Dersin amacı, öğrenciye üretim ve operasyon yönetiminin temel kavramlarını ve karar alanlarını, diğer iş süreçleriyle ilişkisini ve stratejik önemini kavratmak; üretim ve operasyon süreçlerindeki problemleri belirleme, tanımlama ve çözümleme yöntemlerini aktarmak; bu süreçlerin analizi, tasarımı ve yönetimi konusunda bilgi vermektir.
Ön Koşullar
XXX Ders Adı...
Eş Koşullar
XXX Ders Adı...
Özel Koşullar
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri
Doç. Dr. Murat Taha Bilişik, Doç. Dr. Murat Taha Bilişik
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Pazartesi 18:00-21:00 1B2
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Üyesinin ismi, Gün, XX.XX-XX.XX, xxx Yerleşkesi Ofis no
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-ppt, sunum ve ödev
Temel Kaynaklar
-Kobu, Bülent. Üretim Yönetimi. 14. Baskı. İstanbul: Beta Yayınları, 2008.
2. Krajeswki, Lee, Ritzman ve Malhotra. ÜretimYönetimi. ( Çev. Ed: Semra Birgün). 9. Baskı. Ankara: Nobel Yayıncılık, 2013.
3. Heizer, Jay ve Barry Render. Operations Management. 9. Baskı. New Jersey: Pearson Prentice Hall, 2006.
4. Tanyaş, Mehmet ve Murat Başkak. Üretim Planlama ve Kontrol. 3. Baskı. İstanbul: İrfan Yayıncılık, 2008.
5. Yamak, Oygur. Üretim Yönetimi. 5. Baskı, istanbul: Türkmen Yayınevi, 2007.
6. Top, Aykut ve Erhan Yılmaz. Üretim Yönetimi. 2. Baskı. İstanbul: Yaprak Yayınları, 2009.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Ders Tanıtımı; Üretim ve VerimlilikDers Tanıtımı; Üretim ve Verimlilik
2. Hafta
Üretim Yönetimi ve Rekabet Stratejisi; Talep Tahmin Sistemleri
3. Hafta
Talep Tahmin Sistemleri
4. Hafta
Ürün ve Hizmet Tasarımı
5. Hafta
Talep Tahmin Sistemleri Vaka Analizi; Ürün ve Hizmet Tasarımında Kalite Fonksiyonu Yayılımı
Kapasite Planlama Vaka analizi; Ürün Odaklı Tesis Yerleştirme Stratejisi
9. Hafta
Ara sınav
10. Hafta
Tesis Yerleştirme Stratejileri Vaka Analizleri; Hücresel İmalat Sistemleri ve Grup Teknolojisi
11. Hafta
Toplu ( Bütünleşik) Üretim Planlama; Stok Yönetim
12. Hafta
Stok Yönetimi
13. Hafta
Malzeme İhtiyaç Planlaması
14. Hafta
Toplu Üretim Planlama Vaka Analizi; Stok Yönetimi Vaka Analizi
15. Hafta
Final
16. Hafta
Final
17. Hafta
Final
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
Üretim ve operasyon yönetiminin alt süreçlerini, işletmedeki diğer iş süreçleriyle etkileşimini ve rekabet avantajı açısından üretim ve operasyon yönetiminin önemini kavramış olacak; işletmedeki üretim ve operasyon süreçlerinde üretkenlik, verimlilik ve etkinlik gibi performans ölçütlerinin hesaplamasını yapabilecektir.
ÖÇ-2
Talep tahminlerinin işletmedeki üretim kaynaklarının planlanması üzerindeki rolünü kavramış olacak; ihtiyaca en uygun talep tahmin yöntemini belirleyip, uygulayabilecektir.
ÖÇ-3
Üretim süreç stratejisinin ve tesis yerleşim düzeninin işletmenin etkinliği ve verimliliği üzerindeki rolünü kavramış olacak; işletmenin stratejik hedefleri doğrultusunda ve uzun- orta vadeli kapasite ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretim süreç stratejisini belirleyebilecek, uygun tesis yerleşim düzenini oluşturabilecek; üretim sürecinde iş ve malzeme akışındaki sorunları tanımlayıp, çözümleyebilecektir.
ÖÇ-4
Teknolojik gelişmeler ve talep doğrultusunda, işletmenin stratejik hedefleriyle uyumlu bir şekilde; uzun, orta ve kısa vadeli kapasite ihtiyaçlarını belirleyebilecek, uygun kapasite planlarını oluşturup, değerlendirebilecektir.
ÖÇ-5
Talebi karşılayacak ve toplam maliyetleri en azlayacak şekilde işletmenin stratejik hedefleriyle uyumlu üretim planları oluşturabilecek; malzeme ihtiyaçlarını hesaplayabilecek ve stok planlaması yapabilecektir.
Program Çıktıları
PÇ-1
İşletme işlevleri ve yönetimi alanında (yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları vb.) temel bilgileri açıklayarak işletme yönetimine temel oluşturan diğer disiplinler ile (ekonomi, sosyoloji, psikoloji, sayısal bilimler vb.) ilişkili temel bilgileri tanımlar ve işletme alanında bu bilgileri ilişkilendirir.
PÇ-2
İşletme alanında kazanılan teorik ve pratik bilgi ve becerileri kişisel ve mesleki çevrede yönetsel, ekonomik ve siyasi konuların bileşenlerini belirleyip, eleştirel bakış açısı ile analiz ederek çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-3
Sürdürülebilirlik kapsamında küresel ve sosyal açıdan kapsayıcı bir perspektif ile yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme yetkinliği kazanır.
PÇ-4
Analitik bir şekilde akıl yürütebilmek ve disiplinler arası alanlarda teoriler uygulayarak problemleri ele alarak ve yenilikçi çözümler yaratabilmek ve değişen şartlarda paydaşların çıkarlarını gözetebilecek uygun işletme prosedürlerini ve stratejileri geliştirir.
PÇ-5
Dijital çağın gereklilikleri doğrultusunda işletmeyi bir bütün olarak görebilme ve analiz edebilme, piyasa davranışlarını analiz etme, satış ve planlama, bütçe yönetimi, finansman sağlama, strateji oluşturma, rakip stratejilerini okuma, senaryo kurgulama ve performans değerlendirme becerilerini takım çalışması ile deneyimler ve bilgi edinir.