Önlisans
Optisyenlik

TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ

SOP0544 TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ 2/0/0 SA 2
 Dersin amacı öğrencilere İlk yardımın temel ilkeleri, temel yaşam desteği, yaralanmalarda ilk yardım, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, diğer acil durumlarda ilk yardım ve hasta/yaralı taşıma teknikleri ile ilgili yeterlikleri kazandırmak
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr.Gör Canan Bulut
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 15.00-16.50, İncirli Yerleşkesi 2B05
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 15.00-16.50, İncirli Yerleşkesi 2B05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Örgün olarak planlanmış ancak deprem sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.

-Anlatım, örnek çözüm ve uygulamalar

Temel Kaynaklar Temel İlk Yardım Uygulamaları Eğitim Kitabı. İnan F.H, Kurt Z, Kubilay İ. Sağlık Fakültesi Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Daire, Ankara 2011.
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta İlkyardım nedir, ilkyardımcının bilmesi gereken insan vücudunu oluşturan sistemler. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
2. Hafta Hasta, yaralının değerlendirilmesi, olay yerinin değerlendirilmesi ve yapılacak işler Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
3. Hafta Temel yaşam desteği Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
4. Hafta Kanamalarda ilkyardım, şok nedir? ,doğal deliklerden olan kanamalar Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
5. Hafta Kanamalarda ilkyardım, şok nedir? ,doğal deliklerden olan kanamalar Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
6. Hafta Yanık, sıcak çarpması, donma ve ilkyardım. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
7. Hafta Ara Sınav Kısa Testler ve Sınavlar
8. Hafta Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
9. Hafta Bilinç bozukluklarında ilkyardım, zehirlenmelerde ilkyardım. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
10. Hafta Hayvan ısırmalarında ilkyardım. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
11. Hafta Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
12. Hafta Boğulmalarda ilkyardım, vurgun nedir? Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
13. Hafta Hasta yaralı taşıma teknikleri. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
14. Hafta Hasta yaralı taşıma teknikleri. Ders Anlatımı (Senkron ve Asenkron)
15. Hafta Final Sınavı Kısa Testler ve Sınavlar

ÖÇ-1İlk yardımın temel ilkelerini uygulamak
ÖÇ-2Temel yaşam desteği sağlamak
ÖÇ-3Yaralanmalarda ilk yardım uygulamak
ÖÇ-4Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilk yardım uygulamak
PÇ-1Optisyenlik alanında, temel düzeyde kuramsal bilgilere sahip olur.
PÇ-2Optisyenlik alanı ile ilgili terimleri açıklar
PÇ-3Optisyenlik alanında temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahip olur.
PÇ-4Optisyenlik alanında elde ettiği bilgiler doğrultusunda cihazlarla ilgili beklenmeyen bir durum ile karşılaştığında sorunları tanımlar.
PÇ-5Optisyenlik alanında eksik olan temel güvenlik eksikliklerini, sorunlarını tespit eder ve çözüm yollarını arar.
PÇ-6Optisyenlik alanında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
PÇ-7Yaşam boyu öğrenme bilincine, öğrenme gereksinimlerini belirler ve bilgi kaynaklarına ulaşır.
PÇ-8Optisyenlik alanı ile ilgili konularda sahip olduğu teknolojik bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
PÇ-9Optisyenlik alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, herhangi bir sorun karşısında ekip üyesi olarak görev alır.
PÇ-10Birey ve halk sağlığı iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir, çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığı koruma kurallarına uyar.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10