Lisansüstü
İşletme Yöneticiliği (Tezsiz)

Finansal Yönetim

ISYL2003 - 2 Finansal Yönetim 3/0/0 Z TÜRKÇE 6

Dersin amacı işletmelerde finans işlevi ve alt işlevleri konusunda öğrencilerde bilgi ve bilinç oluşturmaktır. Bir başka ifadeyle ders, işletmenin sürekliliğini sağlamak ve piyasa değerini maksimum kılmak amacına yönelik olarak, finansal analiz ve kontrol, uzun ve kısa vadeli finansal planlama ve işletme sermayesi yönetimine ilişkin temel kavramların açıklanmasına dayalıdır.Bu anlamda kısa ve uzun vadeli olarak , iç ve dış  kaynak sağlama, maddî ve maddî olmayan varlıklara dayalı  yatırımlar, kârın dağıtımı veya şirkette yeniden bırakılması yoluyla hissedarların refahının maksimize edilmesi konuları ele alınmaktadır.İşletmenin piyasa değerini  maksimize ederek, finans yöneticisinin yatırım ve finanslama kararları vermede kullanacağı temel bilgi ve tekniklerin açıklanması da dersin başlıca amaçları içinde yer almaktadır.

Ders,  asenkron/eşzamansız olarak izlenebilecek sunumlarla , anlatım ve tartışmalar yolu ile  eğitim yapılarak dönem yürütülecektir.Ayrıca okuma, metinler,v.s. diğer kaynaklar da sitede yer alacaktır. Her hafta eşzamanlı gerçekleştirilecek sanal sınıf ortamında katılımcılar ve öğretim üyesi beraberce konuları tekrar ele alabilecek,  tartışmalar soru-cevap şeklindenimin pekiştirilmesi sağlanacaktır.Bu bağlamda bireysel veya grup ödev/analiz/çalışmaları ve quizler de olacaktır.

Ders ile ilgili öğretim elemanı ve katılımcılar arasındaki iletişim(duyurular, ödevler, sınavlar, vs.) İKÜ CATS web ormu üzerinden gerçekleştirilecektir. Bu nedenle katılımcıların İKÜ CATS web platformu üzerinde dersin sayfasını takip etmeleri ve ve yapılacak duyurulara göre hareket etmeleri son derecede önemlidir.

Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Emine Müge ÇETİNER
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 13:00 - 16:00 , CATS
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 13:00 - 16:00 , CATS
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Teorik anlatım, ppt sunum, vak'a analizleri, matematiksel problem çözümü, interaktif tartışmalar
Temel Kaynaklar -Franklin Allen / Stewart C. Myers / Richard A. Brealey, Principles of Corporate Finance, 2006, McGraw-Hill Irwin
-Öztin Akgüç, Finansal Yönetim, 1998, Yenilenmiş 7. Baskı, Avcıol Basım Yayın
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Finansal Amaç ve Finans Fonksiyonu, Genel Kavramlar ve Tanımlar Gelir Tablosu,Bilanço,Döner Varlıklar,Sabit Varlıklar,Kısa Süreli Borçlar, Uzun Süreli Borçlar,Özsermaye,İşletme Sermayesi ve Net İşletme Sermayesi Finans Yöneticisinin Görevleri,Yatırım, Sermaye Yapısı ve Temettü Kararları, Uzaktan Eğitim
2. Hafta Finansal Analiz, Finansal Oranlar (Likidite, Borçluluk, Faaliyet,Karlılık Oranları), QUIZ Uzaktan Eğitim
3. Hafta Başabaş Noktası Analizi ve Birden Çok Mal Üreten Firmalarda Başabaş Noktasının Hesaplanması, Uzaktan Eğitim
4. Hafta Kaldıraçlar (Faaliyet,Finansman,Bileşik Kaldıraçlar) Uzaktan Eğitim
5. Hafta Fon Akım Analizi (Fon Kaynak ve Kullanım Tablosu,Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu,Nakit Akım Tablosu) Uzaktan Eğitim
6. Hafta İşletme Sermayesi Yönetimi,İşletme Sermayesinin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler, QUIZ Uzaktan Eğitim
7. Hafta Finansal Planlama(Bütçeleme),Proforma Bilanço, Uzaktan Eğitim
8. Hafta Vize Sınavı Uzaktan Arasınav
9. Hafta Vize Sınavı Uzaktan Arasınav
10. Hafta QUIZ ve genel değerlendirme Uzaktan Eğitim
11. Hafta Öğrenci sunumları Uzaktan Eğitim
12. Hafta Öğrenci sunumları Uzaktan Eğitim
13. Hafta Öğrenci sunumları Uzaktan Eğitim
14. Hafta Öğrenci sunumları Uzaktan Eğitim

ÖÇ-1Finansal Yönetimin temel ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmak
ÖÇ-2Net Bugünkü Değer ve İç Verim Oranı kapsamında firmaların finansal kararlarında değerlendirmelerde bulunmak
ÖÇ-3Rasyolara dayalı finansal analiz ile firmaların performansı üzerinde analiz yapabilmek
ÖÇ-4Başabaş ve Kaldıraç Analizleri ile firma performansını değerlendirmek
ÖÇ-5Yenileme Yatırım Kararlarını Sorgulayabilme
ÖÇ-6Riskli Yatırım Projeleri Arasından Olasılık Dağılımı ve Karar Ağacı gibi Finansal Metotları Uygulayarak Seçim Yapabilme
PÇ-1Matematik ve sosyal bilgilerini İşletme problemlerine uygulama, analiz etme ve senteze varabilme becerisi kazanacaktır.
PÇ-2İşletme yönetimine temel oluşturan diğer disiplinlerle(ekonomi, sosyoloji, psikoloji, sayısal bilimler v.s.) ilişkin temel bilgileri uygulamak, uyarlamak ve işletme alanında bu bilgilerden yararlanarak yaratıcı değerlendirmeler yapabilecektir.
PÇ-3İşletme işlevleri (yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finans, İKY, davranış, v.s.)kapsamında temel bilgilere sahip olacak, bu alanda yer alan aktörler ve kültürler arasındaki ilişkileri kapsayan uygulamaları yorumlayabilecektir.
PÇ-4Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda işletme işlevleri ve yönetimi ile ilgili bir süreci her aşamasında tasarlamayı, uygulayabilmeyi, yönetebilmeyi, yaratabilmeyi ve değerlendirebilmeyi becerebilecektir.
PÇ-5İşletme ile ilgili alanlarda faaliyetleri ve ilişkileri tanımlayabilecek, değerleyebilecek; sorunları tanımlama ve yorumlar yaparak çözümleyebilecek, çözüm önerileri yapabilecek ve gerekli kritik kararları verebilecektir. (critical thinking).
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5