Günümüzde hızla değişen çevre şartları işletmeler için her an yeni tehdit ve fırsatlar doğurmaktadır. Bu tehdit ve fırsatlar karşısında işletmenin rakiplerine göre üstünlükleri ve zayıflıkları bulunmaktadır. İşletme içinde bulunduğu çevrede yaşamını devam ettirmek için çeşitli durum analizleri yaparak, stratejiler üretmeli ve rakiplerinden daha üstün bir konuma gelmelidir. Yani yaşamın sürdürülebilmesi için işletmenin rakiplerine rekabet üstünlüğü sağlaması ve bunu uzun dönemde sürdürmesi gerekmektedir. Bu derste işletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirebilmesi için gereken stratejiler ve ilgili yöntemler ele alınacak ve incelenecektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
ÖĞR. GÖR. CANAN BULUT KORKMAZ
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Salı 15:00-16:45, 1B-10 nolu derslik.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Salı 15:00-16:45, 1B-10 nolu derslik.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Ders anlatımı, sektör/örnekolay analizleri, analizlerin sunumları ve tartışmaları yolu ile ders yaplacaktır.
Temel Kaynaklar
İşletmelerde Stratejik Yönetim, Tahir Akgemci, Hasan Kürşat Güleş, 2. Baskı, Meslek Yüksekokulları Serisi, Gazi Kitabevi.
Sağlıkta Pozitif Yönetim, Haluk Şengün, 1.Basım, Nobel Kitap.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Strateji ve stratejik yönetim konsepti
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
2. Hafta
İşletmelerde stratejik analiz süreci
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
3. Hafta
Ürün ve üretim stratejisi
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
4. Hafta
Pazarlama ve büyüme stratejileri
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
5. Hafta
Müşteri ilişkileri yönetiminin kavramsal çerçevesi ve faydaları
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
6. Hafta
Teknoloji yönetimi
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
7. Hafta
VİZE
VİZE
8. Hafta
Kriz yönetimi
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
9. Hafta
Problem çözme teknikleri
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
10. Hafta
Yalın yönetim
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
11. Hafta
Yetenek yönetimi yaklaşımlı örgütler
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
12. Hafta
Yenilik yönetimi ve yenilikçi örgütler
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
13. Hafta
Sağlıkta pozitif yönetim
Ders anlatımı, PPsunumları, Tartışmalar
14. Hafta
FİNAL
FİNAL
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Final
1
60
ÖÇ-1
İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesi ve rekabet üstünlüğü sağlaması ile ilgili kavramları, teorik ve pratik yönetim süreçlerini tanımlayacak, ilişkileri kavrayabilecek ve uygulamasını yapabilecektir.
ÖÇ-2
İşletmelerin faaliyette bulunduğu dış çevre ve iç çevrelerini dikkate alarak sistem yaklaşımı ile analiz edebilecek, sorunları kavrayabilecek ve uzun dönemli çözümler üretebilecektir.
ÖÇ-3
İşletmeleri çevresel unsurlarını dikkate alarakuzun dönemde yapılandırabilecek ve rakebte üstünlüğü sağlamaya yönelik gerekli değişim/dönüşümleri önerebilecek ve gerçekleştirebilecektir.
ÖÇ-4
İş yaşamında kabul görmüş mesleki etik ve sorumluluk bilinci ile kurumsal yönetişim ilkelerini kavrayabilecek ve bunların ışığıaltında işletmenin uzun dönemde yönetimini gerçekleştirebilecektir.
ÖÇ-5
Kaynaklara dayalı bireysel ve takım halinde stratejik yönetim alanında araştırma, iletişim, sunum becerileri kazanmış olacaktır (communicative skills).
Program Çıktıları
PÇ-1
Etkin iletişim kurmada Türkçeyi ve gerektiği yerde diğer yabancı dilleri sözlü veya yazılı olarak etkili şekilde kullanabilme
PÇ-2
Edindiği teorik bilgileri bireysel çalışma ve ekip çalışmalarında uygulama becerisine dönüştürebilme
PÇ-3
Sağlık kurumlarında, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk kavramlarını uygulayabilme becerisine sahip olma
PÇ-4
Sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetimi becerisini kazanmış olma
PÇ-5
Sağlık kurumlarında iletişim teknikleri türlerini bilme ve bu teknik türleri analiz edip uygulayabilme.
PÇ-6
Sağlık kurumlarında organizasyon ve yönetim hakkında yeterli bilgiye sahip olma.
PÇ-7
Sağlık kurumlarında insan kaynaklarını verimli şekilde kullanabilme
PÇ-8
Sağlık sektörünün yerel, ulusal ve uluslar arası toplumsal sorunlarını kavrama
PÇ-9
Günümüz yönetim anlayışına uygun olan toplam kalite yönetimini sağlık sektörüne uygulayabilme
PÇ-10
Sağlık kurumlarında kullanılan ve kullanılabilecek bilişim yöntemlerini geliştirebilme becerisine sahip olma
PÇ-11
Sağlık kurumlarında ekonomik ve yönetim işleyişini bilme, değerlendirme
PÇ-12
Sağlık kuruluşlarında planlama, örgütleme, koordinasyon, yürütme ve denetleyebilme işlevlerini becerebilme
PÇ-13
Küresel sağlık sistemlerinde sağlık planlamaları, sağlık politikaları v.b. konularda bilgi sahibi olma ve Hasta sağlığı ve güvenliğine önem verme, ayrıca bu konudaki uygulamaların hukuksal sonuçlarını kavrayabilme
PÇ-14
Sağlık kurum ve kuruluşlarındaki işletmecilik işlevleri hakkında yeterli bilgiye sahip olma
PÇ-15
Sağlık kuruluşlarında maliyet yönetimiyle ilgili süreci öğrenme ve ilgili kayıtları yapabilme ve tek düzen hesap planını kullanarak muhasebe kayıtlarını yapabilme
PÇ-16
Sigortacılık kavramı, sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri, Genel Sağlık ve özel sağlık sigortası ve geri ödeme yöntemleri konularında bilgi sahibi olmak