Program AmacıBankacılık ve Sigortacılık Programı'nın eğitim amaçları, öğrencilerin iş dünyasının gereksinimlerine uygun bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatılmasını hedeflemektedir. Program mezunlarının sektörde başarılı bir şekilde görev alabilmeleri, yaşam boyu öğrenme yaklaşımlarıyla mesleki gelişimlerini sürdürebilmeleri ve lisans eğitimlerine devam edebilmeleri hedeflenmektedir.
Program Eğitim Amaçları:
1. Temel Finansal Bilgi ve Uygulama Yetkinliği
Mezunlar, bankacılık ve sigortacılık alanlarında mesleki bilgiye sahip, temel kavramları doğru yorumlayan ve sektörel uygulamalarda bu bilgileri etkin kullanabilen bireyler olarak finansal sistemde yer alırlar.
2. Yasal, Etik ve Mesleki Sorumluluk Bilinci
Mezunlar, mesleki etik kurallar, bankacılık ve sigortacılık mevzuatı çerçevesinde hukuki sorumluluklarını yerine getirir, topluma karşı sorumlu ve güvenilir meslek elemanları olarak davranırlar. Mezunlarının bilgi ve becerilerini sürekli geliştirme bilinciyle, yaşam boyu öğrenmeye açık bireyler olmalarını sağlamak.
3. Problem Çözme ve Karar Verme Yeteneği
Mezunlar, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde karşılaşabilecekleri günlük iş süreçleri veya olağan dışı durumlarda pratik, analitik ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirerek doğru kararlar alabilirler.
4. Sürekli Gelişim ve Kariyer Bilinci
Mezunlar, hayat boyu öğrenmeyi ilke edinmiş,araştırmaya önem veren, sektördeki gelişmeleri takip eden ve kendini sürekli geliştiren bireyler olarak mesleki gelişimlerini sürdürürler.
Program Misyonu
Bankacılık ve Sigortacılık Programı'nın misyonu; sektörün ihtiyaç duyduğu etik değerlere bağlı, finansal okuryazarlığı yüksek, teknolojiyi etkin kullanan, analitik düşünebilen, müşteri memnuniyetine odaklı ve uygulama becerisine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.
Program Vizyonu
Programın vizyonu; ulusal düzeyde tercih edilen, mezunlarının bilgi ve becerileriyle sektörde fark yarattığı, sürekli gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen bireyler yetiştiren bir eğitim programı olmaktır.

Kuruluş2002 yılında kurulan İstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bankacılık ve Sigortacılık Programı, ilk öğrencilerini 2002-2003 eğitim-öğretim döneminde almıştır ve ilk mezunlarını 2004 yılında vermiştir. 2002 yılında Şirinevler Yerleşkesi'nde faaliyete başlayan program, artan öğrenci sayısı ile birlikte 2009-2010 Eğitim Öğretim yılından itibaren İncirli Yerleşkesi'nde eğitim hayatına devam etmektedir. 2012-2013 Eğitim Öğretim yılından itibaren
Bankacılık ve Sigortacılık Programı'nın İkinci Öğretimi de faaliyete geçmiştir. 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren ikinci öğretim programı kapatılmıştır.
Kazanılan Derece2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS’ye sahip öğrencilere Bankacılık ve Sigortacılık alanında önlisans derecesi verilir.
Öğretim DiliTürkçe
Çalışma ŞekliDerslerin hem teorik hem de uygulamalı kısımları örgün öğretim olarak planlanmaktadır. Ancak her yarı yılda eğitim öğretim dönemi başlamadan en geç dört hafta önce senato tarafından uygun görülmesi ve Yüksek Öğretim Kurulu'na bildirilmesi halinde, öğretim programlarında her bir yarı yıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30'u uzaktan eğitim ile verilebilir.
Yerleşme ŞartlarıMeslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Bankacılık ve Sigortacılık Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Bankacılık ve Sigortacılık Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Çift Anadal - YandalBankacılık ve Sigortacılık programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir.
Stajİstanbul Kültür Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı öğrencilerinin; mesleklerinin sahadaki uygulama alanlarını görmek, eğitim sürecinde edindikleri bilgileri kullanabilmek amacıyla 40 iş günü süreyle staj yapma zorunlulukları vardır.
Mezuniyet KoşullarıBankacılık ve Sigortacılık Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. Ek olarak, mesleklerinin sahadaki uygulama alanlarını görmek, eğitim sürecinde edindikleri bilgileri kullanabilmek amacıyla 40 iş günü süreyle staj yapma zorunlulukları bulunmaktadır.
Uluslararası İşbirliğiÖğrencilerimiz ERASMUS aracılığıyla yurt dışında lisans tamamlama ve staj olanağına sahiptirler. Detaylı bilgi için Erasmus Koordinatörlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.
Mezunların İstihdam ProfilleriBankacılık ve Sigortacılık Programı mezunları, kamu ve özel sektöre ait bankalarda, finans kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, bilgi işlem merkezlerinde kariyerlerini sürdürebilirler. Sigortacı olarak çalışmak isteyenler mezunlar ise, sigortacılık hizmetlerinin sunulduğu kamu ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler.
Üst Derece Programlara Geçiş Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.
Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programından mezun olan öğrencilerimiz mesleki eğitimlerini üst düzeye taşıyabilmek amacıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
DİKEY GEÇİŞ ALANLARI
• Bankacılık
• Bankacılık ve Finans
• Bankacılık ve Finansman
• Ekonomi
• Ekonometri
• İktisat
• İşletme
• İşletme-İktisat
• Sermaye Piyasası
• Sigortacılık
• Sigortacılık ve Risk Yönetimi
• Uluslararası Finans
• Uluslararası İşletmecilik
• Uluslararası Ticaret
• Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
Sunulan OlanaklarSektörün lider kuruluş yönetici ve ortaklarından uygulamalı dersler ve staj olanakları.
GESİD (Genel Sigortacılar Derneği) ile staj imkanına yönelik iş birliği.
Program Etkinlikleri İş yeri uygulaması dersi kapsamında dönem içerisinde öğrencilere sektördeki güncel gelişmeleri içeren seminerler verilmektedir.
İletişim Bilgileri Bankacılık ve Sigortacılık Program Başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Esra ERİK AKYOL
Telefon: 0 212 498 49 29
E-mail: e.akyol@iku.edu.tr
Bankacılık ve Sigortacılık Program Danışmanı: Öğr. Gör. Ceren ERDURAK
E-mail: c.erdurak@iku.edu.tr