde rol alır.
PÇ-4Uzman kişiler ile matematik alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve yetkinliğini gösteren sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÇ-5Ulusal ve uluslararası bilimsel çalışma gruplarında üst düzey araştırmalar yapar ve özgün çalışmalarını saygın bilimsel dergilerde yayınlayarak literatüre katkıda bulunma sorumluluğu edinir.
PÇ-6Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeleri takip ederek, problemlerini çözecek şekilde araştırmalarında etkin olarak kullanır.
PÇ-7Alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler.
PÇ-8Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÇ-9En az bir yabancı dili kullanarak ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9