Önlisans
Optisyenlik

TIBBİ TERMİNOLOJİ

SOP1934 1 TIBBİ TERMİNOLOJİ 3/0/0 Z Türkçe 3
Sağlık Bilimlerinde ve ilgili Yüksek Okullarda yerleşmiş tıbbi terimlerin kullanımını, anlamlarını, kullanış teknikleri öğrenmek.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör. Emin Aksan
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 12:00-14:50 4A08
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 12:00-14:50 4A08
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Yüz yüze anlatım ,sunum ,Tartışma
Temel Kaynaklar
Tıbbi Terminoloji Ders Kitabı Sebahat Ekinci, H. Gül Hatipoğlu.
Tıbbi Terminoloji Kitabı Yard. Doç. Dr. Mümin Polat, Prof. Dr. Füsun Eroğlu,
Tıbbi Terminoloji Kitabı Prof Dr. Selman Çıkmaz,

Diğer Kaynaklar Tıp Terimleri Sözlüğü Prof. Dr. İsmet Dökmeci, Dr. A. Handan Dökmeci.
1. Hafta Genel terminoloji; Terminolojiye giriş, tanım, tarihçe, söyleyiş, ögeler Sözlü anlatım,sunum
2. Hafta Terimlerde temel yapılar, kökler, önekler, sonekler.Genel terimler Sözlü anlatım,sunum
3. Hafta Terimlerde temel yapılar, kökler, önekler, sonekler.Genel terimler Sözlü anlatım,sunum
4. Hafta Terimlerde temel yapılar, kökler, önekler, sonekler.Genel terimler Sözlü anlatım,sunum
5. Hafta Terimlerde temel yapılar, kökler, önekler, sonekler.Genel terimler Sözlü anlatım,sunum
6. Hafta Sinir sistemi İlgili tıbbi terimler ,Endokrin sistemle ilgili tıbbi terimler Sözlü anlatım,sunum
7. Hafta Kardiyovasküler Sistemle İlgili Tıbbi Terimler, Sözlü anlatım,sunum
8. Hafta Vize Haftası
9. Hafta Sindirim sistemi terimleri.Anestezi ve cerrahi ile ilgili tıbbi terimler Sözlü anlatım,sunum
10. Hafta Kas iskelet sistemi ile ilgili tıbbi terimler,Ürogenital sistle ilgili tibbi terimler em Sözlü anlatım,sunum
11. Hafta Acil ve ilk yardımla ilgili tıbbi terimler,Farmakolojik tıbbi terimler Sözlü anlatım,sunum
12. Hafta Radyoloji ve Nükleer tıpla ilgili tıbbi terimler Sözlü anlatım,sunum
13. Hafta Halk sağlığı ve hastalıkların sınıflaması ile ilgili tıbbi terimler Sözlü anlatım,sunum
14. Hafta Final Haftası

ÖÇ-1Tıbbi terimlerin analizini yapma
ÖÇ-2Tıbbi terimlerin okunuş ve yazılış kurallarını kavrama ve uygulama
ÖÇ-3 Tıbbi terimi oluşturan kökleri öğrenme
ÖÇ-4Tıbbi terimleri oluşturan ön ekleri öğrenme
ÖÇ-5Tıbbi terimleri oluşturan son ekleri öğrenme
PÇ-1Optisyenlik alanında, temel düzeyde kuramsal bilgilere sahip olur.
PÇ-2Optisyenlik alanı ile ilgili terimleri açıklar
PÇ-3Optisyenlik alanında temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahip olur.
PÇ-4Optisyenlik alanında elde ettiği bilgiler doğrultusunda cihazlarla ilgili beklenmeyen bir durum ile karşılaştığında sorunları tanımlar.
PÇ-5Optisyenlik alanında eksik olan temel güvenlik eksikliklerini, sorunlarını tespit eder ve çözüm yollarını arar.
PÇ-6Optisyenlik alanında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
PÇ-7Yaşam boyu öğrenme bilincine, öğrenme gereksinimlerini belirler ve bilgi kaynaklarına ulaşır.
PÇ-8Optisyenlik alanı ile ilgili konularda sahip olduğu teknolojik bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-9Optisyenlik alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, herhangi bir sorun karşısında ekip üyesi olarak görev alır.
PÇ-10Birey ve halk sağlığı iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir, çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığı koruma kurallarına uyar.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10