Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Optisyenlik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Optisyenlik Programı Ana Sayfası

Optisyenlik

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

İki yıllık programın amacı; optisyen ünvanı ile çalışacak teknik elemanları yetiştirmek ve optik sektörüne kazandırmaktır.

Bu programı tamamlayan öğrenciler, temel fizik ve optik bilgisine sahip, optisyenlik ile ilgili araçların işleyişi hakkında bilgi sahibi olan ve bunları kullanabilen, ayrıca göz ve insan anatomisi hakkında yeterli bilgi sahibi, gözlük camı-çerçevesi seçim ve montajını kendisine iletilen verilere göre yapabilen ve bunun için gereken optik aletleri kullanabilen nitelikli bir optisyen olarak mezun olacaklardır.

Optisyenlik programının bir başka amacı ise optik konusunda hizmet veren bir işletmenin yönetimi planlayan, maliyet hesaplarını ve iş programlarını yapabilen, çeşitli ürünleri girişimcilik ruhuyla pazarlayabilen ve alanındaki yenilikleri takip edebilecek yabancı dil düzeyine ulaşabilmiş, mesleğinin gerektirdiği toplumsal ve etik sorumluluklara sahip, mesleği ile ilgili sağlık tedbirlerini önemseyip, uygulayan optisyen mezunlar vermektir. 





Kuruluş

Optisyenlik programı 2015 yılında üniversitemiz Meslek Yüksekokulu bünyesinde İncirli Yerleşkesi’nde kurulmuştur ve 2015-2016 Akademik Yılı başında, eğitime başlanmıştır. 





Kazanılan Derece

2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS’ye sahip öğrencilere Optisyenlik alanında ön lisans derecesi verilir. 

 





Öğretim Dili

 Türkçe





Çalışma Şekli

* %40’a kadar Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.

** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.

Dersin teorik kısmı Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre, CATs V3.0 Dijital Uzaktan Eğitim ile verilen teorik derslerin müfredatı ve süresi isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit örgün yöntem ile verilecektir.

Dersin uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre Bahar Yarıyılı içerisinde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit ve/veya Bahar Yarıyılı son döneminde örgün yöntem ile verilecektir.

 

***Staj çalışmaları, mezuniyet şartı ve bazı programların 3+1 sistemi uygulaması nedeniyle zaman ve süre kısıtlaması olmaksızın pandemi koşullarında Bahar Yarıyılında da isteğe bağlı olarak yürütülebilecektir. E-staj ve/veya Kısmen Uzaktan yürütebilme imkânı olan öğrencilerin talepte bulunması halinde ikametgahı ve/veya bulunduğu yer dikkate alınabilecektir.

Program ders planına tıklayarak, ilgili dersin “Öğretim Yöntem ve Tekniklerine” ulaşabilirsiniz.





Yerleşme Şartları

Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Optisyenlik Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Optisyenlik Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. 









Çift Anadal - Yandal

Optisyenlik programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir. 

Optisyenlik programı öğrencileri aşağıdaki programlarda çift anadal yapabilir.

Bilgisayar Programcılığı

Çocuk Gelişimi

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi

İnşaat Teknolojisi

Radyo ve Televizyon Teknolojisi

Uçak Teknolojisi

Uçuş Harekât Yöneticiliği

Bankacılık ve Sigortacılık

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı

Dış Ticaret

Grafik Tasarımı

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Hava Lojistiği

İşletme Yönetimi

Lojistik

Moda Tasarımı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

Turizm ve Otel İşletmeciliği





Staj

İstanbul Kültür Üniversitesi Optisyenlik  Programı öğrencilerinin; mesleklerinin sahadaki uygulama alanlarını görmek, eğitim sürecinde edindikleri bilgileri kullanabilmek amacıyla 40 iş günü süreyle staj yapma zorunlulukları vardır.







Mezuniyet Koşulları

Optisyenlik Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir. 







Mezunların İstihdam Profilleri

Optisyen ünvanı ile programdan mezun olan öğrenciler kendi optik mağazalarını açabilecekleri gibi, optisyenlik müesseselerinde mesul müdür olarak da çalışabilirler. Ayrıca Optisyenler gözlük yapan ve satan işletmelerde de görev yapabilmektedirler





Üst Derece Programlara Geçiş

Meslek Yüksekokulları Programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün öğrenim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir. 
 
Meslek Yüksekokulumuz Optisyenlik programından mezun olan öğrencilerimizin yerleşebilecekleri lisans programı*:
 
*Fizik






Sunulan Olanaklar

Optik ve Optisyenlik laboratuvarları





Program Etkinlikleri

Sektörün lider kuruluş yönetici ve ortaklarından uygulamalı dersler ve staj olanakları.





İletişim Bilgileri

Program Başkanı
 
Öğr. Gör. Nahid Tekin
 
e-mail :n.tekin@iku.edu.tr
Tel : +90 (212) 498 43 25
Fax : (0212) 561 33 28
 
  
Program Danışmanı
Öğr. Gör. Emin Aksan
 
e-mail :e.aksan@iku.edu.tr
Tel : +90 (212) 498 43 25
Fax : (0212) 561 33 28
 
 
Adres :  İstanbul Kültür Üniversitesi,  Meslek Yüksekokulu, İncirli Yerleşkesi, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul.